Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, lukasz493 napisał(a):

totalnie odwrotna sytuacja południowy wschód polski kto zasiał w słomę i nie ogarnięte pole ma piękne rzepaki kto oral ma bardzo słabe rzepaki w większości

Rzepak po orce na raz po pszenicy. Południowy wschód LBL. Aż za gęsty bym powiedział. A co do porównania z bezorką to nie wiem bo w okolicy mało kto bezorkowo sieje rzepak.

20251031_145538.jpg

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, wilkołak napisał(a):

Wielu sieje na 1 cm , ato za płytko jak sucho

zgadza sie, czesty bład ze ludzie sieją za płytko,

W tym roku wróciłem do orki i jest dużo lepiej niż na bezorce, tam gdzie uprawiałem bezorkowo trzeba było czekać z sianiem do września bo same bryły, po orce jednak sporo wilgoci a ziemia sypka i wschody powiedzmy ze zadawalające,,, choć placami gdzie było całkiem sucho i powschodził tydzień później to tam rośnie taki chory i nie rośnie, nie wiem co mu dolega, niby liści ma już 6 czy 7 ale takie jakieś małe dziwne niektóre łyżeczkowate nie rozrastają się tylko sie tak to kisi już 2 miesiące. 

Opublikowano (edytowane)

Na mocnej ziemi po bezorce jest mniej brył , ale trzeba więcej wody na wzejście , bo słoma zabiera wilgoć  i nie wszystkie nasiona są na odpowiedniej głębokości, nie mylić ze striptill

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

co do tego to bym sie nie zgodził, mam dość cieżkie ziemie i u mnie po bezorkowcu zawsze więcej brył, po pługu bryły jedynie jesli jest całkiem sahara to wtedy rwie cegłami ale aż tak sucho to jest raz na dekade. A jak mokro to bezorkowcem wgl szkoda robić bo jedne kluchy a pługiem fajnie rozsypuje.  Cztery lata siałem rzepak bezorkowo i w tym nie żałuje że jednak odstawiłem kultywator i zapiąłem pług. Na przyszłość kusi mnie jakiś strip till  żeby ograniczyć czas zamiast tylu przejazdów, ale fabryczne maszyny to worek pieniedzy, trzeba by samemu jakiś patent uklepać.

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Gline mokrą pług odłoży i nic nie pokruszy , bezorkowiec ma 8 cm redlice to są wąskie kluski , łatwe w rozbiciu

kluski jak jest mokro, jak nie jest mokro nie ma kluski :P

29 minut temu, Aroo22 napisał(a):

Rzepak po orce na raz po pszenicy. Południowy wschód LBL. Aż za gęsty bym powiedział. A co do porównania z bezorką to nie wiem bo w okolicy mało kto bezorkowo sieje rzepak.

20251031_145538.jpg

piękny

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam pare ha dosc ciezkiego czarnoziemu to jak sie oralo to potem po tym jechac i zasiac to 4 max 5km/h. Tak bujało, nie szlo jechac. A to co odlozyla skiba to az sie swiecilo. Mimo brony aktywnej i tak byla gruda. Teraz jak sie to nie orze juz pod 10 lat to raz przejechane bezorkowym i w to od razu brona aktywna i jest pieknie zasiane bez grud juz nie mowiac, ze sie jedzie teraz 10km/h przy siewie.

Wlasnie tam jest ten wyczyniec. Warunki dla niego idealne. Tam caly rok jest mokro ale co ciekawe, to oracze go zapoczatkowali. Przez miedze mam dwoch takich hodowcow z jednej i z drugiej gdzie wyczyniec zagluszyl im pszenice doslownie w 100%. Ale twardzi sa, nie poddaja sie. W tym roku znowu pszenica

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Moze to taki poplon bedzie bo tej pszenicy to tam juz praktycznie nie widac a dopiero poczatek listopada i sam mozesz pryskac i kombinowac a oni i tak ci tego nasypia. 

Zdjecie robione 26 pazdziernika

IMG_20251103_190053.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
4 godziny temu, Gas74 napisał(a):

Przy ryzyku przezimowania franszyza integralna 8% nie ma zastosowania (stąd moje pytanie o zasadność). Żeby dostać odszkodowanie z tego ryzyka "100% uprawy musi być zniszczone" (do przeorania). Tak więc, bez płacenia za ten dodatek zawsze osiągniesz (przy wystąpieniu tego ryzyka) poziom, który obliguje towarzystwo ubezpieczeń do wypłaty odszkodowania (ryczałt).

Ogień -> jak wymarznie -> nie skorzystasz; jak -> nie wymarznie -> i tak wiosną bierzesz chociażby grad. 

