Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, czesio1612 napisał:

A czy Radkowit premium jest jakoś sezonowo tańszy, np w zimę? Bo wiadomo żniwa to i jest ruch, na kopalni jest jakaś różnica zależnie od popytu?

Chyba Premium zimą nie mielą. Tak bynajmniej mówił kiedyś mój dostawca

Opublikowano
pawelol111 napisał:

Na moim terenie przy ph 4-5 magnez nisko a powyzej 5.5 zawsze wysoki więc nie ma sensu walić magnezowego.

Ciekawe skąd Ci ten magnez by sam podskoczył? Chyba mówisz o polach dbanych i co roku walonych w ciemno 200 kg kizerytu. Jakby było tak dobrze jak mówisz to tylko węglan by szedł kreda i tlenki a jak ktoś ma wiedzę i umie liczyć to magnez jest najtańszy w wapnie. Sam mam pole 4.4 pH i poziom magnezu wysoki i magnezowego na takim nie ma sensu a na drugim było 4,2 i poziom magnezu bardzo niski to co by Ci dała ta kreda? Chyba nic bo i tak plonu dobrego by niebyło na takie pole poszedł radkowit premium i pole jak nowe kukurydza piękna

Opublikowano

co do Rdkowitu Premium to do mnie dojechał wczoraj a w którymś poście biały pisał, że jakiś koleś odpowiedzialny za niego wrócił dopiero z urlopu.   maciej tylko ,ze jak ph niskie a magnez wysoki to ten magnez jest wykorzystywany przez rośliny? 

Opublikowano

@maciej ale czy ten magnez z dolomitu i ten z kizerytu są tak samo dostępne i przyswajalne przez rośliny. Dawno temu dawaliśmy dolomit węglanowo magnezowy z piskrzynia i próby nie wykazywały wzrost zaw. magnezu , nie wiem czy tam jeszcze to robią bo teraz spotykam się tylko z tłuczniem z piskrzynia. Piskrzyń to kopalnia w okolicy Łagowa pokłady podobne jak jazwica lub kop. winna.

Opublikowano

Tak samo magnez jest dostępny jak i z kizerytu. Jeżeli chodzi o szybkość działania to musi być duży stopień rozdrobnienia powiedzmy w wapnie radkowit premium po obfitych opadach będzie działał praktycznie odrazu a na badania wystarczy jedna zima i zasobność wzrasta. No a standard odpowiednio więcej czasu potrzebuje tam drobna frakcja która się w pierwszym roku rozłoży może wynieść z 20 % reszta w kolejnych latach

thor1984 napisał:

co do Rdkowitu Premium to do mnie dojechał wczoraj a w którymś poście biały pisał, że jakiś koleś odpowiedzialny za niego wrócił dopiero z urlopu.   maciej tylko ,ze jak ph niskie a magnez wysoki to ten magnez jest wykorzystywany przez rośliny? 

Jest wykorzystany magnez w bardzo dobrym stopniu bo odkwasza zarówno wapno jak i magnez a szybkość działania wiadomo stopień rozdrobnienia. A gdybyś dał samą krede to do tego kizerytu po 500 kg przez kilka lat to ile kasy?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

Na moim terenie przy ph 4-5 magnez nisko a powyzej 5.5 zawsze wysoki więc nie ma sensu walić magnezowego.

U mnie działki z pH 6,5-7 mają niską/średnią, a są też działki z pH 4,3 i zawartość Mg wysoka

53 minuty temu, thor1984 napisał:

maciej tylko ,ze jak ph niskie a magnez wysoki to ten magnez jest wykorzystywany przez rośliny?

Sprawozdanie z oschr przedstawia zawartość składników przyswajalnych (w mg/100g gleby)

Opublikowano

No własnie z czego bierze się wysoka zawartość Mg tam gdzie ph jest 4 - 4,5 tak jak u mnie na niektórych działkach? Nawozów magnezowych nie dawałem a prawidłowość mam taką, że im niższe ph tym poziom Mg większy. 

Opublikowano (edytowane)

Nie znam sie na wapnie sypkim. Babka w Agroloku czarowala, ze magnezowe ma tylko 30% reaktywnosci i dlugo bede czekal na efekt, kujawit weglanowy ma 60% reaktywnosci, a morawica 90% reaktywnosci. Chcialem brac magnezowe radkowit lub radkowit premium, bo prawdopodobnie magnez slaby (chyba, ze sie zdziwie tak jak koledzy wyzej) ale mnie troche zniechecila babka i chyba postawie na kujawit weglanowe, bo morawica miala tam dlugie terminy na wrzesien.

