Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, mich18 napisał:

Panowie chce dać kredę  z omya w dawce 3 t na ha pod pług oczywiście przed orką brona talerzowa , nie jest to za duża dawka bo słyszałem że powyżej 2 ton na ha  kredy pali rośliny jak jest susza nie wiem ile w tym prawdy ?

Tj marluk mówi totalna bzdura. 

Kreda jest bardzo bezpiecznym wapnem i na pewno nic nie spali 

Nawet w miejscach gdzie leżało na polu niema znaku na roślinach 

Opublikowano

Planuje rozsiac wapno na ściernisko wymieszać, zaorać i po zaoranym jeszcze raz zwapnowac. W tym roku mam kredę z mielnika i Radkowit premium. I teraz pytanie, które wapno lepiej dać teraz na ściernisko?

Opublikowano
42 minuty temu, Pstrąg napisał:

Pole nigdy nie wapnowane. Trzeba jakoś ruszyć ph.

Trzeba wilgoci i czasu. Już tu pisałem że wieloletnich zaniedbań nie naprawisz w miesiąc. A normalne wapnowanie z wymięszaniem daje efekty. Za rok powtórka i po problemie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pstrąg napisał:

Planuje rozsiac wapno na ściernisko wymieszać, zaorać i po zaoranym jeszcze raz zwapnowac. W tym roku mam kredę z mielnika i Radkowit premium. I teraz pytanie, które wapno lepiej dać teraz na ściernisko?

Radkowit i dobrze gruberem wymieszaj, kredę bym dał po orce.

• Thanks 2
Opublikowano
Dnia 10.08.2020 o 17:43, zetorr6441 napisał:

Jakby ktoś z podlaskiego szukał taniego i szybkiego dostawcy kredy ti mogę się podzielić nr. 

W piątek obdzwoniłem okoliczne firmy i czas od 7 do 20 dni w cenie 105-120 netto. A gość z olx 150km w przeciwnym kierunku przywiózł na rano po 100brutto ;)

Ze wszystkim tak jest. Jak kupowałem zgrabiarkę to u okolicznych dilerów było 1tyś zł drożej niż u typa na drugim końcu Polski. Najśmieszniejsze, że ten jeszcze mi przywiózł prosto z fabryki a od tych dostałbym gniota z placu.

Mam takie pytanie odnośnie wniosku. Składam dokumenty na dzierżawce i czy do wniosku muszę podawać jego nr konta czy od razu mogę swój ?

Opublikowano
Dnia 11.08.2020 o 21:32, WOJTUNIO napisał:

Może ktoś podpowie jak wypełnić tabelkę z wniosku zdjęcie nr 2. Działki w dwóch obrębach ewidencyjnych. 

IMG_20200811_212852.jpg

IMG_20200811_212733.jpg

IMG_20200811_212702.jpg

przecież dobrze masz, nad czym się zastanawiasz??

Opublikowano

Jak dam wapno kujawit na orkę 3 tony przed siewem rzepaku to nie zaszkodzi? Ostatnio rozmawiałem z pewną osobą która mi to odradzała. Twierdził że to wapno będzie palić młode rośliny. Na moje jest to za słabe wapno by mogło mieć takie działanie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Opublikowano
Dnia 13.07.2020 o 15:23, 6465 napisał:

80zl. Brutto.  

Znając życie to będzie w sobotę jak chłopaki będą na weekend zjeżdżać. 

W jaką okolicę  dowóz .pozdro

Opublikowano

Ja sypałem, taśma najwolniej bez tylnej burty, c330 na 4 biegu. Sypane było więcej jak pół burt, bym powiedział nawet z czubem. Wapno węglanowe konsystencji jak mąka poszło go ponad 10t/ha. Próbowałem też z tylną burtą to pewnie by wyszło sporo mniej ale coś podlazło i jedną listwę zmasakrowałem. Więc sobie darowałem, pole dawno wapna nie widziało to mi nie zależało. 

Opublikowano
Dnia 14.08.2020 o 08:52, ThePerkins napisał:

Ze wszystkim tak jest. Jak kupowałem zgrabiarkę to u okolicznych dilerów było 1tyś zł drożej niż u typa na drugim końcu Polski. Najśmieszniejsze, że ten jeszcze mi przywiózł prosto z fabryki a od tych dostałbym gniota z placu.

Mam takie pytanie odnośnie wniosku. Składam dokumenty na dzierżawce i czy do wniosku muszę podawać jego nr konta czy od razu mogę swój ?

Raczej jego 

Opublikowano
13 godzin temu, kellyq napisał:

Ja sypałem, taśma najwolniej bez tylnej burty, c330 na 4 biegu. Sypane było więcej jak pół burt, bym powiedział nawet z czubem. Wapno węglanowe konsystencji jak mąka poszło go ponad 10t/ha. Próbowałem też z tylną burtą to pewnie by wyszło sporo mniej ale coś podlazło i jedną listwę zmasakrowałem. Więc sobie darowałem, pole dawno wapna nie widziało to mi nie zależało. 

No ja chcę dać połowę tego bo 5-6t.