Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kiedy się zmieniło?Rolnik nie prowadzi ewidencji środków trwałych kupił ciągnik nie odliczył Vatu przy zakupie więc może sprzedać na umowę.Jakby tak było jak piszecie to swój samochód prywatny mając firmę też trzeba by było sprzedać na fakturę.

Edytowane przez krzysztofz14
Opublikowano
2 godziny temu, krzysztofz14 napisał:

Kiedy się zmieniło?Rolnik nie prowadzi ewidencji środków trwałych kupił ciągnik nie odliczył Vatu przy zakupie więc może sprzedać na umowę.Jakby tak było jak piszecie to swój samochód prywatny mając firmę też trzeba by było sprzedać na fakturę.

Jeżeli by nie odliczał Vat-u przez czas użytkowania ciągnika na części paliwo itp to mógłby sprzedać na umowę.

• Like 1
Opublikowano

Dnia 9.10.2020 o 23:20, Sadek napisał:

Ja normalnie zrobiłem przemieszczenie.

Tzn w jaki sposób normalnie? kupno, darowizna spadek?

Dnia 9.10.2020 o 23:28, Mateusz1q napisał:

Zakup od ryczałtowca. Kasa przelewem 8% do odliczenia

ok a skąd finans na zakup?

Darowiznę zrobię sobie od vatowca np 20 tys, potem zapłacę 20 tys za część świń, potem zrobię darowiznę 20 tys zapłacę za część świń potem zrobię........ a w końcu zrobię darowiznę kończąc temat, razem +- 150tys. Dla skarbówki to będzie ok i nie będą mieli podstaw aby mnie skontrolować? (dodam że wg US nie jestem święty) 

Dnia 10.10.2020 o 19:22, ravoj napisał:

proste

Co proste?kturego postu tyczy się twoje stwierdzenie?

Dnia 10.10.2020 o 19:41, krzysztofz14 napisał:

7%RR

tzn?

9 minut temu, LukaszT6030 napisał:

A na maszyn np prase  czy agregat tez trzeba fakture wystawic chociaz w gospodarstwie były długo przed przejsciem na vat???

wg prawa pewnie trzeba, a kto ci udowodni że to miałeś/masz?

Ja dzisiaj sprzedałem rozrzutnik obornika, kasa do ręki, sprzęt na lawete i po sprawie (kupiłem go od vatowca bez vatu i tak go sprzedałem)

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam dokładnie ale w akcie miałem z inwentarzem, pewnie ARiMR ksero aktu i poszło.

Jeżeli do wyżej wspomnianego rozrzutnika kupiłeś coś na FV i VAT rozliczyłeś to zgodnie z przepisami powinieneś sprzedać na FV.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
Dnia 9.10.2020 o 15:01, massei8 napisał:

Witam od czerwca mamy w gospodarstwie kontrole urzędu skarbowego. Przyczepili się o przelewy z mojego konta na konto ojca od 2018 r. W tytule był wpisywany przelew. Ma ktoś pomysł jak się wytłumaczyć z tych przelewów.

Przelew środków na zakup materiałów do produkcji w gospodarstwie, sam nie możesz, bo pracujesz w polu od rana do nocy. Ale jak będziesz to mówił, to tak, że brewka nie tyknie. Osobiście polecam bankomat, wypłata konsumpcja bieżąca, nieważne 1 czy 100 tysięcy.

Dnia 9.10.2020 o 15:04, ravoj napisał:

darowizna jedynie, albo udokumentowany zakup czegoś dla ojca, ale właśnie za to ujebali mojego kumpla bo sprzedawał część płodów na matkę i brał od niej kasę. Tylko on był głupi, bo wykazał inwestycji na 200 000zł a przychodu z rolnictwa wykazał 150 000zł, więc sam się załadował w kanał. 

Ja proponuję kredyt obrotowy, wtedy możesz nim sobie 'pomóc' w każdej inwestycji.

• Like 1
Opublikowano

no oczywiście, ale to nie jest rozwiązanie dla takich jak ja, co dopiero zaczynają od paru ha. Zresztą planuję utrzymanie gospodarstwa na poziomie 10 - 15 ha i nic więcej. Jest to areał, o który będę mógł zadbać odpowiednio i mieć czas dla rodziny, siebie i inne przyjemności./ 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.10.2020 o 13:06, toooomaszewski napisał:

Po 7 rocznym bilansie jestem 1000zł do tyłu względem ryczałtu. Oczywiście nie wliczając zwrotów z modernizacji, bo tylko dlatego przeszedłem.