Co byscie polecili w ciemno? Bo probki dopiero wyslane i pracownik terenowy mowil, ze minimum 3 tygodnie jak nie dluzej na wyniki.

Chyba, ze sie wstrzymac i jade temat z obornikiem, a wapno przed orka lub po orce przed agregatem uprawowym. Sial tak ktos wapno?

P.S

Na pola wapnowane zawsze sypalem Luboplon granulowany wapno magnezowe i kuku sie ladnie udaje i pszenzyto/pszenica po tez. Te dzialki na ktore pojdzie te wapno z doplaty to w wiekszosci piaski dawno nie wapnowane gdzie nie przewiduje kuku + dzialka 1.5ha troszke ciezszej ziemi 3/4 klasa gdzie wlasnie kuku ma isc pierwszy raz na plodozmian

Edytowane przez asus921
Opublikowano
13 godzin temu, maciej napisał:

I teraz paradoks taki że jak gleba będzie miała powyżej 5 pH a będzie niska zawartość magnezu to właśnie wapno magnezowe zrobi lepsza robotę niż ta kreda bo i tak rośliny lepiej zareagują na magnez niż na wyższy poziom pH. Więc zależy rodzaj wapna od wyników badań

Coś w tym racji jest. Ja używam dolomitu z Siewierza (widomo że to żaden cud do podnoszenia pH), a mimo to efekt widać. Raz zasiana mieszanka owies + jęczmień na nowym polu to tylko owies został bo jęczmień zrobił się żółty i wyginął, poszło wapno 6 ton na ha i w następnym roku posiany jęczmień w czystym siewie bo inaczej nie pasowało a pole nie za duże to ryzyko wielkie nie było. I co dziwne jęczmień pięknie wyrósł i dał blisko 4 tony co uważam za sukces bo rok wcześniej wyginął. Z qq mam podobne doświadczenia.

• Like 1
Opublikowano

Panowie i Panie, wapno morawica wysiane wczoraj na potalerzowane rżysko po owsie, w przyszłym tygodniu ma dojechać reszta wapna. Może poleżeć rozsiane, nie wymieszane do następnej środy na polu jeśli widzą jakieś mocniejsze deszcze na niedziele? 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kamil255 napisał:

Tez planuje w tym roki dac wapno na orke przed siewem ozimin, pierwszy raz nie dam nawozow NPK ale tudno wapno ważniejsze

A dlaczego bez NPK ? Z tego co widze zdania sa podzielone, ale duzo osob twierdzi, ze przy nawozie sztucznym mozna stosowac wapno. Z reszta przy sypaniu granulowanego Luboplonu przed kuku stosuje co roku NPK. Wszystko pod agregat.

Z reszta o azot bym sie nie martwil, bo to glownie chodzi o PK, bardziej o uwstecznienie fosforu, ale to nie wiem czy nie wystewpuje taki efekt tylko przy oborniku. Moze ktos sie wypowie.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.08.2019 o 06:22, KlimekPL napisał:

Ja sialem tym w ostateczności bo nie bylo nic innego. Z czubem wchodzi raptem tona i tego ciezaru nie wytrzymuje już przekładnia, którą trzeba było remontować. Ponadto tak jak mówisz długo sie schodzi bo trzeba często ładować. 

Też mam 600 l kłosa dwu tarczowego. Planuję go lekko zmodyfikować. Sprzedający dorzucił mi do skrzyni takie trzy trójkąty z kątownika. Coś jak w rcw. Dorobię do tego takie płaskowniki jak w rcw. To powinno lekko zmniejszyć nacisk materiału na taśmę. A co za tym idzie wydłużyć żywotność jej i przekładni.

Dnia 4.08.2019 o 09:57, pawelol111 napisał:

Jak.masz zwrot 300 zl do tony cao to praktycznie jeden ciul.

