Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam kilka sztuk byczków w wieku około 3 miesięcy. Czy mogę jeszcze im założyć gumki? Piszę je że po kilku dniach worek ust ja. Po jakim czasie odpada? Nie ma wtedy żadnej rany otwartej?                      Jeszcze ciekawi mnie czy podczas tego czasu od założenia gumki do odpadnięcia nic się z cielakiem nie dzieję w sensie że jest osłabiony, nie chcę pobierać pokarmu tak jak wcześniej ?  Jestem zielony w tym temacie bo nikt w okolicy nie kastrował w ten czy inny sposób cielaków. Pytam bo mam kilka byczków i kilka jałówek a chciałbym je połączyć.

Edytowane przez PiotrekZ
Opublikowano

Zakładaj, tylko jak przewrócisz go do zakładania to dobrze zbierz jaja żeby obydwa były pod gumką. Nic im nie będzie, nie ma rany i nie ma niepokojących objawów. U moich torby spadły po 2 miesiącach około, ale widać że obsychają już po kilku dniach. 

• Like 1
Opublikowano

Przy tym ala  poskromienie:)  tak jak we dwoje to minuta może trzy na sztukę by gumkę założyć ,wypalanie rogów dłużej.  A miał ktoś doczynienia lub  próbował dekornizacji pastą? Wygląda to dość przyjemnie

2 godziny temu, zbitom793 napisał(a):

Przy jednym?

Opublikowano
10 godzin temu, asus921 napisał(a):

Wiadomo, ze kwestia wprawy, ale jak robisz takie 200kg, to po prostu wiazesz do rury, czy tam petasz nogi, czy jakis poskrom musi byc?

Wiąże krótko i działam, wiadomo trzeba uważać ale na razie mi się udaje 

6 godzin temu, PiotrekZ napisał(a):

Mam kilka sztuk byczków w wieku około 3 miesięcy. Czy mogę jeszcze im założyć gumki? Piszę je że po kilku dniach worek ust ja. Po jakim czasie odpada? Nie ma wtedy żadnej rany otwartej?                      Jeszcze ciekawi mnie czy podczas tego czasu od założenia gumki do odpadnięcia nic się z cielakiem nie dzieję w sensie że jest osłabiony, nie chcę pobierać pokarmu tak jak wcześniej ?  Jestem zielony w tym temacie bo nikt w okolicy nie kastrował w ten czy inny sposób cielaków. Pytam bo mam kilka byczków i kilka jałówek a chciałbym je połączyć.

Nic im nie będzie, z pewnością masz mniejsze ryzyko jakichkolwiek powikłań niż po skalpelu. Zakładanie takim poniżej miesiąca,a często i starszym to jest ruletka, zdaża się że jakies jajo jeszcze nie zastąpi i jak zostawisz w pachwinie to będziesz miał niespodziankę na grupowym kojcu jak mieszasz z jałówkami

Opublikowano

Przerwę te kilka stron wywodów o genitaliach, MM 16 netto, prognoza spadkowa według kupującego, uprzedzę złośliwe komentarze odbiorca nie jest z tych straszących.

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, EppS napisał(a):

Przerwę te kilka stron wywodów o genitaliach, MM 16 netto, prognoza spadkowa według kupującego, uprzedzę złośliwe komentarze odbiorca nie jest z tych straszących.

Ja tu czytam w internetach że na żywo to po 22 jest wołowina🤣

Opublikowano

Chyba nie i nie zanosi się żeby była, może to sezonowa obniżka, zostało mi jeszcze trochę sztuk, i mam nadzieję że się odbije za kilka miesięcy.

Opublikowano

Nie lepiej zamiast kastrować to pogolić grzbiety żeby wszy ich nie gryzły i był spokojniejsze?

Wogóle jest tu jakiś hodowca co to praktykował? Są jakieś efekty typu spokojniejsze bydło i lepsze przyrosty?

Opublikowano
11 minut temu, Bartek933 napisał(a):

A co maja wszy do jaj? Że tak brzydko zapytam

Kastrujecie żeby były spokojniejsze.

Jak Ciebie mucha gryzie lub komar to chyba się oganiasz i jesteś niespokojny. Tak samo z bydłem, wszy i Wszoły siedzą na grzbiecie i gryzą, kumasz?

Opublikowano
54 minuty temu, Daro20 napisał(a):

Nie lepiej zamiast kastrować to pogolić grzbiety żeby wszy ich nie gryzły i był spokojniejsze?

najlepiej polać po grzbiecie jakąś chemią odstraszającą owady