Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, macius11157 napisał:

Witam czy o tej porze można siać wapno granulowane po zbożu jak I po zasianym?

Tak , ja tak robię na działkach o niskim ph, polecam drobną granulkę 👍

Jak masz słabe  ph a zasiałeś oziminy to nie zaszkodzi, to.z.magnezem to atrigran?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, misiumisiu napisał:

witam takie pytanko ph mojej gleby wynosi 4.5 chce zastosować 6 t/ha dolomitu 45% z magnezem . Czy podniesie to ph i ile to może być? Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie da się przewidzieć o ile Ci podniesie. Przy niskim ph stosowanie dolomitu nie jest dobrym pomysłem. Lepiej zastosować drobno mielone wapno węglanowe lub kredę która działa najszybciej. Można też pomyśleć o wapnie tlenkowym ale to już zależy od rodzaju gleby i lepiej w jego stosowaniu zachować ostrożność bo można więcej szkody narobić niż pożytku. Dolomit jest dobry na działki a uregulowanym ph w celu utrzymania go i uzupełnienia magnezu. Do odkwaszania słabo się nadaje bo działa wolno a jak trafisz na grubo mielony to lepiej wysypać go na drogę w celu utwardzenia niż na pole bo życia może Ci nie starczyć zanim zacznie działać. Dokładniejszych informacji o podnoszeniu ph może Ci udzielić nasze Ministerstwo Rolnictwa które wpadło na genialny pomysł badania gleby w celu kontrolowania rolników którzy otrzymali dofinansowanie do zakupu wapna. Kontrola może być po 6 miesiącach od wysiania wapna gdzie przykładowo przy zastosowaniu wapna węglanowego ten rok to jest takie minimum żeby można spodziewać się efektów jego działania. No ale jeśli rolnictwem w naszym rządzie zajmują się osoby które nie mają o tym bladego pojęcia o praktyce już nie wspominając to czego tu się można spodziewać. 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano
7 godzin temu, kamil18fmr napisał:

na działanie dolomitu to sobie poczekasz najmniej dwa lata

Dlaczego 2 lata jak np. radkowit premium to mąką i wydaje mi się, że działa od razu a z tego co tu pisali to i magnez działa korzystnie na odkwaszania. 

Opublikowano
18 godzin temu, misiumisiu napisał:

witam takie pytanko ph mojej gleby wynosi 4.5 chce zastosować 6 t/ha dolomitu 45% z magnezem . Czy podniesie to ph i ile to może być? Z góry dziękuję za odpowiedź

Posypane w ciemno 2.5 t/ha dolomitu za rok próby i działki od 4.1 do 5.2 pH. Kolejny rok kopalnia Piskrzyn ok. 4.5 t/ha i pp roku próba skuteczności wapna. Rozbieżność od 0.2-1.1 podniesione pH. Za to magnez z niskiego czy średniego na wysoki. Teraz czekam na kolejne  wyniki, bo na to poszło jescze ok. 4 t/ha Morawicy w tamtym roku qiec myślę, że powinienem mieć już wszędzie pH ok. 6.

Teraz na innych działkach też testuję Morawicę i Radkowit Premium.

Opublikowano
1 godzinę temu, gabrysiek napisał:

Posypane w ciemno 2.5 t/ha dolomitu za rok próby i działki od 4.1 do 5.2 pH. Kolejny rok kopalnia Piskrzyn ok. 4.5 t/ha i pp roku próba skuteczności wapna. Rozbieżność od 0.2-1.1 podniesione pH. Za to magnez z niskiego czy średniego na wysoki. Teraz czekam na kolejne  wyniki, bo na to poszło jescze ok. 4 t/ha Morawicy w tamtym roku qiec myślę, że powinienem mieć już wszędzie pH ok. 6.

Teraz na innych działkach też testuję Morawicę i Radkowit Premium.

Kolego weź sobie w jednym czasie próbki gleby z jednego pola tylko za każdym razem z innych miejsc. Zobaczysz jaka potrafi być rozbieżność w wynikach z tego samego pola. Do sprawdzania skuteczności wapnowania najlepiej wyznaczyć sobie na polu małą powierzchnie np 10x10 i z tego tylko miejsca dać do badania przed i po. Będziesz widział czy faktycznie działa i w jakim stopniu. Oczywiście wiadomo że wapnować trzeba całe pola ale tak dla własnego przekonania czy dane wapno działa taka mała działka najlepiej może to pokazać. Mój znajomy gdy pracował w ośrodku doradztwa rolniczego pobierał przez kilka lat z rzędu próbki z jednego pola swojego ojca. Wyniki w każdym kolejnym roku były bardzo rozbieżne. Badania dają coś do myślenia bo gdy z badań wyjdzie pH 4,5 to wiadomo że trzeba wapnować ale równie dobrze możesz  nie dać wapna i w kolejnym badaniu może Ci wyjść pH na poziomie 5 bo przy pobieraniu próbek możesz zwyczajnie trafić w miejsca gdzie to pH jest wyższe. Nikt raczej nie ma na całej działce jednakowego pH

Opublikowano

Ja wiem jak sie pobiera ale zrobcie sobie 3 oddzielne proby z tego samego pola. Oczywiscie kazda z kilku czy kilkunastu miejsc pobierana. Dajcie to do zbadania i zobaczycie jaka moze byc roznica miedzy probami. 

• Like 1
Opublikowano

Można sprawdzić tak jak mówisz. Na to jest wiele elementów składowych.

Robi sie raczej próby uśrednione tak jak piszecie z (do) 4 ha. Mówię co za obserwowałem u siebie, a jest to ciekawe. Tak samo jak zasobności fosforu i potasu. Tak jak mówię czekam na kolejne wyniki i bede dzielił sie swoimi doświadczeniami.

Opublikowano

Ale te zlewy były w czerwcu, a rozsiewane we wrześniu. Jedyna różnica względem świeżego była taka, że z wierzchu zrobiła się taka cienka twarda skorupka (rozkruszyła się po wbiciu łyżki) i z 15cm od spodu było wilgotne, bo leżało na folii. Ale wilgotne, a nie mokre. Morawicy nigdy na oczy nie widziałem więc nie wiem, może być tak jak Paweł pisał.

Największy błąd to nieokrycie kredy... dramat

Opublikowano

Morawica to standardowo zmielony węglan (ok. 55% frakcji poniżej 0,5 mm) reszta to "drobny żwirek", więc tak jak mówi danielhaker, wierzchnia warstwa zaskorupieje, a głębiej pozostanie w formie sypkiej..