Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem oferte  na wapno morawica po 78 zł/brutto z dostawa,dobra cena i czy wapno z morawicy bedzie dobrym wyborem czy moze cos innego?? Musze zrobić wapnowanie bo ph w granicach 4,7 na większości kawałków a ziemia lekka i średnia czyli wychodzi wapnowanie potrzebne i konieczne czy 4-5t/ha tego wapna z Morawicy da dobry efekt czy za dużo na jeden raz ???

Opublikowano
53 minuty temu, Szczerbatek902 napisał:

Dostałem oferte  na wapno morawica po 78 zł/brutto z dostawa,dobra cena i czy wapno z morawicy bedzie dobrym wyborem czy moze cos innego?? Musze zrobić wapnowanie bo ph w granicach 4,7 na większości kawałków a ziemia lekka i średnia czyli wychodzi wapnowanie potrzebne i konieczne czy 4-5t/ha tego wapna z Morawicy da dobry efekt czy za dużo na jeden raz ???

A jakie to wapno z magnezen czy bez? Chyba nie daleko do nich masz bo cena dobra

Opublikowano

Szczerbatek902 napisał:

Zwykłe wapno węglanowe Cao 50-55%, no jakoś strasznie daleko to nie ale z 200km będzie,akurat ta oferta jest od faceta z olx.

Możesz podać jakieś szczegóły tego ogłoszenia, albo dać linka ?

Opublikowano

Dzwoni się na kopalnie i prosi o kontakt z jakimś przewźnikiem a nie łapie z ogłoszenia.

Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony ze współpracy z przewoźnikiem i kontynuuję ją 3 rok.

Gość grzesiaczek86
Opublikowano

Agrest napisał:

Dzwoni się na kopalnie i prosi o kontakt z jakimś przewźnikiem a nie łapie z ogłoszenia.

Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony ze współpracy z przewoźnikiem i kontynuuję ją 3 rok.

Brawo! I to jest jedyne właściwe postępowanie a nie jakieś olxy czy inne, gdzie nie ma się żadnej pewności co Ci tak naprawdę przywiozą, bo dokumenty to akurat łatwo można podrobić.

Gość grzesiaczek86
Opublikowano

Tomek90 napisał:

No pewnie pieczątką spod ziemniaka. 

Kupujesz od nich wapno i na dokumentach masz ich pieczątkę. Jeśli znasz kogo trzeba to Ci zrobi identyczną pieczątkę. Nie takie wałki widziałem, że naiwnie wierzyć każdemu. Ale powodzenia.

Opublikowano
18 minut temu, grzesiaczek86 napisał:

Kupujesz od nich wapno i na dokumentach masz ich pieczątkę. Jeśli znasz kogo trzeba to Ci zrobi identyczną pieczątkę. Nie takie wałki widziałem, że naiwnie wierzyć każdemu. Ale powodzenia.

To prawo jazdy na samolot mi załatwisz może?  Jak jest się tępym totalnie to da się nabrać na podrobioną wuzetkę, czemu nie. 

Gość grzesiaczek86
Opublikowano
Od 11lat pracuje w transporcie i niejedno widziałem. Moja żona jest lekarzem i gdybym Ci powiedział jakie przekręty odchodzą w służbie zdrowia to Twój światopogląd by runął. Nie będę wdawał się z Tobą w dyskusję, bo merytoryki nie masz żadnej, tylko sarkazm który jest bronią słabych. Pochwaliłem tylko zachowanie kolegi po fachu, nie popieram oszustwa ale też warto znać mechanizm by się nie dać w bambuko robić. A Ty żyj sobie jak chcesz, pisz sobie co chcesz, nic mi do tego.
Opublikowano

Dla twojej wiadomości nie na każdej kopalni dadzą tobie namiar na "przewoźnika" Tak masz z kredą w kornicy. Zresztą biorę po 3-4 auta wapna rocznie, bywało z olx (cena) i zawsze waga kredy była tak jak na wz. Nie mierz wszystkich jedną miarą.

Opublikowano
Dnia 23.06.2018 o 14:57, Tomek90 napisał:

Na wiosnę siarczan na zmarzniętą glebę. 

Tomek 

Zawsze wapno daje na ściernisko potem wiadomo agregat i orka..

w tym roku chce słomę ściąć dac mocznik na słomę ale co z wapnem ?

azot z wapnem na raz coś nie bardzo chyba ,ze to takie małe ilości tego mocznika ze nic nie powinno sie stać. 

Co ty na to ?

Opublikowano

Nie dawałbym azotu, wapno węglanowe zastosowane wtedy co mówisz też działa na mineralizacje słomy. 

Czy to się gryzie nie wiem, jak już chcesz to można mocznik na słomę, wapno przed pługiem i zero zgryzu. 

Opublikowano
Dnia 23.06.2018 o 13:51, WOJTUNIO napisał:

Bede sypal krede luzem a magnez dam w siarczanie magnezu granulowanym i kiedy to zrobic razem z kreda czy przed siewem zboza moze sa jakies przeciwskazania do mieszania polifoski z siarczanem mg?

A pod groch dawac na zime czy wiosna z polifoska razem czy w odstepie.