Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Myśle że to zależy w dużej mierze od dawki wapna i jego reaktywności im wieksza dawka i reaktywność tym fosfor w większej ilości zostanie zablokowany. Nie chcem mówić bo nie znalazłem nigdzie takiej informacji w jakim stopniu ten fosfor zostanie zablokowany ale skoro tak dużo i często się o tym mówi że tych nawozów się nie miesza to nie chodzi tu o 5 czy 10 % a raczej dużo więcej.

Opublikowano

A ja dawałem obornik, przyorałem, na orkę potafoska kultywator kreda siew i był piękny jęczmień jary. Gość też wiosną dal obornik przyorał kreda nawoz i agregat i zboże piękne aż leżało. Dla mnie to bajki że nie można dawać. Może te budowlane do lasowania?

Opublikowano

To nie bajki, ani oplaceni profesorowie, fosfor nie jest zablokowany tylko moze zostac uwsteczniony w wyniku gwaltownej zmiany a takich gleba nie lubi. Od razu na pewno ciezko o jakies efekty.

Opublikowano

Tak, wiadomym jest tez ze rzadko wykorzystanie z nawozow min. to 100%, gleba ma zapasy fosforu, z ktorych roslina moze korzystac, mozna nawet nawozic fosforem na zapas poniewaz nie jest on pobierany luksusowo jak potas.

Opublikowano

zależy jaki będzie deszcz :lol: . Była różnica jak siałem mokre co plandeka nie zakryła a spod plandeki ale niewielka na pewno słabiej leciało

Druga sprawa czym będziesz rozsiewał ja miałem pożyczony zachodni sprzęt rozrzucał na 8 metrów to szczelina szeroka to nie było jak wyżej problemów z mokrym , ale u sąsiada ładowałem tylko wapno to jeden dzień super szło a na w nocy popadało to na drugi nie było roboty a rozsiewał rcw 3. Szerokość mała bo z 2 metry a przez to szczelina mała i się zamurowywało powiedzmy :(

Z kolei znajomy wozi joskinem rozrzutnikiem na 2 pionowe wałki i nie ma problemów żadnych :D

Opublikowano

Ja mam pytanie trochę innej natury... Wziąłem rok temu dzierżawę... Pole od lat nie widziało wapna... Siane żyto po życie od x lat... Klasa 4. W tym roku miałem posiane pszenżyto, oczywiście dostało pod korzeń npk a na wiosnę razem ok 140kg N... Plon mizerny miejscami wręcz żałosny. Po żniwach na ściernisko rzuciłem 3 tony wapna węglanowo magnezowego z żelatowej... Przed wapnowaniem zrobiłem badania gleby ph ok 4,3... Teraz pole zaoralem rzuciłem 400 kg npk 8 20 30 i zasiałem rzepak. Uważam że trzeba złamać jakoś tą monokulturę i lepsze to niż znowu zboże... Urośnie coś tam? Miał ktoś takie doświadczenia?

Opublikowano

miałem podobnie pole ,,ruszyło" po opryskaniu UG maxem

Opublikowano

Ja w tym toku tez miałem rzepak na słabym polu dzierżawie którą dopiero w tym roku bede wapnował i powiem szczerze że z jesieni był słaby po zimie też cienko ale jak dostał N to fajnie poszedł i plon był nie najgorszy. Jeżeli moge Ci coś doradzić to jeżeli bedzie słaby jesienią to sie nie bój i sypnij mu saletrosanu ze 100 kg jesienia tylko nie za późno bo sie rozhartuje bardzo przed zimą. dobrze jakbyś miał jakieś porównanie z innym sianym na podobnej glebie i w podobnym terminie.

Opublikowano

Jaka jest stawka VAT na wapno nawozowe? Jak zamawiałem miało być 8%, faktura do mnie nie dotarła a w piątek po południu przyszedł sms, że faktura wystawiona i termin płatności mija 02.09 - wapno przywiezione miesiąc temu. Z kwoty na fakturze wynika, że policzyli mi VAT 23% (Osadkowski)

Opublikowano

koledzy jak doczyscic rozsiewacz z wapna?W skrzyni został taki nalot i nie moge sie go pozbyc...czym skutecznie go zmyc?

Octem albo kretem w żelu.Tylko nie gołym.Zrób roztwór 1:3. Każde wapno umyjesz tylko kwasem.

Opublikowano

Wiecie może czy magnez z wapna węglanowo magnezowego jest dostępny szybko czy potrzeba czasu.Jeśli wapno było zastosowane pod koniec sierpnia ,wymieszane z glebą to czy jak pod koniec września posieję pszenżyto na glebie z małą zawartością magnezu rośliny będą czerpały magnez z wapna?.[zawartość mg w glebie 2,6 a ph 4.8]

Opublikowano

raczej ci sie nie uda to pszenzyto. Zbyt slaba gleba a w dodatku kwasna. Daj tuz przed siewem wapno granulowane kredowe przybronuj i siej a na wiosne kizeryt. Cos bedzie. Tylko nie wiem czy przy cenach pszenzyta wydatki nie przerosna przychodow.

Opublikowano

Węglanowe to węglanowe, ale jaka reaktywność. Wysiałeś 3,339 t/ha CaO. Odjąć reaktywność, jeżeli wapniak to miał max 50% reaktywność, jeżeli kreda max 95% reaktywność, to wychodzi że dałeś 1,6695 lub 3,172 t/ha . Biorąc pod uwagę że są to gleby ciężkie to jeżeli była to kreda dałeś w sam raz, jeżeli wapno z pod Kielc i okolic to dałeś go za mało.