Z całym szacunkiem, nie mam pojęcia jak to robisz, może zgubiłeś dużą ilość faktur zakupu.  😁

@LukaszT6030 niestety @miwigos ma tu rację. Uchylono już kilka lat temu przepis o zwolnieniu z VAT dla maszyn zakupionych przed wejściem na VAT czynny. Dziwi mnie stanowisko księgowej kolegi, że może sprzedać na umowę. Chyba, że miała jakiś pomysł wyjścia z sytuacji o którym nie wiemy. Tak czy siak faktura winna być.... No chyba, że używał wyłącznie prywatnie, nie wykazał na tego ursusa faktur np. remonty, części, paliwo wówczas ma prawo sprzedać na umowę. Z drugiej strony skoro ma fakturę zakupu, można by pokusić się o wystawienie faktury VAT-marża, ale w tym temacie może ktoś inny się wypowie i doradzi,  bo ja się nie zagłębiałem w tą formę rozliczenia, nie było potrzeby.

Edytowane przez darolee
Opublikowano

Panowie do tej pory korzystalem z programu emikrofirma ale od pazdziernika weszlo jpkv7 i ten program juz nie obsluguje tylko jakoes dziadostwo online i pytanie jaki polecicie prosty program do wystawiania faktur i oblugi nowego pliku jpkv7.

Opublikowano

A niema aktualizacji tego programu ,bo też musze zmienić ,miałem RAKSA za aktualizacje chcą 625 netto

Opublikowano

a jak z wystawianiem faktur na części ?? Mam maszynę chcę ją sprzedać na części mogę wystawiać fakturę na poszczególne części ?

Druga sprawa kupiłem cześć do maszyny niestety nie pasuje (zwrot przepadł już ) mogę wystawić fakturę na tą cześć przy sprzedaży ?

Opublikowano

Ja za poprzedni miesiąc jednak złożyłem jpka po staremu a deklaracje za kwartał przez program e deklaracje też po staremu. Tak jak ktoś doradził kilka postów wcześniej. Wszędzie kody 200, czyli poprawnie

Czyli od 1 października wchodzi jpkvdek, ale złożymy go za miesiąc październik, czyli do 25 listopada, ja to tak rozumiem.

2 godziny temu, darolee napisał:

Z całym szacunkiem, nie mam pojęcia jak to robisz, może zgubiłeś dużą ilość faktur zakupu.  😁

Albo za dużo sprzedaży względem poniesionych kosztów 😁

22 minuty temu, sebe1033 napisał:

a jak z wystawianiem faktur na części ?? Mam maszynę chcę ją sprzedać na części mogę wystawiać fakturę na poszczególne części ?

Pozbieraj trochę złomu, zawieź na skup, niech Ci wystawią zaśw., że ją zezłomowali.

Opublikowano (edytowane)

Dnia 8.10.2020 o 13:06, toooomaszewski napisał:

Po 7 rocznym bilansie jestem 1000zł do tyłu względem ryczałtu. Oczywiście nie wliczając zwrotów z modernizacji, bo tylko dlatego przeszedłem.

To i tak nie jest żle,jak bym wam napisał ile trace przez kilkanaście lat to nie jeden by się zdziwił mowa odliczaniu vatu do bieżącej produkcji ,na środkach trwałych kilkaset tysięcy do przodu ,większość żle liczy ,dlatego tak różowo mają

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

co do wyliczeń też trochę liczyłem i się pogubiłem  🤪 . Musiałbym na spokojnie , tak bez za dużych zakupów to raczej nie ma sensu .

Liczyłem ryczałt i VAT oddzielnie bo stawki różne przy sprzedaży i przy liczeniu tylko nawozów , cześci , paliwa itp , to tak na rok zostaje 1000 zł na plus.

Ale doliczając nowy ciągnik to już jednak na plusie dużym , ale znów to na raty to trzeba by podzielić na te lata ... 

39 minut temu, toooomaszewski napisał:

Pozbieraj trochę złomu, zawieź na skup, niech Ci wystawią zaśw., że ją zezłomowali.

Jedną tak wywiozłem tzn resztki tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem bo wystawili mi fakturę ale normalną -na osobę fizyczną 

Opublikowano

Cukrownia wystawi, albo i nie wystarczy, że poda dokładną cenę po potrąceniach i premiach. Obowiązek wystawienia faktury spoczywa na sprzedawcy w przypadku vatowcow. Dodałem informacje żeby niektórzy nie byli zaskoczeni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie wiem czy 8, czy 7%, ale na rzepak od tego roku też podniesiony dla vatowca, przecież jak jesteś na vacie to co to w cukrowni te same zasady co wszędzie 

Na materiał siewny, pozostały bez zmian, mylę się?

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

...,od kiedy rzepak 8 % dla vatowca

Zmiany w lipcu nastapiły. Sprzedawałem rzepak po zniwach i faktura była netto + 8% vat. Na nasiona siewne rzepaku też mam faktury na 8%.

I uwaga najlepsze: Produkuje tytoń, teraz stawka Vat wzrosła z 8% na 23%.