Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chciałem się zapytać czy ktoś z was miał do czynienia z Wapnem z firmy  Asmar -Wap. Sprzedawca informuje ze to niby wapno Weglanowo tlenkowe. Chciałem  rozsiać to wapno teraz na zaorane na pole puki ziemia zmarznięta  bo na wiosnę możne być problem żeby wjechać. Wiadomo że nie ma możliwości wymieszania z gleba. Uprawiana będzie kukurydza Czy wogóle jest sęs stosowania takiego wapna o tej porze roku? 

28169889_1645169915549019_343917841_o.jpg

Opublikowano

Skoro jest CaCo3 90 % to i CaO powinna być stała liczba a nie od do.

Magnez i mikro -totalna bzdura - w życiu nie będzie 12%, choć z premedytacją napisane jest "do" co równie dobrze może być 0,02%

Nie wiem czy coś się zmieniło w nomenklaturze - ale pisanie że jest wapno w postaci trójtlenku  - to już mnie nosić zaczyna i niecenzuralne słowa się cisną.

Takie szczegóły u mnie przesądzają, że producent jest delikatnie pisząc podejrzany.

Opublikowano

teraz powiększyłem to zdjęcie to dopiero zobaczyłem że to z trebaczewa czyli zwykły kamień wapienny  tam co rusz jakaś firma kredę nawozową sprzedaje z kamienia wapiennego 

Opublikowano
Mam pytanie które mnie nurtuje. Czy da się przewapnować glebę wapnem weglanowym jurajskim 04? Słyszałem że żeby wapno węglanowe zadziałało musi być rozłożone przez kwas glebowy, jeśli pH będzie już obojętne to więcej reszta węglanu nie będzie działała. Jak w tym filmiku https://youtu.be/XhBPELfKhuQ Czy to może być prawda?
Opublikowano

Czyli to wapno z Terebaczewa to poprostu wapno tlenkowe? . Cena 270 zł za tone szału też nie robi. Tylko czy to wapno można wysiac na zamarznięta glebę czy czekać do wiosny? 

Opublikowano

Jakie tlenkowe? -zwykły węglan wapnia tylko tłukowaty sprzedawca wmawia Ci że węglanowo tlenkowe, bo na workach podawana jest zawartość w formie węglanu (przez producenta określana mianem trójtlenku:D) i przeliczana jest na tlenek wapnia. 

Może to i być dobre wapno, ale mnie nie przekonuje opis. Musisz sprawdzić czy jest równa granula zrobiona z pyłu, czy byle kruszonka otoczkowana jakąś trudno rozpuszczalną substancją

10 minut temu, cichyh32 napisał:

Mam pytanie które mnie nurtuje. Czy da się przewapnować glebę wapnem weglanowym jurajskim 04? Słyszałem że żeby wapno węglanowe zadziałało musi być rozłożone przez kwas glebowy, jeśli pH będzie już obojętne to więcej reszta węglanu nie będzie działała. Jak w tym filmiku https://youtu.be/XhBPELfKhuQ Czy to może być prawda?

Tak od lat uczą. Tlenkiem zepsujesz glebę, a węglanowym nie przewapnujesz.

Opublikowano

Panowie czy jest sens wapnowac w marcu pod warzywa wapnem polcalc nie pisze ze to kreda bo to nie jest kreda ale moze ktos z was wapnowal na wiosne i czy zadziala ona przez 4 miesiace czy beda zerowe efekty? Dawke tak 400kg na ha

Opublikowano

Nic ci to nie da, ja sypalem wiosną tone polcalcu na jednym polu z pH 3.8 i po 4 miesiacach zrobiłem kolejne badanie i pH nadal 3.8 wiec odpusc sobie takie interwencyjne wapnowanie i po zniwach wykonaj właściwe

Opublikowano

Na takie niskie ph to krede trzeba sypać i coś tam pomoże bo inaczej nic nie urośnie. A w ciągu roku powinna podnieść z taki niskiego ph o 1 jednostkę.

Opublikowano
Dnia 6.02.2018 o 23:02, danielhaker napisał:

Orientuje się ktoś czy kopią teraz kredę przy lekkiej zimie? Jest sucho, bez opadów, chyba dobry czas na zakup :) 

Jak sie chcesz denerwować przy rozsiewaniu to kupuj krede :D Poczekaj do jakiegoś suchego roku i wtedy bo tak to szkoda nerwów. Kierowcy nie chcą wozić tego masła bo ze skrzyni nie chce się zsunąć przy rozładunku.

