Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Roki212  nie wiedziałem że tak się da .A może za jakiś czas przerejestrować ją na kogoś innego 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

@Roki212  nie wiedziałem że tak się da .A może za jakiś czas przerejestrować ją na kogoś innego 🤔

Nie kombinuj tylko znajdź gdzie możesz zrobić przebudowę tej przyczepy z ciężarowej na ciężarowo-rolniczą i później zgłoś do WK zmiany. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Roki212 napisał:

@Ursus932 trzeba było najpierw podjechać na stację i pogadać może właśnie diagnosta by zrobił badanie z ustaleniem danych i jak byś miał papier że rolnicza wtedy dopiero przerejestrowywać, a tak tylko niepotrzebne koszty 

tak mu doradzałem ale poleciał rejestrować bo się bał żeby mu to zarejestrowali...tylko diagnosta robi ustalenie danch np na wniosek wk tak to bardzo on podstaw niema 

19 minut temu, Ursus932 napisał:

poco przerejestrowywać iść teraz że kapnołeś się że miała być rolnicza jak się uda to zostanie rolniczą a jak sie nie uda to bedziesz szukał kto ci zrobi przebudowy

26 minut temu, ursusmarek napisał:

Nie. Kosztowało mnie to około 70 zł na stacji diagnostycznej. Już dokładnie nie wiem co tam wpisał.Ale załatwiania było od groma. 

Zrobił ustalenie danych pewnie 

Przebudowa na rolniczą ma to że niepotrzebne koszt i nie każda stacja chce to robić 

Edytowane przez astrahxenon
Opublikowano

Kiedyś miałem identyczną sytuację jak kupowałem swoją D46A w dowodzie miała tylko ciężarowa tyle że nie miała badań bo nie robił koleś i przed zakupem pojechaliśmy na stację tam pogadaliśmy z diagnostą i skoro występuje w katalogu tez jako rolnicza wprowadził zmiany w systemie wydał zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym z ustaleniem danych z wpisną już ciężarową - rolniczą w adnotacjach wpisał wszystkie dane jakie powinna mieć rolnicza jak masy, ładowność, prędkośc max itp i po zakupie przy przerejestrowaniu na mnie stała się już legalnie rolniczą z wpisem ciężarowa-rolnicza wszystkie dane w dowodzie z rolniczej jedynie przy modelu zostało D46A

Opublikowano
16 minut temu, astrahxenon napisał:

poco przerejestrowywać iść teraz że kapnołeś się że miała być rolnicza jak się uda to zostanie rolniczą a jak sie nie uda to bedziesz szukał kto ci zrobi przebudowy

Zrobił ustalenie danych pewnie 

Teraz iść do WK ? Czy najpierw do diagnosty o to ustalenie danych i dopiero do WK 🤔

Opublikowano
48 minut temu, Roki212 napisał:

@Ursus932 trzeba było najpierw podjechać na stację i pogadać może właśnie diagnosta by zrobił badanie z ustaleniem danych i jak byś miał papier że rolnicza wtedy dopiero przerejestrowywać, a tak tylko niepotrzebne koszty 

Dobrze ,że padło słowo " może " , bo w tym przypadku nie tędy droga.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, andrzej78 napisał:

Jak ktoś ma pod górę to jaka drogą by nie szedł będzie miał problem 😉 w moim przypadku taka droga była słuszna bo sprawa załatwiona jak należy 🙋  zapytać nie boli różne podejście mają zawsze może się udać tym bardziej że przyczepa kolegi wszędzie występuje w katalogach jako rolnicza to można było uderzyć jakim cudem stała się ciężarowa 😀

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, andrzej78 napisał:

Ale co szkodzilo spróbować kolega @Roki212 spróbował i się mu udało. 

