Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zaorałem pole, planuje teraz rozsypać tonę granulowanego wapniaka koszelowskiego na 55 arów. Ph mam 4,1.

Jaki zabieg będzie najwłaściwszy po orce? Myślałem zrobić tak: Bronowanie, rozsypanie wapna, kultywator i na końcu bronowanie. Tak będzie dobrze ?

Opublikowano

Nie ma co być złośliwym.

Jak tylko przejedziesz bronami aby chociaż płytko wymieszać to wapno powinno być dobrze. Wapń zawsze działa grawitacyjnie w dół gleby, nigdy do góry. Więc na moją logikę nie powinno być mieszane zbyt głęboko.

Opublikowano

Jak najbardziej wszystko się zgadza, tylko jest jeden warunek: że nie będziesz uprawiał tego pola w ciągu najbliższych kilku lat, czyli nie wchodzisz nań z kultywatorem, broną talerzową, agregatem uprawowym, gruberem a przede wszystkim pługiem, który w dużej części odwraca „wszystko do góry nogami”. W cudzysłowie, bo napisane z przymrużeniem oka. ;)

• Like 2
Opublikowano

Czyli dochodzimy do wniosku, że najlepszym terminem do wapnowania jest okres pożniwny i należy na ścierń regularnie rok w rok sypać wapno i mieszać dokładnie gruberem/talerzówką. ;) Tak więc koledze powyżej można po prostu zaproponować aby wstrzymał się z wapnowaniem właśnie do lata.

Opublikowano (edytowane)

Tylko co mu urośnie na ph 4,1. Nic, co by przyniosło zysk (pomijając zakładanie plantacji borówki amerykańskiej lub podobnych wieloletnich roślin dobrze tolerujących niskie ph gleby, ale mających też dodatkowo inne kosztowne wymagania). Coś czuję, że nawet i łubin żółty, który jedynie toleruje niskie ph, ale nie oznacza to, że nie jest wrażliwy na niskie ph gleby.

Ale 1 tona kredy granulowanej na ha dla gleby z ph 4.1, to homeopatia.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Owies da sobie spokojnie rade. Mi przedstawiciel pewnej firmy doradzał sypanie ok. 200-300 granulatu pod agregat przed siewem aby częściowo załagodzić negatywne skutki niskiego pH a po żniwach już normalnie wapnować. Spokojnie, nie opowiadał mi bajek, że 300kg granulatu zdziała cuda. Jak sam stwierdził "rzeźbimy teraz proszę pana". :D I potwierdzał, że jedyne słuszne wapnowanie to wapnem z patelni w okresie pożniwnym.

Opublikowano (edytowane)

Jasne że tak, tym bardziej, że nie doprowadzi on gleby na tej działce do optymalnego ph w rok a i w dwa pewnie też nie.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Hmmm..Tylko jak rozsypać te wapno granulowane. Słyszałem że po zimowej orce się nie bronuje, więc rozsypać teraz na świeżo zaorane pole i tak zostawić do wiosny? 

Opublikowano

Zabronuj to chociaż. Lepsze byłoby talerzowanie - głębiej wymieszasz wapno. Idealnie, choć nieekonomicznie, byłoby jeszcze raz zaorać pole.

Opublikowano

Co sądzicie o WAP MAG z siarkopolu ???

Stosuje ktoś te wapno ponieważ mam pole z ph 5.1 i posiałem Jenczmień ozimy przed sianiem dałem 2t/ha kredy granulowanej i sadze że morze być mało i chce wap mag posiać po wieszchu 1t/ha na wiosnę

Opublikowano
Juz pare lat istnieje na rynku. Jedyne u nas dostępne wapno które można bez problemu siać zwykłym rozsiewaczem do nawozu. Bo nawet kreda granulowana stwarza problemy.
Opublikowano

Ja siałem to wapno przez 2 lata i zero reakcji, dopiero kreda załatwiła sprawę,ale tak jak Zyła pisał zalepiają sie łopatki talerzy i trzeba je co jakiś czas czyścic, za to reakcja zboża jest dobra po kredzie.

Spotkałem się też z taką opinią że WAP-MAG nadaję się tylko żeby podtrzymać PH w glebie a nie do podniesienia.

Opublikowano

Witam mam do zastosowania wapno nordkalk standard cal kreda węglanowy typ po burakach z tego co się orientuje lepiej wapno wymieszać równo w pionie profilu glebowego na chociaż 15 cm , ale jest mokro orać pewnie da rade , ale talerzować poźniej pewnie deszcz i zostanie jedynie orka wiosenna... na tym polu znów mają być buraki  ph nie ma tragedi 5,3-6,0 . A może lepiej płytko przyorać np 23 cm a za rok 30 cm czy za bardzo ucieknie wapno w profil glebowy ?

Opublikowano

Temat wapnowania po kukurydzy był już poruszany ale...

po kukurydzy ziarnowej z duża ilością słomy nie ma szans dobrze wymieszać wapna z ziemią więc może lepiej rozsiać wapno po orce zimowej, przed wiosennymi uprawami? Ma być zasiany jęczmień.