Opublikowano
37 minut temu, laryy123 napisał:

Panowie czy jest sens wapnowac w marcu pod warzywa wapnem polcalc nie pisze ze to kreda bo to nie jest kreda ale moze ktos z was wapnowal na wiosne i czy zadziala ona przez 4 miesiace czy beda zerowe efekty? Dawke tak 400kg na ha

Kwestia jakie masz ph. Większość warzyw preferuje przedział 6-6,5.

Mówienie że sypanie tego wapna nic nie da uważam, że nie jest do końca prawdziwe. O ile nie podniesie nam ta dawka ph  to i nie pozwoli mu spaść. Wapń nie tylko reguluje ph ale jest i makroelementem wykorzystywanym przez roślinę, więc określone ilości są potrzebne na zaspokojenie potrzeb rośliny i tak tą dawkę granulatu bym traktował. Czyli traktować to nawożenie wapnem podobnie jak azotem czy potasem i fosforem

Ja uważam, że jest sens zwłaszcza przy warzywach.

Opublikowano

Owszem jest sens ale tak jak mówisz przy uregulowanym pH. Wówczas oprócz wysokiej ceny mamy same zalety - łatwy załadunek, łatwe przechowywanie, łatwy i równomierny rozsiew. Ale jak mamy odczyn kwaśny czy bardzo kwaśny to moim zdaniem nie warto się w to bawić - po prostu szkoda pieniędzy.

Opublikowano

Ph jest w granicach 5,6ph ale warzywa gina jak by zapalniczka przypalal taki place sa na polu czesc pol bylo przewapnowane na jesien weglowodanem z  morawicy a czesc nie dalo sie wiechac i chce poprawic wiosna jeszcze raz moze bedzie lepsze rozwiozanie przewapnowac zwyklym wapnem w dawce 500 kg na ha bo mam na placu moze bedzie lepszym rozwiozaniem niz pakowac sie w koszty z polcalu.

Opublikowano
4 godziny temu, pawelol111 napisał:

Jak sie chcesz denerwować przy rozsiewaniu to kupuj krede :D Poczekaj do jakiegoś suchego roku i wtedy bo tak to szkoda nerwów. Kierowcy nie chcą wozić tego masła bo ze skrzyni nie chce się zsunąć przy rozładunku.

2 tygodnie temu było dość sucho :D Chciałem na łąki trochę posypać, bo kreda w naszym przypadku najtaniej wychodzi ;)

Opublikowano

@danielhaker Na krede dobry rok taki jak 2015 :D ale to ze 2 lata trzeba czekać zanim ta woda wyschnie. A co do najlepszego rozwiązania to ta kreda wychodzi tylko troche taniej niż wapno węglanowe. A dlaczego: cena kredy to ok 100 zł z transportem a wapna około 80zł. W tonie kredy masz jakieś 20% wody o ile nie więcej - struktura mokrej gliny. Czyli faktycznie masz 800 kg materiału zawierającego jakieś 48% CaO ( z reguły podają że kreda ma 90% CaCO3 ale to na CaO sie przelicza) no i reaktywność koło 90%. Czyli za 100 zł masz jakieś 350 kg reaktywnego CaO. W przypadku wapna węglanowego np z kopalni Bukowa (brałem to wiem) masz następujące wartości: 80zł za tone, reaktywność 50%, zawartość CaO 52%, wilgotność 2% czyli około 260kg reaktywnego CaO. 

1kg CaO z kredy kosztuje 0,28 zł

1 kg CaO z wapna węglanowego kosztuje 0,307 zł

Do tego na korzyść wapna przemawia równomierny rozsiew (nie walisz grudami po polu) a co za tym idzie lepsze odkwaszanie oraz dłuższy czas rozkładu - nie wymywa się tak szybko i nie szkodzi florze ziemi.

Kreda szybciej działa ale szybko ją wypłukuje.  

Co ciekawe jeśli nie daj Boże przywiozą Ci kredę o wilgotności 30% koszt 1 kg CaO wyniesie 0,331zł czyli drożej niż wapno węglanowe.

Opublikowano

Czy aluminiowa laska którą były pobierane próbki może mieć jakiś wpływa na wynik badania?

Jeżeli przy ph 4,3-4,7 fosfor jest bardzo niski to po wapnowaniu i "przegryzieniu się" może skoczyć?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

@danielhaker Na krede dobry rok taki jak 2015 :D ale to ze 2 lata trzeba czekać zanim ta woda wyschnie. A co do najlepszego rozwiązania to ta kreda wychodzi tylko troche taniej niż wapno węglanowe. A dlaczego: cena kredy to ok 100 zł z transportem a wapna około 80zł. W tonie kredy masz jakieś 20% wody o ile nie więcej - struktura mokrej gliny. Czyli faktycznie masz 800 kg materiału zawierającego jakieś 48% CaO ( z reguły podają że kreda ma 90% CaCO3 ale to na CaO sie przelicza) no i reaktywność koło 90%. Czyli za 100 zł masz jakieś 350 kg reaktywnego CaO. W przypadku wapna węglanowego np z kopalni Bukowa (brałem to wiem) masz następujące wartości: 80zł za tone, reaktywność 50%, zawartość CaO 52%, wilgotność 2% czyli około 260kg reaktywnego CaO. 

