Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wapno Kujawit 51% Cao -  84 PLN brutto z dostawa

Wapno kopalnia Winna Cao 28%, MgO 18%  - 89 PLN Brutto z dostawa

Dostawa do 63-300 Pleszew

Moze sie ktos wypowiedziec co do tego wapna i co do cen, albo w razie czego polecic cos lepszego ?

U mnie zawsze granulowane szlo, wiec nie mam zielonego pojecia.

Opublikowano

Zamiast winnej zamów z jazwicy lepszy skład i lepsza jakość ponoć. Możesz stosować wszędzie gdzie masz średni i niższy poziom magnezu. Jak bardzo wysoki to można bez magnezu Na tych kopalniach (winna jaźwica i laskowa) ceny około 20 zł za tonę reszta to transport

Opublikowano

Właśnie Jazwica kosztuje niecałe 20 netto a radkowit czy morawica ponad 25 jak myślicie dlaczego? Ja też mogę wozic z Jazwicy jak ktoś sobie życzy ale polecam Radkowit jak ktoś chce dobre wapno. Transport koszt ten sam bo kopalnie blisko siebie. Z okolic łagowa można kupić nawet poniżej 15zl tona i nazwać to wapnem magnezowym😄

Opublikowano
asus921 napisał:

Takie dwa zaproponowal dostawca z OLXa. Masz kogos kto handluje tym z jazwicy skoro mowisz, ze lepsze? Stosowales? A te pierwsze Kujawit 51% CaO moze byc ?

Jeśli masz poziom magnezu ok to bierz bez magnezu jeśli braki magnezu to magnezowe. Kujawit dobre wapno porównywalne z Bukowa czy Morawica tylko inna lokalizacja kopalni.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, mariuszzz napisał:

Pytanie zbyt obszerne, żeby nie powiedzieć: bez sensu.

To o ile dane wapno podniesie pH zależy od wyjściowego pH gleby i od kategorii agronomicznej gleby.

Na lekkich i silnie zakwaszonych może podziałać świetnie, na glebach ciężkich i lekko zakwaszonych ta sama dawka może dać efekt bardzo niewielki albo i żaden.

Tzn np na lekkiej glebie o pH 4,5 może Ci wzrosnąć po kilkutonowej dawce wapna np o 1, do 5,5 pH. Ale ta sama dawka na ciężiej glebie o pH 5,5 nie podniesie Ci pH do 6,5 tylko np do 5,7 - 5,8.

Dodatkowo, działanie wapna zależy od wody. Jak masz sucho, wapno podziała słabo.

Bardzo proste pytanie i proernest  prosto odpowiedzial. Twoj post bez sensu bo o to nikt nie pytał. 

3 godziny temu, asus921 napisał:

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
1 godzinę temu, bialy2005 napisał:

Właśnie Jazwica kosztuje niecałe 20 netto a radkowit czy morawica ponad 25 jak myślicie dlaczego? Ja też mogę wozic z Jazwicy jak ktoś sobie życzy ale polecam Radkowit jak ktoś chce dobre wapno. Transport koszt ten sam bo kopalnie blisko siebie. Z okolic łagowa można kupić nawet poniżej 15zl tona i nazwać to wapnem magnezowym😄

A jak te wapno z kopalnii "sandomierskiej"? 

Opublikowano

Mam zamiar dać wapno na jesieni po ziemniakach, ale ma iść tam pszenżyto ozime .po 20 września wykopki i jak to zrobić? Wapno rzucić pod pług i zrobić podorywke na 15cm jak myślicie? Bo po orce rozsiać i  zaraz NPK to raczej nie za bardzo?

Opublikowano

Które wapno byście wybrali, gleba lekka 4 i 5 klasa ph ok 4,8

morawica, ząbkowice, kujawit, standard cal, do standardu trzeba ok 1000 dopłacić, reszta porównywalne ceny, jestem ze środkowej wielkopolski

Opublikowano
50 minut temu, ThePerkins napisał:

Chyba z npk można, gorzej fosforan.

Z npk p równa się fosforan.

Więc?

50 minut temu, ThePerkins napisał:

Chyba z npk można, gorzej fosforan.

Z npk p równa się fosforan.

Więc?