Franszyza i ogień to rozszerzenia, a nie pakiety, za które trzeba dopłacić. Dlatego uważam, że mogłeś mieć niższą składkę, ale... mogę mylić się 😉

Powiadasz ,że te 6 zł od ha niepotrzebnie wydane? Ogień to cos kolo 5 zl /ha . A z ubezpieczeniem więcej jak jedno ryzyko , jest tak, że robiąc kilka, obniża się cenę pojedynczej usługi . Podobnie jak z OC pojazdów , gdzie łącznie z NW i AC , robi się je taniej  taniej  , 

pzu.jpg

Opublikowano

Rzepak niektóe rośliny nawet 1 cm wysokosci mają bardzo źle miejscami wygląda i pożółkł. Nwm jak to jest możliwe że on nie rośnie ph odpowiednie tyle wysiłku mnóstwo nawożenia i nic niestety. Dalej w miejscu zasobności bardzo wysokie.

Opublikowano
18 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Rzepak niektóe rośliny nawet 1 cm wysokosci mają bardzo źle miejscami wygląda i pożółkł. Nwm jak to jest możliwe że on nie rośnie ph odpowiednie tyle wysiłku mnóstwo nawożenia i nic niestety. Dalej w miejscu zasobności bardzo wysokie.

Wstaw zdjęcia to będzie łatwiej coś podpowiedzieć 

Opublikowano

Tutaj był siany w mocne bryły i niestety obsada mocno zredukowana.. od połowy pola to niesamowita mada i mimo wjechania z talerzowka zaraz po orce to za dużo nie pomogło, a później brak deszczu i nie szło doprawić.

IMG20251103101614.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, rocco0987 napisał(a):

co do tego to bym sie nie zgodził, mam dość cieżkie ziemie i u mnie po bezorkowcu zawsze więcej brył, po pługu bryły jedynie jesli jest całkiem sahara to wtedy rwie cegłami ale aż tak sucho to jest raz na dekade. A jak mokro to bezorkowcem wgl szkoda robić bo jedne kluchy a pługiem fajnie rozsypuje.  Cztery lata siałem rzepak bezorkowo i w tym nie żałuje że jednak odstawiłem kultywator i zapiąłem pług. Na przyszłość kusi mnie jakiś strip till  żeby ograniczyć czas zamiast tylu przejazdów, ale fabryczne maszyny to worek pieniedzy, trzeba by samemu jakiś patent uklepać.

Co to za ciężka ziemia że jak mokro to się sypie, gliny się sypia za pługiem jak jest sucho, rwą się bryły podczas suszy jak posiane było w mokre, albo na ścieżkach. 

Opublikowano
33 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Co to za ciężka ziemia że jak mokro to się sypie, gliny się sypia za pługiem jak jest sucho, rwą się bryły podczas suszy jak posiane było w mokre, albo na ścieżkach. 

Tu się akurat zgodzę. U mnie na ciężkich ziemiach jak mokro to się wyoruje "ostra Skiba" a nie się obsypuje ziemia

Opublikowano
1 godzinę temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Może jakiś herbicyd go trzyma z przedplonu? Po czym ten rzepak? 

1 cm o tej porze? To on chyba dopiero wschodzi. To mój siany 9 września jest do kostek na 4 klasie. 

A w ogóle to wcześniej pisałeś, że sypiesz po tonie na hektar nawozów różnych. Może przesadziłeś i go "palisz"? 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Mzuri ma nisko ramę i się zapycha słomą , pójdziesz na usługę do kogoś kto ma gorzej ściętą słomę i będzie płacz

Nie planuje usług, nie mam na to czasu, jak nie robie w swoim polu to zajmuje się innymi usługami. To co w takim razie kupić? Po Czajce u nas na okolicy widziałem bardzo słabe wschody, nie wiem czy to wina operatora czy maszyny, focusa też nie chwalą. To co, claydon?

Opublikowano
4 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Może zjadł już azot. Ile mu podałeś?

Opublikowano
9 godzin temu, Rowan napisał(a):

Nie planuje usług, nie mam na to czasu, jak nie robie w swoim polu to zajmuje się innymi usługami. To co w takim razie kupić? Po Czajce u nas na okolicy widziałem bardzo słabe wschody, nie wiem czy to wina operatora czy maszyny, focusa też nie chwalą. To co, claydon?

Ja mam Szewerę i jestem zadowolony, rama jest wysoko , nie zapycha się 

Claydon to tylko na angielskie warunki gdzie ciągle pada , tam brak jest docisku i ziemia wysycha , brak wschodów w naszych warunkach

Opublikowano
10 godzin temu, Rowan napisał(a):

Na sam rzepak bierz usługę i nie zawracaj sobie głowy jeśli usług nie będziesz robić. Ciąganie maszyny do tej uprawy kosztują pół banki, zawieszone z 300.

Druga sprawa nie wiadomo czy się sprawdzi, nie jeden już siał i odszedł przez np szkodniki prawda @STIG13