1kg CaO z kredy kosztuje 0,28 zł

1 kg CaO z wapna węglanowego kosztuje 0,307 zł

Do tego na korzyść wapna przemawia równomierny rozsiew (nie walisz grudami po polu) a co za tym idzie lepsze odkwaszanie oraz dłuższy czas rozkładu - nie wymywa się tak szybko i nie szkodzi florze ziemi.

Kreda szybciej działa ale szybko ją wypłukuje.  

Co ciekawe jeśli nie daj Boże przywiozą Ci kredę o wilgotności 30% koszt 1 kg CaO wyniesie 0,331zł czyli drożej niż wapno węglanowe.

trochę się z tobą nie zgodze i to w kilku kwestiach:

1.ja zamawiam co roku krede z mielnika czyli OMYA i jeszcze nigdy nie było konsystencji  gliny a ty skad bierzesz?

2.żadna skala wapienna nawet zmielona w pył nie odkwasza lepiej niż kreda 06a,07a bo to jest tylko kreda pomimo zawartości tylko  do 400 kg CaO w tonie towaru gdzie te inne wapna mają więcej ale żadne nie dorasta do pięt kredzie ze względu na powierzchnie sorbcyjną cząsteczki kredy (sześciokąt) tona kredy = 3 t wapna węglanowego

3.sam rozsiew kredy nie stwarza zadnych problemów dla rcw i nie pyli się i połowa nie leci do sąsiada i w niebo

4.co do wymywania to masz racje wszystko działa jak grawitacja każe i moim zdaniem nie trzeba mieszac po wapnowaniu.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja tam zakupilem polcalc i sypne te 500 kg\ha pod jęczmień i kuku i zapewne jakiś efekt będzie niż sypanie tonami tego węglanu i też nie wiadomo co w tym jest i czekanie na efekt kilka lat o ile taki bedzie

Opublikowano
3 godziny temu, BENNY82 napisał:

trochę się z tobą nie zgodze i to w kilku kwestiach:

1.ja zamawiam co roku krede z mielnika czyli OMYA i jeszcze nigdy nie było konsystencji  gliny a ty skad bierzesz?

2.żadna skala wapienna nawet zmielona w pył nie odkwasza lepiej niż kreda 06a,07a bo to jest tylko kreda pomimo zawartości tylko  do 400 kg CaO w tonie towaru gdzie te inne wapna mają więcej ale żadne nie dorasta do pięt kredzie ze względu na powierzchnie sorbcyjną cząsteczki kredy (sześciokąt) tona kredy = 3 t wapna węglanowego

3.sam rozsiew kredy nie stwarza zadnych problemów dla rcw i nie pyli się i połowa nie leci do sąsiada i w niebo

4.co do wymywania to masz racje wszystko działa jak grawitacja każe i moim zdaniem nie trzeba mieszac po wapnowaniu.

To mozna zastosowac krede na wiosne rosypac nawozy wymieszac agregatem i na wiezch walnac krede i jak w mojm przypadku sadzidz pora bez moeszania kredy ? Czy bedzie lepsze dzialanie

Opublikowano
nie wiem jak inne kredy ale z kornicy kreda jest zmielona tak ze trafiaja sie nawet grudy wielkosci jajka kuzego i taka gruda jak bedzie lezala na wieszku to pewnie sie w calosci nie rozpuścić a jak później polecisz orka głęboko na raz to trafi na dno bruzdy i tyle gleba będzie ja widziała. lepiej rozsiej krede razem z nawozem do tego będzie wieksza powierzchnia styku gleby z kreda przez co tez pewnie szybciej odkwasi
Opublikowano
1 godzinę temu, Gringo1 napisał:

Ja tam zakupilem polcalc i sypne te 500 kg\ha pod jęczmień i kuku i zapewne jakiś efekt będzie niż sypanie tonami tego węglanu i też nie wiadomo co w tym jest i czekanie na efekt kilka lat o ile taki bedzie

Skąd czerpiesz swoją wiedzę?

Opublikowano

Wiem że tu jesteś dużo przeciwnikòw granulowanego ale na razie to zastosuje wiadomo tak jak wszędzie są plusy i minusy jak i niektòrzy mają wmòwione z dziada pradziada ze luzem jest najlepsze