Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też dostałem zwrot koło połowy października i składałem w Lublinie i narazie pitu zadnego nie ma,jak bym wiedział że takie cyrki z tym będa to bym się nie spieszył wogóle ze składaniem ale dla mnie to chore takie rzeczy nie powinny być w żaden sposób opodatkowane a najlepsze jest to że kto dostał przed 23 listopada to ma zapłacić a kto poźniej to już nie po prostu masakra i gdzie tu sprawiedliwość...

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nic nie dostałem jeszcze żadnego  Pit11, kasę  dostałem  w pazdzierniku. Takie Pity jak  dobrze wiem mają  czas na wysłanie  do końca  lutego.

Ile dostałeś tego zwrotu? Gra warta świeczki? 

Opublikowano

Panowie tak dla pewności zapytam, jestem na etapie próbek, znaczy wysłane dwa tygodnie temu, teraz przyszło polecenie zapłaty, jednak dwa pola chciałbym nawapnowac jeszcze przed siewem jarych, jeśli teraz kupię auto wapna to zaliczy się potem do dofinansowania? czy muszą być najpierw wyniki?

Opublikowano

hah dziś dostałem pit 11 😂😂😂 trzeba będzie się do skarbówki udać i wyjasnić, jeden z portali co opisał tą sytuacje to mi się parę rzeczy nie zgadza od pomocy deminimis nigdy nie trzeba było odprowadzać żadnego podatku, a druga sprawa to rolnik nie płaci podatku dochodowego więc nie rozumiem niby dlaczego by trzeba było płacić, a ogólnie pit jest wysyłany jako informacja i nie pisze że muszę podatek odprowadzić ale trzeba będzie to sprawdzić

Opublikowano

Niezłe jaja. Jeżeli ktoś dostał dotację do 23 listopada to musi zapłacić podatek dochodowy a jeśli po 23 listopada to nie :D Swoją drogą ja pieniądze na koncie miałem 22 listopada czyli nieźle to sobie w rządzie wykombinowali. Też dostałem PIT i jakim prawem mam zapłacić podatek od dotacji do wapna? Ponadto ta dotacja jest traktowana jako przychód. Od kiedy w tym kraju płaci się podatki od przychodu a nie od dochodu? Skoro przychód jest dotacją to kosztem uzyskania przychodu powinna być faktura na wapno i jeżeli już to tak powinna być liczona podstawa opodatkowania.

To tak jakby przychód ze sprzedaży akcji na giełdzie z pominięciem kosztu zakupu tych akcji był opodatkowany 19%... To nie ma sensu i jest niesprawiedliwe. 

Opublikowano

Możesz kupić wapno i rozsiać . Ale jak ubiegasz się o dofinansowanie to najpierw próby, później złożenie wniosku ( na tą chwilę nabór jest wstrzymany). Przy wypełnianiu wniosku automatycznie generuje się termin wysiewu. Fachowiec z WFOŚ pouczył mnie że wapno mam mieć zmagazynowane dopóki wniosek jest nie rozpatrzony.

Opublikowano
Dnia 28.02.2020 o 21:13, Lukarso napisał:

Niezłe jaja. Jeżeli ktoś dostał dotację do 23 listopada to musi zapłacić podatek dochodowy a jeśli po 23 listopada to nie :D Swoją drogą ja pieniądze na koncie miałem 22 listopada czyli nieźle to sobie w rządzie wykombinowali. Też dostałem PIT i jakim prawem mam zapłacić podatek od dotacji do wapna? Ponadto ta dotacja jest traktowana jako przychód. Od kiedy w tym kraju płaci się podatki od przychodu a nie od dochodu? Skoro przychód jest dotacją to kosztem uzyskania przychodu powinna być faktura na wapno i jeżeli już to tak powinna być liczona podstawa opodatkowania.

To tak jakby przychód ze sprzedaży akcji na giełdzie z pominięciem kosztu zakupu tych akcji był opodatkowany 19%... To nie ma sensu i jest niesprawiedliwe. 

Jak musi zaplacić? Dostałem zwrot za wapnowanie w pazdzierniku, a w zeszły  piątek przyszedł pit11 i nie mam nic do zwrotu.

Opublikowano
Dnia 29.02.2020 o 18:23, FarmerDyzio napisał:

jak to nabór jest wstrzymany ?

Jeden wniosek myślę że przez opieszałość lub nadgorliwość interpretacyjną urzędnika został wstrzymany. Opisałem całą historię wcześniej. Cały komplet dokumentacji leżał w WSChR i we wtorek odebrałem. Nawet nie chce mi się już do tego wracać. Prawdopodobnie jest już nowa wersja ( zmieniają tylko numer) wniosku i znów trzeba będzie poprawiać.  Nowe środki może zostaną uruchomione w marcu i wtedy ruszy nabór.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jak musi zaplacić? Dostałem zwrot za wapnowanie w pazdzierniku, a w zeszły  piątek przyszedł pit11 i nie mam nic do zwrotu.

Grześ, zaloguj się np. do usługi "Twój e-PIT" i zobacz ile naliczyli Ci podatku do zapłaty. Wychodzi, że trzeba im oddać 17,75% z kwoty dotacji (tak jest w moim przypadku), tak jak w tym artykule ktoś wrzucał. Chociaż tak wychodzi u mnie, a nie wiem jeszcze jak to się ma do kwoty wolnej od podatku, bo jeżeli nie masz innych dochodów z pracy to może niczego nie będziesz musiał dopłacać. Sprawdź sam. Niemniej to żart że muszę zwracać cześć dotacji, a jak ktoś dostał po 23.11.2019 to nie musi xD

Edytowane przez Lukarso
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wapnowanie-w-zawieszeniu,92560.html

farmer

nic nie zwracają,barany już zagłosowały to teraz zaczną przed Adrianowymi wyborami

Opublikowano

Wczoraj przyszła umowa niby zawarta w dniu 28.01.2020r, wniosek złożony 1.10.2019r. Mam dostarczyć oświadczenie o zrealizowaniu operacji i maja wypłacić pieniądze.

Opublikowano

a słuchajcie jak na jednej dzialce co rok temu robilem badania i wyszlo ph 7 ziemia cięzko srednia , ale magnezu zawartosc niska ,  to jak uzupelnic najlepiej magnez 

bo myslalem dac wapno magnezowe dolomitowe czy cos , tylko czy jest sens walic wapno jak ph dobre ? 

a i teraz tam beda siane buraki i liscie po burakach zostana , wiec na te liscie by pewnie wapno szło , a moze jakies granulowane polecicie z magnezem ? 

Opublikowano

tylko ze kizeryt drogo wyjdzie pewnie a i tak duzo nie wniose kizerytem magnezu , bo jego ile zastosuje z 200 kg to wrzuce z 50 magnezu 

a wapna kilka ton co ma 15 % i juz magnezu bardzo duzo , 

chyba ze dac wapna granulowanego z duza zawartoscia magnezu i taniej wyjdzie i najlepiej ? 

bo ja to po zniwach bede dawał