Nie jest jeden ciul czy na fakturze jest skład czystego CaO 30 % czy 50 %. Bo jak masz 30 % to przy ustalonej cenie dostajesz po tyłku. Raz, że płacisz za mniej czystego składnika wyższą cenę. A to składnik CaO robi robotę na polu. A dwa, że do tego dostaniesz mniejszy zwrot. Bo zwrot jest do masy czystego składnika. Take rzeczy, że musisz kupić więcej tego towaru tj zapłacić więcej za transport i rozwożenie to już sprawa poboczna ale tez koszta.

Dnia 5.08.2019 o 14:34, mds212 napisał:

Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Jeżeli za ciężarówkę wapna 35 CaO zapłacę 2k 25t, czyli 25x0. 35=8.75t czystego składnika więc razy 300 zł więc dopłaty dostanę 2625zl? Chyba niemożliwe żeby doplacali więcej jak cena wapna

Wg mnie dopłata jest do masy czystego składnika wysianego na hektar pola w oparciu o zalecenia po badaniu gleby. Dla prostego rachunku weźmy wapno CaO 50 % po 100 zł za tonę z transportem. Nie wiem czy zwrot jest od ceny netto czy brutto. Stacja chemiczna wyda ci zalecenie 3 tony czystego składnika na hektar co daje 6 ton towaru z kopalni. Czyli w transporcie 26 ton x 100 zł tona masz czystego składnika 13 ton przy stężeniu 50 % CaO. A więc dostajesz 1300 zł zwrotu. Na hektar musisz wysypać 6 ton towaru z kopalni. Co daje wartość 600 zł. Przy stężeniu wapna Cao 50 % dostajesz zwrot 300 zł do hektara.

W twoim przypadku bez zaleceń osch licząc z masy wapna zwrot to będzie wynosił 700 zł. Masz 2 tyz za 25 ton to daje 80 zł tona. Te 80 zł mnożysz przez zawartość CaO wynoszącą 35 %. Potem przez liczbę ton i wyjdzie 700.

No chyba, ze się mylę to niech ktoś poprawi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Gdzieś czytałem, ze dotowany jest czysty składnik. Jeśli przyjąć twoją wersję a nie będę się spierał, ze tak nie jest. To przy cenie 100 zł za tonę z kopalni. Możesz wysypać 3 tony na hektar z dotacją co daje 1,5 tony czystego składnika. Jak by nie patrzeć nie da się dostać więcej niż się zapłaciło. A raczej niż jest na fakturze.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

A jak liczone jest MgO do zwrotu? Np jak mam Radkowit który ma załóżmy 30 CaO i 15 MgO, czyli sumuję te składniki? To by wychodziło 45%.

Auto ma 26 ton x 0,45 = 11,7 tony czystego składnika. Mnożę to razy 200zł, bo taka wysokość dopłaty jest do mojego gospodarstwa. Daje to 2340zł, czy dobrze to liczę? Dotują na bank do kwoty netto, zawsze tak jest.

Opublikowano

Bzdura. Płacą tyle ile zapłacisz na fakturze z tym że do 25 ha 300 zł do czystego składnika powyżej 25 ha 200 zł itd. Więc nie ważne czy cao jest 30, 40 czy 50%. Ja dostałem ponad 160 ton 50 % wapna a gdybym kupował np z cukrowni 25 % cao to bym mógł kupić 320 ton wapna i zwrot całkowity z tych ton.

Opublikowano

Ok skoro płacą do całości to jeszcze lepiej. Kwestią kluczową i tak jest zalecenie z OSCH dawki na hektar. Przy cenie 100 zł z kopalni możesz maks wysiać jak pisałem wyżej 3 tony co daje przy stężeniu 50 % 1,5 tony czystego wapna (gospodarstwo do 25 ha). A więc powiedzmy na 10 ha możesz mieć zwrot za 30 ton wapna z kopalni. 

Opublikowano

msjaro Magnez jest liczony tak jak cao bo też odkwasza więc liczymy np. 30%cao+19% magnezu wychodzi 49% Na fakturze widnieje wtedy minimalna zawartośc 45 %cao+mgo i to się wlicza do zaleceń i zwrotu a te 4 % taki gratis hubertuss napisał  Kolego dlaczego 3 tony? Skoro dają według zaleceń i do czystego składnika więc jeżeli w zaleceniach masz 3,5 tony czystego składnika to kupujesz 7 ton wapna 50% i na każdą tonę masz 150 zł do wydania w przypadku do 25 ha