Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego może po prostu nie siałeś strip drillem i nie wiesz o czym piszesz. Pól akurat nie mam zaniedbanych lecz ziemia to istny bank nasion kiedyś miałem bardziej zaniedbane, ale to było kiedyś. Jedynie mógłbym przyznać racje po orce, że jest mniejsze zachwaszczenie ale nie w uproszczeniu. Jest to jedynie moja opinia, piszę to bo temat poprawki jest popularny bardzo w sezonie wczesnej wiosny, a w twoim przypadku to tylko się cieszyć, że niższe dawki dobrze działają pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

z mojego doświadczenia:

pług- najmniej chwastów

uproszczony więcej

strip w ściernie najwięcej 

Doprecyzuje może nie więcej ale ciężej zwalczyć, pług zero resztek a im dalej tym więcej w stripie to tylko redlica gdzie nasiono idzie jest odkryta ziemia

Teraz pozostaje kwestia ekonomiczna uprawek oraz co będzie najlepsze na słabszych ziemiach (typ uprawy długoterminowy) ale to oczywiście temat rzeka

Edytowane przez Artis
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, kamilc017 napisał:

5-10lipca dół jeszcze zielony.

Dół i tak nie dojdzie, wiem bo nie desykuje z reguły i zawsze jest zielony podczas zbioru. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Ja wczoraj zlustrowałem rzepaki, pewnie za 2 tygodnie pierwsze pod kosze pójdą, o plonach to nawet nie chce się gadać bo u mnie będzie wielka lipa, wcześniej liczyłem na 3 t ale widzę że jak będzie 2 u mnie to chyba max:(

Opublikowano
Dnia 22.06.2018 o 23:01, Tomek90 napisał:

No to masz zaśmiecone pole ostro widocznie. Ja jeśli jest normalny rok (nienormalny to tak jak ten co puścił w doglebówkach chabra i rumian przez nadmierną wilgoć)  robię doglebowo chlomazon 0.13-0.15 zależnie od działki, metazachlor 1.5, pendimetalina 0.5l i zobacz że też mam mozaiki od III do V klasy za stówkę chwasty dwuliścienne i po części jednoliścienne bo daje 0.4 - 0.6 labradora ostatnimi czasy. 

Tym labradorem poprawiasz na jesieni, tak? Kiedy, tzn. w jakiej fazie rozwojowej?

Opublikowano

Panowie, co dajecie na klejenie łuszczyn? Łączycie klejenie z desykacją? Zwykle desykuję, ale nigdy nie kleiłem i nie wiem jak za to się zabrać w jednym zabiegu

Opublikowano
6 godzin temu, misio3p napisał:

Tym labradorem poprawiasz na jesieni, tak? Kiedy, tzn. w jakiej fazie rozwojowej?

Zaraz po wschodach rzepaku jeśli jest sporo, jeśli norma to przy skracaniu. 

Opublikowano

Nie wiem czy też tak macie ale u mnie w tym roku odmiany hybrydowe wyglądają gorzej niż liniowe. Mam Kugę, która w tamtym sezonie wyglądała i plonowała rewelacyjnie a w tym roku delikatnie mówiąc kiepsko oby tylko 2t dała, mam też liniowego Bellevue i ten wygląda już  znacznie lepiej ale najlepiej rzepak wygląda tam gdzie wysiałem mieszankę kilku odmian. W tym roku chyba przejdę na sianie mieszanki na całym areale. 2-3 odmiany może to zapewni większą stabilność w plonowaniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v