Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przy zakupie wapna węglanowego z magnezem sprzedawca chcę ode mnie oświadczenia że owy nawóz wykorzystam do celów rolnych i jestem płatnikiem podatku rolnego. Słyszeliście czy jest obowiązek złożyć takie oświadczenie? Podobno chodzi o stawkę 8% vatu.

Opublikowano
Dnia 16.10.2019 o 19:54, ziomster napisał:

no to nieźle - ja od dwóch tygodni mam wyniki

w moim oschr czas oczekiwania na wyniki badań to aktualnie 8 tygodni

To i tak bez znaczenia bo nie ma szans już w tym roku na wypłatę

Opublikowano

czas oczekiwania na zbadanie probek to u mnie 2+ miesiecy. Oczywiscie probki musze zrobic bo stare były robione nie tam gdzie powinny. Potem wniosek i oczekiwanie na weryfikacje takze to sie przeciagnie. Po drugie kasa z wapnowania idzie chyba de mimimimimiis ktorego juz nie ma albo za chwile sie skonczy

wysiewajac wapno w sierpniu na sciern, podorywka, aktualnie rosnie tam poplon nie ma przeciwskazan zebym teraz dał tam obornik?

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dlaczego nie ma szans, jak kasa była zarezerwowana, 300 mln PLN. 

Skończył się de minimis na ten rok. W tym roku kasy nie będzie. Dzieki za uwagę. Można się rozejsc.

Opublikowano
1 minutę temu, marluk napisał:

Skończył się de minimis na ten rok. W tym roku kasy nie będzie. Dzieki za uwagę. Można się rozejsc.

Będziemy to weryfikować, do konca roku jeszcze ponad 2 miesiące a nóż widelec coś jeszcze wypłacą 😉

Opublikowano

Witam. Mam pytanko. W zaleceniach ze stacji dostałem ze muszę na hektar zastosować  3,8 tony czystego CaO. Chce zakupic wapno magnezowe o zawartości 45 % Cao i 9% Mgo. Po przeliczeniu to daje 8,44 wapna (3,8/0,45) (nie wiem czy dobrze wyliczyłem bo nie wiem czy sie do tego magnez dolicza). Wapno to kosztuje około 105 zł brutto co daje 886 zł na hektar wapna, i tu pytanie ile dostane dofinansowania na ten hektar. Pozdro

Opublikowano

Magnez się wlicza. Nie ma stawki na hektar, tylko do tony czystego składnika, a stawka jest zależna od areału

Matey napisał:

wysiewajac wapno w sierpniu na sciern, podorywka, aktualnie rosnie tam poplon nie ma przeciwskazan zebym teraz dał tam obornik?

Na luzie

Matey napisał:

Na luzie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzychu18 napisał:
1 godzinę temu, Krzychu18 napisał:

Witam. Mam pytanko. W zaleceniach ze stacji dostałem ze muszę na hektar zastosować  3,8 tony czystego CaO. Chce zakupic wapno magnezowe o zawartości 45 % Cao i 9% Mgo. Po przeliczeniu to daje 8,44 wapna (3,8/0,45) (nie wiem czy dobrze wyliczyłem bo nie wiem czy sie do tego magnez dolicza). Wapno to kosztuje około 105 zł brutto co daje 886 zł na uhektar wapna, i tu pytanie ile dostane dofinansowania na ten hektar. Pozdro

Wylicza sie na podstawie odmiany wapna. Spr na fv co Ci wpisano, z tego co piszesz nie znajac odmiany i zakladajac ze masz gospodarstwo do 25ha to dostrniesz tyle zl do ha ile zaplaciles za to wapno o ile zastosujesz je zgodnie z zaleceniem... 

Oczywiście jezeli ph danej dzialki jest poniżej 5.5

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Witajcie, zrobiłem w tym roku badania gleby, a tam szok pH 4,1 oraz zasobność magnezu bardzo niska (<3mg/100gleby). Działka ponad 2ha, gleba lekka 4-5klasa, na wiosnę mają być sadzone ziemniaki. Chciałbym zastosować teraz jesienią wapno Radkowit premium w dawce 1,5-2t czystego składnika na hektar  jednak obawiam się o pojawienie się parcha na bulwach. Czy ktoś z Was wapnował przed sadzeniem i jak to mniej więcej wyglądało później? Czy dolomit może im zaszkodzić? A może lepiej wstrzymać się i za rok po zebraniu plonu wapnować?

Opublikowano
7 godzin temu, marluk napisał:

A propo radkowitu premium? Polecacie go na szybkie odkwaszenie? W sensie takim, żeby roślina pod którą się je wysiewa już z tego skorzystała.

Ja śmiałem w tym roku i wydaje mi się, że powinien działać od razu że względu na swoja konsystencję w której nie znajdziesz żadnej grodki

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Kolega @bialy2005 niegdyś tłumaczył, że do szybkiego odkwaszenia Radkowit Premium jest jednym z najlepszych

bo to prawda kilka lat stosuje, i nie opłaca się tego przyorywać tylko pod zasiew dajesz i po wschodach już masz efekt, zakwaszonych placy nie ma a zboże normalnie rośnie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@ZELKOW wysiewasz radkowit premium tylko na orkę czy na ściernisko też siejesz i talerzujesz ??

dostał może już ktoś zwrot za wapno bo ja składałem wniosek w sierpniu i narazie cisza....

Edytowane przez Karol0134
Opublikowano
6 godzin temu, Karol0134 napisał:

@ZELKOW

dostał może już ktoś zwrot za wapno bo ja składałem wniosek w sierpniu i narazie cisza....

u mnie się odezwali w zeszłym tygodniu oświadczenia o de minimis i o dochodach z działów specjalnych musiałem im wysłać i podobno jest już wszystko w porządku, podobno każdy ma takie coś podpisać bo zmieniają co chwilę wytyczne i takie zamieszanie z tym jest, po niedzieli dojdą dokumenty do nich i zobaczymy czy będzie zwrot. woj. małopolskie 

Opublikowano
Karol0134 napisał:

@ZELKOW wysiewasz radkowit premium tylko na orkę czy na ściernisko też siejesz i talerzujesz ??

zależy ile czasu do zasiewu mam jak dużo wcześniej to idzie pod talerzówe, ale najlepiej po orce i przemieszać, w tym roku leciało wapno bod bezorkowca i potem siew i wszystkie zakwaszone place zlikwidowałem i jęczmień perfect a rzepak czy pszenżyto wogóle w tych miejscach nie rosło

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piotrekstok napisał:

u mnie się odezwali w zeszłym tygodniu oświadczenia o de minimis i o dochodach z działów specjalnych musiałem im wysłać i podobno jest już wszystko w porządku, podobno każdy ma takie coś podpisać bo zmieniają co chwilę wytyczne i takie zamieszanie z tym jest, po niedzieli dojdą dokumenty do nich i zobaczymy czy będzie zwrot. woj. małopolskie 

u mnie narazie cisza,a jak z tobą się kontaktowali pisemnie pocztą czy telefonicznie,dostałeś potwierdzenia złożenia wniosku?? u mnie cisza i nie słychać żeby ktoś w okolicy dostał..

@danielhaker jaki oschr ,kiedy składał ??

Edytowane przez Karol0134