Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dolomit to ska£a kopalna a womag to bardzo drobno zmielony dolomit który działa nawozowo. Ma on 26 % wapna czyli każda tona to 260 kg gdzie na podniesienie ph ziem lekkich intensywnie nawożonych z 4.5 do max 6 (potem można ziemię zepsuć) trzeba 1 - 1.5 tony składnika a nie rozsypiesz wap magu 5 ton na habo dasz tyle magnezu, że mimo jego niedoboru w ziemiach zrobi się ona toksyczna. Czyli na podnoszenie ph tylko kopalina czysta, przeliczona pod celowe działanie lub lepiej w systemowe. Co więcej - niemcy wbrew temu co tu wyczytałem stosują dolomit w systemowym wapnowaniu. Każda kopalina działa najlepiej dobrze rozdrobniona. Granulaty ułatwiają rozsiewanie a mają za zadanie się rozpaść. Unikamy wtenczas właśnie miezamierzonego lokalnego oddziaływania z nawozami sztucznymi.
To wnioski z lektur materiałów z badań bo tuna forum co drugi to mądrzejszy i niczego komkretnego się nie dowiesz. Proces podnoszenia ph należy dobierać indywidualnie dla każdego poletka i skrupulatnie notować ile czego w ziemię poszło ijak szybko to zostało z niej zużyte. Dą doradcy co w oparciu o badanie przeliczą wapno pod roślinę potem nawozy i z parametrów obecnych wskażą plan na kilka czasem lat w przód albo do próbek kontrolnych i tam trzeba szukać pomocy a nie walić wapno bo sąsiad dawał.
kurcze wap mag miało być nie womag.

Opublikowano

Powiedzcie mi czy jak Wam przywiozą wapno na pole to je jakoś przykrywacie czy tak sobie leży i czeka? Nie ma problemu z rozsiewaniem jak będzie mokre? 

Opublikowano

Mi z Morawicy radzili nie nakrywać, bo się parzy czy coś... Po wysypaniu z patelni leżało w pryzmie ze 3 miesiące, zrobiła się cienka, krucha skorupka z wierzchu, a w środku było takie jak po przywiezieniu.

Opublikowano (edytowane)

Które wapno na lżejsze ziemie będzie lepsze ? Chodzi mi o podniesienie ph bo jest trochę kwasu teraz bede nierzyl ph to sie dowiem dokladniej i mam ofertę na wapno kujawit 05 72 zl/t netto a nordkalk standard calk 123 zl netto.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Mam ofertę na Kujawit z firmy DOWO za 74zł brutto/ tona. Jakie macie opinie o tym wapnie? Czy warto to zakupić?

Chciałbym też się dowiedzieć co oznacza odmiana 05, ponieważ google mi nie chce odpowiedzieć na to pytanie :mellow:

Dla porównania osadkowski za ten sam kujawit chce 80zł netto/tona, a za standard cal 111zł netto/tona.

Opublikowano (edytowane)

Wklepałem numer tamtej firmy a w tel mi wyskoczyło że juz tam brałem 04.

Zamówiłem 04 , po niedzieli ma być.

Dzierżawa kwaśna ( owies plackami nie rośnie),walne całą patelnie na 2,5ha. :) 6,7t. już dawałem, ale tyle jeszcze nie.

Efekt nawet widoczny w pierwszym roku.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

ja juz o to tu pytalem ale chyba malo bylo odpowiedzi

jaki jest sens./cel wozenia wapna z oczyszczali sciekow.  co to daje? jaki ma to sklad?? 

bo u mnie obszarowcy woza to tonami

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy z Inowrocławia ktoś wozi po około 400zł za tira :blink: w jedną stronę ma około 80km.

Jak dzwoniłem do gościa i trochę popytałem, co i jak, to wyszło że sam nie wie co wozi :) coś o tlenkowym pierniczył.

Udaje albo jest głupi. Rozmowa trwała z 60sek i się rozłączyłem, szkoda czasu.

A wszystko mi miał o wapnie powiedzieć i wytłumaczyć..

Kujawiat 05 miałem raz i więcej chyba nie kupię.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)

Ja polecam Morawice, mnie na dziś wychodzi 77zl netto t. więc biorę tam.

Kujawit jest wizualnie bardziej biały, twardszy, i oczywiście ciut grubsza frakcja, choć pyłku też jest sporo. Opinia po zakupie kilka lat do tyłu. Pisałem już chyba o tym tu na forum.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Ja już od 3 lat systematycznie biorę kujawit.... Wychodzi mi po 73zł brutto, płatność we wrześniu. Wapno uważam że jest dobre dobrze zmielone nie ma grubych brył. Jest to najbliższa kopalnia, a jak wiadomo wapno jakie by nie było ( Morawica, Mielnik) na kopalni kosztuje grosze, resztę zżera transport. U mnie Morawica prawie 125 za tonę. pier**le taki interes.

Opublikowano

Do mnie z Morawicy 65 zł brutto (160km), mam dzierżawy gdzie PH leży totalnie, warto spróbować tym wapnem? Przedstawicielka twierdzi, że ta drobna frakcja będzie działać już w 1 roku, natomiast te grubsze kamyki ok 2 lat.

Opublikowano

Kujawit reaktywnością nie powala bo ok 60% co innego Morawica ok 90% i tu plus za to. Cały czas zastanawiam się czy lepiej dać 3t wapna z Morawicy czy 4t Kujawitu.

Ja już od 3 lat systematycznie biorę kujawit.... Wychodzi mi po 73zł brutto, płatność we wrześniu. Wapno uważam że jest dobre dobrze zmielone nie ma grubych brył. Jest to najbliższa kopalnia, a jak wiadomo wapno jakie by nie było ( Morawica, Mielnik) na kopalni kosztuje grosze, resztę zżera transport. U mnie Morawica prawie 125 za tonę. pier**le taki interes.

Kto przywozi Ci ten Kujawit?
Opublikowano

Mam ofertę na Kujawit z firmy DOWO za 74zł brutto/ tona. Jakie macie opinie o tym wapnie? Czy warto to zakupić?

Chciałbym też się dowiedzieć co oznacza odmiana 05, ponieważ google mi nie chce odpowiedzieć na to pytanie :mellow:

Dla porównania osadkowski za ten sam kujawit chce 80zł netto/tona, a za standard cal 111zł netto/tona.

Brałem z DOWO przez trzy ostatnie lata i nie mogę narzekać na fizyczne właściwości Kujawitu, chemicznie to po 3 latach ph podniosło się o 0,8

mnie na lokalizacji PZL kosztowało ok 71,- brutto z terminem na koniec września ale z sąsiadami braliśmy 10 łódek

U mnie w okolicy z Inowrocławia ktoś wozi po około 400zł za tira :blink: w jedną stronę ma około 80km.

Jak dzwoniłem do gościa i trochę popytałem, co i jak, to wyszło że sam nie wie co wozi :) coś o tlenkowym pierniczył.

Udaje albo jest głupi. Rozmowa trwała z 60sek i się rozłączyłem, szkoda czasu.

A wszystko mi miał o wapnie powiedzieć i wytłumaczyć..

Kujawiat 05 miałem raz i więcej chyba nie kupię.

to po 400 za auto jest wapnem posodowym firmy odbierają to za free