Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Ale komedia. Kolejny jutuber idzie w "bezobsługową hodowle opasów" 

Co jest z ludźmi , że jak jest warchlak w szczycie cenowym to czują potrzebę wstawić świnie na tucznika, jak cielaki i odsadki w rekordowych cenach to się okazuje, że zawsze marzyli o opasach , a jak pszenica po 2000zł to chcieli zostać obszarnikami z dzierżawami 5t 🤷🏻‍♂️

Jakoś jak cena opasa była stabilna parę lat to nikt takich głupot nie wygadywał 

A widziałem widziałem mój usługodawca od siewów ostatnie 2 lata twierdził że krowy mleczne za nim chodzą bo z mleka to pieniędzy jest bo z tych siewników to nic nie zostaje zobaczymy co powie w tym roku😂

• Haha 3
Opublikowano
45 minut temu, michalcium napisał(a):

ostatnie 2 lata twierdził że krowy mleczne za nim chodzą 

Może już spierdoliły te krowy od niego, albo on od krów.... Teraz byki w cenie to trzeba się na byki przerzucić.

Opublikowano
8 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

AgroPolo 

On wyliczył , że jak cena spadnie o 30% to zostaną z tego jeszcze pieniążki , nie mam pytań 

Nie krytykuje chęci , ale jednak lepiej najpierw zaczerpnąć od kogoś trochę wiedzy praktycznej niż puszczać w eter takie fantazje bez pojęcia

Przy spadku o 30 procent ceny przy aktualnej cenie cieląt to raczej tylko na zwrot kosztów 🤣jeszcze pytanie jak to liczył bo jak tylko po poniesionych kosztach pozyskania paszy to może i tak ale liczymy wartość danej paszy a nie nie jej koszt wyprodukowania 🫣

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Co jest z ludźmi , że jak jest warchlak w szczycie cenowym to czują potrzebę wstawić świnie na tucznika, jak cielaki i odsadki w rekordowych cenach to się okazuje, że zawsze marzyli o opasach , a jak pszenica po 2000zł to chcieli zostać obszarnikami z dzierżawami 5t 🤷🏻‍♂️

Właśnie miałem o nim pisać. 

Korzeń też już nie będzie sprzedawał cielaków tylko na opas zostawia.

Widziałeś u wojkep koszty uprawy pszenżyta? bez groszy 5 tys /ha

560 zł zarobił 

Opublikowano
kampl napisał:

Loo. A ja się zastanawiam czy 25 MSC to nie za wcześnie i nie przytrzymać jeszcze trochę.

Jak na kasie ci teraz nie zależy to nie musisz Je ryzyko że cena może być gorsza

Opublikowano
41 minut temu, pedro2 napisał(a):

560 zł zarobił 

To ciekawe ile by było na śniadowie jak doliczyć 3 tyś dzierżawy??

Niestety ci skoczkowie popsują rynek cielak będzie drogi a myślę że cena spadnie tak za rok 

Abp niby 28,40 za o klasę netto krowa 27 

Luniewscy cena też podobna 

Chodzą plotki że minus 20 gr na następny tydzień 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Ceny od 6.00 do 7.60 przez praktycznie dekadę można nazwać stabilnymi, ale nie było wówczas sensu trzymać. 

Opublikowano
13 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

AgroPolo 

On wyliczył , że jak cena spadnie o 30% to zostaną z tego jeszcze pieniążki , nie mam pytań 

Nie krytykuje chęci , ale jednak lepiej najpierw zaczerpnąć od kogoś trochę wiedzy praktycznej niż puszczać w eter takie fantazje bez pojęcia

ktoś mu tam dobrze w komentarzu napisał żeby sobie wstawił kilka sztuk pod wiatę których ma sporo i będzie wiedzieć czy to dla niego

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Cybulek17 napisał(a):

Tak , czytałem i to pisał ktoś co ma pojęcie , ale byli też tacy co pisali , że na początek najlepiej tak z 100 sztuk na próbę 🤣🤣

I dobrze pisali 🤭 100 kupi 50 padnie i jeszcze 30% spadnie cena i zarobi  20% 🤣  ale tego co w to wsadzi kasy 🤣

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, AdamKutno napisał(a):

Ceny od 6.00 do 7.60 przez praktycznie dekadę można nazwać stabilnymi, ale nie było wówczas sensu trzymać. 

Do 2019 ceny się trzymały na takim poziomie i zostawało 1 - 1.5tyś , bez kokosów , ale cielaka od koloru do wyboru 

W 2019 przyszedł dołek , hf spadł poniżej 6zł i zysk był blosko 0, cielaki były za śmieszne pieniądze . Wtedy daliśmy po 1000 zł za ładne mieszańce z Litwy i w 2021r zeszły po 10zł i to był najlepszy moment w karierze opasowej , wtedy do 2024 tak się kręciło 10 - 12.5 za mieszańce 

26 minut temu, karol091193 napisał(a):

I dobrze pisali 🤭 100 kupi 50 padnie i jeszcze 30% spadnie cena i zarobi  20% 🤣  ale tego co w to wsadzi kasy 🤣

Z tego co wysłuchałem to nie było tam założeń upadków ani nawet żadnych chorób . Kupujesz cielaki , wstawiasz na ruszta pod wiatą , zakładasz im łyżwy , sypiesz śrut w tubomaty i tylko sprawdzasz czy żyją raz dziennie 

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

560 zł zarobił 

Wojkep 60km ode mnie mieszka , na konferencjach jedej firmy się spotykamy. Ogólnie nie koloryzuje jak większość 

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Ile kosztuje ten system żywienia?

Screenshot_2026-01-29-16-28-38-812_com.facebook.katana.jpg

Nie wspomnieli , że to były  charolaise 

Opublikowano

Znajomy kilka lat temu też zakupił że 100 cielaków , postawił na nie hale Łukową i to był jedyny rzut u niego , zrezygnował ale nie przez brak zysku tylko komfort życia , ma sporo ziemi więc dobrze żyje mu się bez bydła 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Znajomy kilka lat temu też zakupił że 100 cielaków , postawił na nie hale Łukową i to był jedyny rzut u niego , zrezygnował ale nie przez brak zysku tylko komfort życia , ma sporo ziemi więc dobrze żyje mu się bez bydła 

Sporo to ile to +-  ?