Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Skoro mniej więcej połowa z tego co jest na ciężarówce to wapno to i połowa się rozpuściła. Przecież podają skład np 47 %Cao. I tyle się rozpuszcza. reszta to jakaś skała, która się nie rozpuszcza. Wszystko w porządku jest.

Nie reszta tylko całość to skała:)

W wapnie węglanowym nie ma żadnego CaO. Jeśli masz wapno węglanowe, które zawiera, jak piszesz 47%CaO, tzn że w tym wapnie jest 83,66% CaCO3 (reszta w wapieniu to będzie trochę magnezu, krzemionki, żelaza itd). Skład wapna podaje się w przeliczeniu na CaO bo tego wymaga prawo i zdrowy rozsądek, tak łatwiej porównać różne wapna.

5 godzin temu, SipmaZ224 napisał:

TheRolnik1992 napisał: 54 minuty temu, SipmaZ224 napisał: Jesteś pewny? Póki nie ma wypłat z tego programu to niczego nie można być pewien. Ale wiadomo nadzieja umiera ostatnia.  Jeśli pomyliłem się w obliczeniach to popraw.... Dopłatę masz do 300 zł za czysty składnik, a więc nie 12t x300 tylko 12t x tyle ile kosztował Cię czysty składnik. daron64 napisał: Morawica kupiona przez agrolok Nigdy nie sprawdzałem i nie wiem czy po prostu trochę nabrać wapna, trochę zalać wodą i ma się większość dość szybko rozpuścić? Myślę sobie - może za duzo wapna, za mało wody - no to odlalem wodę, nabrałem łyżka trochę tego już mokrego wapna w drugi sloiczek i tam zalałem woda. Mieszam, mieszam, mieszam i nic tylko woda szara się zrobiła, ale za specjalnie nic się nie rozpuszczalo wiecej Też miałem te same wątpliwości odnośnie Morawicy a brana od białego czyli raczej pewna. Dałem w tamtym roku około 8t na ha a ziemia kwas ze naewet łubin niechcial tam rosnąć. W tym roku zresztą też... Zrobię teraz próbki to się okaże co dała tą Morawica

Koledzy, jak się kupuje najtańsze wapno, kosztujące jakieś 25 zł/t na kopalni to nie można oczekiwać cudów.

Morawica, czy jakiekolwiek inne wapno węglanowe nie rozpuści się w wodzie w kilka minut. Wapna węglanowe i weglanowo-magnezowe (dolomitowe) produkuje się z kruszonych skał wapiennych i dolomitowych. Test ze szklanką i wodą nie ma żadnego sensu. Gleby mają różne zakwaszenie, różną kategorię agronomiczną i opady deszczu też każdy może mieć inne (a wapno bez wody na polu nie podziała). Dlatego taka sama dawka takiego samego wapna na dwóch polach może dać zupełnie różne efekty.

Im lepiej wapno przekruszone, im więcej pyłu, im więcej się kurzy tym lepiej będzie działać w glebie. Ten drobny pył zadziała w glebie już po kilku tygodniach. Te większe kamyki będą działać dłużej, największe 3-5 mm rozpuszczą się w glebie po wielu latach. Dlatego stara szkoła mówi, żeby wapnować co 4 lata. Pył działa od razu, kamyki po roku, dwóch... I jak zostają już te największe, po 4 latach znowu wapnowanie dużą dawką tzn kilka ton/ha.

Czy to znaczy, że wapna węglanowe takie jak Morawica to złe wapna?

Ależ skąd! To bardzo dobre wapna, dające najlepszy stosunek jakości do ceny.

Jak ktoś ma dużo kasy i chce efektu, chce żeby wapno rozpuszczało się w szklance w minutę w całości a na polu dawało efekt w kilka tygodni to można użyć wapna mielonego, tzw mączek wapiennych. Np Fastcalc z Nordkalku albo Kujawit Premium. Ale to już inna półka cenowa, ok 90-140 zł/t u producentów, bez transportu. Fastcalc można kupić luzem, jest zwilżany wodą na wywrotkach, suchy byłoby trudno przewieźć. Kujawit Premium jest idealnie suchy, bez wody, ale tylko w bigbagach, nie da się takiego wapna przewieźć wywrotką. Potrzebny jest też rozsiewacz ze żmijką, inaczej wapno poleci w powietrze. 