Ta przyczepa t058 nie była produkowana jako ciężarowa w każdym katalogu jest tylko rolnicza więc szedlbym w kierunku dokręcania pomyłki a nie robienia zmian których zrobić nie można bo ona już przystowana pod ciągnik rolniczy 

Edytowane przez astrahxenon
Opublikowano

Jutro rano podjadę do diagnosty , ma być taki spoko gość co go znam , to pogadam a nie to trudno trza będzie płacić za przeglady

Opublikowano

Tu nie ma że trudno trzeba starać się to załatwić po co mają z ciebie kasę doić skoro w katalogach przyczepa jest rolnicza to niby czemu masz płacić za ciężarowa. Pogadaj z nim że powinna być rolnicza a wpisali ciężarowa jak to rozwiązać 

Opublikowano

@Roki212 no tylko mogę spróbować i nic więcej ,w Polsce urzędnik ma swoje widzimisię🤷 , już zarejestrowana to zostają nikłe szanse 

Opublikowano

Może teraz coś się pozmieniało z przepisami, ale jakiś czas temu robiłem coś takiego i było to spokojnie do ogarnięcia, podobnie jak poprzednicy pisali. W moim przypadku musiał podbić się jakiś warsztat, dokładnie chodziło o zmianę koł/opon na rolnicze i dołożenie zaczepu do drugiej przyczepy. Z tym do diagnosty, który potwierdził te zmiany i potem do wydziału komunikacji, wtedy zmienili na ciężarowo-rolnicza. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Ursus932 napisał:

@Roki212 no tylko mogę spróbować i nic więcej ,w Polsce urzędnik ma swoje widzimisię🤷 , już zarejestrowana to zostają nikłe szanse 

w każdej chwili możesz zmienić. czemu Ty z byle głupstwa robisz taki problem jak by to koniec świata był?

sie tak łatwo nie poddawaj Chłopie!

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

@Pafnucy po prostu nie lubię skomplikowanych i nie jasnych spraw , a takie mam szczęście że zawsze coś się pierdzieli 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

@Pafnucy po prostu nie lubię skomplikowanych i nie jasnych spraw , a takie mam szczęście że zawsze coś się pierdzieli 

mi sie ciagle cos popierdzieli w życiu. olewać i przeć do przodu po swojemu.

Opublikowano

No więc tak sprawa wygląda następująco , diagnosta mówi że tylko zmiany konstrukcyjne i zmiana na rolniczą a jeśli błąd to odsyła mnie do starostwa , byłe w wydziale komunikacji no niestety oni nie mają wglądu do historii pojazdu jedynie to co ja dostarczyłem wczoraj , jedynie kazali dzwonić do starosty powiatowego gdzie kupiłem i jeśli wogule będe mógł mieć wgląd do dokumentów

Tak więc sprawa jest skomplikowana 🤷

Opublikowano

Spokojnie, zaraz dzwoniłem , mają odszukać teczkę i będe znać historię , to zobaczymy  był błąd czy od początku była ciężarowa

Opublikowano
22 minuty temu, Ursus932 napisał:

Spokojnie, zaraz dzwoniłem , mają odszukać teczkę i będe znać historię , to zobaczymy  był błąd czy od początku była ciężarowa

Tak jak ja mówiłem błąd starostwo jak starostwo starych teczek nie znajdzie to powinno wysłać na ustalenie danych na podstawie tego co jest w rzeczywistości 

Opublikowano
4 minuty temu, astrahxenon napisał:

Tak jak ja mówiłem błąd starostwo jak starostwo starych teczek nie znajdzie to powinno wysłać na ustalenie danych na podstawie tego co jest w rzeczywistości 

Panie zobaczymy , oby to był błąd i da się odkręcić 

Jak nie znajdą to zostanie jak jest , przegląd 160 zł co rok , a rolnicza 51 na dwa lata 

Opublikowano

No już wszystko wiem, d*pa przyczepa ciężarowa 🤨 , poprzedni właściciel robił przeglądy co roku a po jego śmierci jakimś cudem podczas zmiany właściciela diagnosta walnął na dwa lata , usłyszałem jeszcze że w katalogu cepiku te przyczepy występują też jako ciężarowe , czyli nic nie zdziałam 

Zostają tylko zmiany konstrukcyjne i cała procedura , ale narazie nie mam żadnej firmy która to ogarnie 

Także dziękuję wszystkim za pomoc 🙋🤝 temat uważam za zamknięty 

Teraz jeszcze do UG załatwić z tym podatkiem