Opublikowano
1 godzinę temu, bialy2005 napisał:

Masz na myśli Piskrzyn lub jurkowice Budy? Tam najtańsze bo nie ma na to chetnego

No właśnie jeden mi oferuje to 10 zł taniej niż radkowit ale nie wiem czy jest sens to brać, wiem tyle że to z tej grupy kopalni w Sandomierzu

Opublikowano

bialy2005 napisał: Właśnie Jazwica kosztuje niecałe 20 netto a radkowit czy morawica ponad 25 jak myślicie dlaczego? Ja też mogę wozic z Jazwicy jak ktoś sobie życzy ale polecam Radkowit jak ktoś chce dobre wapno. Transport koszt ten sam bo kopalnie blisko siebie. Z okolic łagowa można kupić nawet poniżej 15zl tona i nazwać to wapnem magnezowym😄 Reklama też ma coś w sobie. Jak myślisz czemu Morawica ma większą renomę jak bukowa? Ja już ostatni raz brałem morawice i nie z powodu zmielenia ale z powodu parametrów. No ale żeby być pewnym na 100 % trzeba wykonać własne badania. Co do jaźwicy to pierwszy rok będę stosował więc zobaczymy czy będzie lepszy efekt niż z Morawica. Mi koleś mówił że laskowa i winna to słaby towar a jaźwica podobny do radkowitu tylko mniej magnezu więcej cao Jak ktoś chce super efektu to tylko wapna pył premium.

Opublikowano
1 godzinę temu, maciej napisał:

bialy2005 napisał: Właśnie Jazwica kosztuje niecałe 20 netto a radkowit czy morawica ponad 25 jak myślicie dlaczego? Ja też mogę wozic z Jazwicy jak ktoś sobie życzy ale polecam Radkowit jak ktoś chce dobre wapno. Transport koszt ten sam bo kopalnie blisko siebie. Z okolic łagowa można kupić nawet poniżej 15zl tona i nazwać to wapnem magnezowym😄 Reklama też ma coś w sobie. Jak myślisz czemu Morawica ma większą renomę jak bukowa? Ja już ostatni raz brałem morawice i nie z powodu zmielenia ale z powodu parametrów. No ale żeby być pewnym na 100 % trzeba wykonać własne badania. Co do jaźwicy to pierwszy rok będę stosował więc zobaczymy czy będzie lepszy efekt niż z Morawica. Mi koleś mówił że laskowa i winna to słaby towar a jaźwica podobny do radkowitu tylko mniej magnezu więcej cao Jak ktoś chce super efektu to tylko wapna pył premium.

Z tego co wiem jaźwica to wapno z mniejszą zawartością magnezu a radkowit ma bardzo podobne parametry jak laskowa (dość dużo magnezu). Pył z radkowic oczywiście fajnie zmialony jak mąka ale cena zabija :). Co do morawicy i bukowej to chyba nie ma różnicy. Ceny morawicy to chyba grubo ponad 32 złote. Nie wiem jak cena radkowitu.

2 godziny temu, Młody916 napisał:

Które wapno byście wybrali, gleba lekka 4 i 5 klasa ph ok 4,8

morawica, ząbkowice, kujawit, standard cal, do standardu trzeba ok 1000 dopłacić, reszta porównywalne ceny, jestem ze środkowej wielkopolski

Ja bym brał samo węglanowe bez magnezu, przy takim ph. Chyba nie ma znaczenia kto produkuje : morawica, bukowa czy kujawit wg mnie to jedno i to samo. Cena powinna być wyznacznikiem.

Opublikowano

Miałbym do was 3 pytanka. 1. Na nowej działce zasiałem mieszankę jarą w tym roku i miałem żółte place w zbożu że prawie nie chciało rosnąc w tych miejscach, w badaniach wyszło że na tej działce jest ph 6.4 i magnez na wysokim poziomie więc w końcu co jest nie tak? 2. Czy jak teraz rozsieję kredę i to przelecę agregatem talerzowym to za 1.5 miesiąca mogę chyba już bez problemu rozwieźć obornik i zaorać? 3. Sypał ktoś z was kiedyś kredę i wapno węglanowe razem na ściernisko? Bo chciałbym na najgorszych kawałkach tak zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Po 100 brutto to jasne że luzem. Granulowane zaczyna się od 180.

Jak ktoś ma rozrzutnik z adapterem dobrym to brać najtańszą krede jaką mają w kornicy. 

@up ph masz w miarę problem leży w czymś innym. Ja bym dał porządnie obornik.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
37 minut temu, ZYLA napisał:

Luzem bierzesz? Granulowane? I jak daleko masz do Kornicy

Luzem, do kornicy mam ok 100km.

Pod pszenice zimowa i trawy mam zamiar dać obornik, zaorac i krede z nawozami pod agregat