Tu można zobaczyć jak sieją mączkę wapienną:

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, pawelol111 napisał:

@mariuszzz Wapno na kopalni tanie ale transport dochodzi i np u mnie to koszt ok 90-95zl za tone a za 88zl mam krede która działa szybko i można jej sypac mniej.

Podałem ceny bez transportu, żeby pokazać różnicę. Można kupić wapno, które nawet w szklance wody szybko rozpuści się w całości ale to kosztuje. Kreda owszem jest trochę lepsza od wapna węglanowego ale daleko jej do szybkości działania mączek wapiennych.

Opublikowano
3 godziny temu, Roxer napisał:

Znalazłem, dzięki wielkie. Rozumiem że od nich ten materiał jak najbardziej kwalifikuje się do dofinansowania?

Pod dotację  kwalifikują się wszystkie legalnie sprzedawane w Polsce wapna.

Opublikowano

Ja też byłem w stacji w Białymstoku i babeczka też mówiła, że prawdopodobnie sypkie tylko bo granulowane nie wiadomo jak to przeliczać. 60% wniosków już odrzucili bo ludzie jak się dowiedzieli z tv to kupywali wapno byle jakie i na fakturach nie ma wszystkich danych.

Tylko w Białymstoku 10 tys próbek przyjęli już do badania. 8 tygodni czeka się na wyniki badań.

Opublikowano (edytowane)

@masio513 Tak jak wyżej pisałem, info ze źródła a nie prawdopodobne. Jak będziesz miał na faktórze to co trzeba możesz kupić i granulki za 500zł t.

Zapomniałem tylko dopytać czy łąki też wliczają się do tego programu.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
34 minuty temu, masio513 napisał:

Ja też byłem w stacji w Białymstoku i babeczka też mówiła, że prawdopodobnie sypkie tylko bo granulowane nie wiadomo jak to przeliczać. 60% wniosków już odrzucili bo ludzie jak się dowiedzieli z tv to kupywali wapno byle jakie i na fakturach nie ma wszystkich danych.

Tylko w Białymstoku 10 tys próbek przyjęli już do badania. 8 tygodni czeka się na wyniki badań.

Nie odrzucili tylko wezwali do uzupelnienia i poprawienia. Ja skladajac w polowie lipca czekalem rowne 5tygodni. Teraz skladane tj mowisz murowane 2mc czekania bo na korytarzu całe wizki probek staly

Opublikowano

@danielhaker odezwij sie  rano  bo nie moge odalesc naszej rozmowy kiedy ty zamawiałes i dokad . Ogólnie z premium teraz jest gorzej niz było  teraz zamawiane jest dopiero na koniec wrzesnia :(  A do tej pory zamawiałęm na tydzien do przodu. mam odbiór 1 autko na srode ale to według kolejki na Wohyń jedzie

tel 602888262

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, daniel18 napisał:

W tym tygodniu mam zamiar złożyć wniosek z fakturami od białego to napiszę czy jest wszystko ok. 

Wyslij mi zdjęcie  opisu produktu na fakturze to powiem Ci czy jest ok. Ja już mam to za sobą.

@kopin Zwapnowałeś pola już?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

6 godzin temu, daniel18 napisał:

W tym tygodniu mam zamiar złożyć wniosek z fakturami od białego to napiszę czy jest wszystko ok. 

Wyslij mi zdjęcie  opisu produktu na fakturze to powiem Ci czy jest ok. Ja już mam to za sobą.

W którą rubryke wpisać nr próbki?

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Płaciłeś gotówką czy przelewem ? 

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

w zeszłym roku rozsiałem 2 łyżwy to w tym roku sobie odpuściłem i pozwolę szlaki urzędasowe przecierać innym  na pierwszy ogień,byłem pierwszy w RMG i sporo się nakopaliśmy a pytać nie było kogo ,to teraz inni niech szlak przetrą ;-)))