Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

sial ktos wapno weglanowe sypkie poglownie po pszenicy? beda jakies poparzenia czy jakies inne skutki uboczne?? chcialem siac na jesien ale byly buraki pozniej mokro trzeba bylo szybko zasiac teraz jest pszenica a w przyszlym sezonie rzepak, pole 6 lat bez wapna wiec juz by naprawde trzeba bylo, ma to sens? ph wedlug plynu heliga wskazuje okolo 6

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano
Wczoraj przywiezione wapno z Agroloku, kopalnia Morawica, bynajmniej tak mówiła przedstawicielka. Cena 82zl brutto za tonę. Orientuje się ktoś, kto wypożycza, bądź rozsiewa wapno RCW okolice Bielska Podlaskiego?
Opublikowano
Ja osobiście jeszcze tego wapna nie widziałem, transport przyjechał już po godzinie 18. Na transport czekaliśmy 2dni, poniedziałek zamówienie, środa dostawa. Nie wiem też jak ocenić czy suche, na pewno super struktura, bo brak grudek, jak to było gdy zamawialiśmy latem.
Opublikowano (edytowane)

Mam 25t Kujawit'u (45-50% CaO). Niestety nie było czasu i w sumie możliwości rozsiania go jesienią - za mokro).

Chciałbym je rozsiać teraz (zastanawiam się, czy już na zmarzniętą glebę, czy jak puści zmarzlina)?

Druga kwestia, to ile tego dać na hektar, aby nie zaszkodzić przyszłym roślinom?

Chcę zasiać tam kukurydzę, obecnie działki nie są zaorane. Także po rozsypaniu wapna przejechałbym kultywatorem i na to orka, ew. orka zaraz po rozsypaniu wapna.

Kategoria gleby, to IVa i IVb załączę też wyniki badań:

1 działka: PH w KCl 5,30,    P2O5 13,4,       K2O 14,4,     Mg 5,3

2 działka: PH w KCl 5,60,    P2O5 18,0       K2O 14,0,     Mg 5,4

3 działka: PH w KCl 5,20,    P2O5 18,4,       K2O 11,4,     Mg 3,3

4 działka: PH w KCl 5,10,    P2O5 12,6,       K2O 9,1,     Mg 3,5

Jest też kilka działek, gdzie PH jest powyżej 6, ale tam pójdzie obornik, także daruję sobie wiosenne wapnowanie na nich.

Edytowane przez Xeon
Opublikowano (edytowane)

Wierzchnia warstwa kilku cm jest zamarznięta. Pod tym jest sypkie. 

Ile dać wapna na ha, aby nie zaszkodzić na wiosnę kukurydzy?

Myślę, żeby zachowawczo dać tonę CaO (po przeliczeniu wyjdzie 2 t kujawitu na 1ha). 

Edytowane przez Xeon
Opublikowano
Dnia 18.02.2018 o 12:16, Agrest napisał:

Jak reaguje por i pietrucha na świeże wapno to nie wiem, bo nie uprawiam, choć podejrzewam, że nie powinno być problemów.

Czy sypać to sam powinieneś wiedzie jakie masz pola jakie ph.  Wiadomo, że na I-II klasę możesz sypnąć dużo więcej jak na IV.

Na szybkiego po zapytaniu google:

...Istnieje grupa warzyw wrażliwa na świeże wapnowanie: groch, fasola, marchew, pietruszka, seler, ogórek, pomidor, dynia. W ich uprawie regulacje odczynu należy przeprowadzić przed uprawą przedplonu...

a znalezione tutaj http://www.wrpnowe.home.pl/gazeta/63/wrp.P09.pdf

Przy czym pora pewnie sadzisz z rozsady w maju, więc jest sporo czasu zwłaszcza, że ziemia ma dużo wilgoci. Tu chyba można zaryzykować, bo pietruchę to pewnie siejesz zaraz jak da się wjechać w pole to może lepiej odpuścić i ewentualnie dolistnie w sezonie dokarmiać 

A żebyś nie maiła łatwo z podjęciem decyzji masz jeszcze to :D

...jeśli gleba jest zakwaszona, to trzeba wapnować także wiosną w zespole uprawek przedsiewnych. Fachowiec z WODR-u wyjaśnia, że wspomniany zabieg jest szczególnie polecany pod trudno wschodzące warzywa gruntowe: pietruszkę, cebulę albo buraki cukrowe. - Najlepsze rezultaty uzyskuje się na glebach zwięzłych i niekoniecznie kwaśnych...

http://wiescirolnicze.pl/uprawy/wapno-wiosna,10,5917/

Oba artykuły sponsorowane ale zawsze coś.:D

Czemu niby na I i II klase można sypać dużo więcej wapna niż na IV? Troche mnie zaintrygowało to stwierdzenie. Druga rzecz jeśli ktoś ma w zalecenia wprowadzenia 3-4 tony CaO to tona polcalcu faktycznie nic nie pomoże i nie da żadnego niemal efektu.

Opublikowano

Różnica w pojemności kompleksu sorpcyjnego. Ziemie lekkie odkwasisz mniejszą ilością wapnia niż gleby ciężkie

Opublikowano

dolomit DOLPLON 05 0-2mm luz CaO+MgO 45% w tym min. 15%

Mogę to mieć po 50zł tona loco gospodarstwo gleby średnie . Co myślicie?

Opublikowano
11 godzin temu, TheRolnik1992 napisał:

Mam jedno pytanko bo nie jestem pewien. Czy kreda nawozowa( granulka) odkwasze pole? Jedni mówią że tak, inni znowu że nie, sam nie wiem, a zastanawiam się czy kupić. Z góry dzieki za odpowiedź

Oczywiście że odkwasisz, 1ph w górę to tak około 3,5tony na hektar przy zawartości min 60%cao i reaktywnosci 95%. Tak więc sam sobie odpowiedź czy warto czy może lepiej kupić wapno luzem

Opublikowano
12 godzin temu, TheRolnik1992 napisał:

Mam jedno pytanko bo nie jestem pewien. Czy kreda nawozowa( granulka) odkwasze pole? Jedni mówią że tak, inni znowu że nie, sam nie wiem, a zastanawiam się czy kupić. Z góry dzieki za odpowiedź

Taka kreda w bigbagu bardzo dobrze odchudza portfel. Za 3 t po 400 za tone będziesz miał 12 ton kredy sypkiej luzem. Skład ten sam obyś suchą kupił.

Opublikowano (edytowane)

To jak by podnieść PH o 2 punkty to trzeba by wysiac  7 ton wapna razy 400 zł tona daje  sume do wydania 2800 zł na hektar i to jest biznes dla producenta tego wapna

Edytowane przez Anetka1