Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też wyleczyłem się ze stosowania cudów za 50-80 zł na hektar bo "zalecane" ale jednak nie ukrywam mój rzepak potrzebuje kopa :D
Jak był dobry to jesienią dostawał 2x150g boru + jakiś pakiet mikro z Adobu lub Intermagu i tyle
Albo i jakiś mocznik 8 kg z raz na hektar
No i na koniec wegetacji 1l molibdenu 

Opublikowano
43 minuty temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Stosował ktoś z Was jesienią stymulatory typu Asashi, Aminokwasy z dodatkiem 15-18 kg mocznika na hektar by troszkę ruszyć rzepak, którego wigor wzrostu nie powala przez nierówne wschody ?

Faza od 2 liści do 4/5 więc też nie chcę inwestować dużo bo powierzchnia asymilacyjna dość mała.
Po najbliższym ochłodzeniu chciałbym dać mu jakoś "kopa" po 5 pazdziernika coś widać w miarę jeszcze ciepła.
Myślałem o jakimś środku typu : Aminosol / Aminoprim + Asashi lub Tytanit + Mocznik 15 kg + Bor 100g + Siarczan Mg 7 kg + jakiś ekonomiczny Florovit 
Stosowałem wiosną polecany Megafol ale ja jakoś jego efektów nie zauważyłem.
Podobno warty uwagi jest też fosfor podany dolistnie ale tu żeby dać sensowną dawkę to nie są małe pieniądze a w 2 kg odżywki fosforowej jakoś ciężko mi uwierzyć.

W zeszłym roku rzepak posiany wczas i wymagał dwukrotnej regulacji oraz drugiej dawki azotu, mimo, że przedsiewnie poszedł poferment z azotem w ilości TEORETYCZNEJ około 100 kg/ha. Jak rzepak zrobił się głodny w październiku, to mocznik z siarczanem gówno dały. Dopiero saletrosan 1 listopada + deszcz sprawił, ze rzepak zaczął robić się zielony. 

Opublikowano

W chwili obecnej dostał 29 kg N w polidapie + 41 kg N w moczniku przedsiewnie
Tylko póki nie zbuduje systemu korzeniowego to nie ma jak tego nawet pobierać a rośliny w początkowej fazie wzrostu nie mają mocnego systemu.

Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jak można dysze połamać , w poprzednim opryskiwaczu pracowały 13 lat i pryskały równomiernie, sprawdzone na stole podczas odnowienia atestu, wypryskały 12 tyś ha

Te dysze muszą pracować na ciśnieniu minimum 5 bar żeby było ok, najlepiej ponad 6 bar, wtedy kropla jest drobna,filtr główny mam i dwa co idzie ciecz na belke, nic się nie zapycga, piszecie po co dwustrumieniowa, np. w buraku na chwasty pryskamy gdy chwasty sa malutkie , chwast znajduje sie przy grudzie ziemi, oprysk z dyszy pod kątem przód /tył dojdzie , na zwykłej szczelinowej spada prosto w dół i dojdzie w mniejszej ilośći,albo prawie wcale, na takiej dyszy mozna szybko jeżdzić , oczywiście musi być dobry opryskiwacz,najlepiej z atomatyczna wysokością belki, na płaskostrumieniowej wiatr 3 m/s bardziej znosi niż eżektor przy 6-7 m/s kto nimi nie pryskał niema pojęcia

Za duża , tyle wody mi się nie podoba , żeby było 6 bar z 12 km/ h musisz jechać

9-10km/h. W warzywach często idą fungicydy gdzie trzeba dać 400-600 litrów, wtedy na 04 dużo szybciej idzie 

Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja tam pryskam na EŻK Twin i dobrze się sprawdzają, niby gruba kropla ale idzie i w gorszych warunkach pryskać. Nie zauważyłem by coś gorzej działało czy pokrycie było do niczego. Mam i zwykle płaskostrumieniowe ale byle trochę wiatru i już zwiewa wszystko. Jeszcze mam zwykłe ale dwustrumieniowe, nie eżektory. No to tych używam jak są dobre warunki ale sporadycznie. 

IMG_6430.jpeg

jaka tu jest obsada?

Trochę rzadki się wydaje

• Root Admin
Opublikowano

Często wystarczy tylko trochę czasu.
Ja bylem załamany rzepakiem tydzień temu, a jednak w sobotę mnie zaskoczył jak również pokazał ze jest do dupy tam gdzie jest dużo słomy.

20250927_103356.jpg

20250927_103338.jpg

20250927_103319.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Maniaks napisał(a):

W zeszłym roku rzepak posiany wczas i wymagał dwukrotnej regulacji oraz drugiej dawki azotu, mimo, że przedsiewnie poszedł poferment z azotem w ilości TEORETYCZNEJ około 100 kg/ha. Jak rzepak zrobił się głodny w październiku, to mocznik z siarczanem gówno dały. Dopiero saletrosan 1 listopada + deszcz sprawił, ze rzepak zaczął robić się zielony. 

Taki to poferment skoro rzepak po nim głodował. 

3 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Nie żadnych Asachi ani innych cudów. 

Akurat Asahi to robi robotę, a jak nie wiesz kiedy stosować no to cóż, może nie dawać efektów. 

Opublikowano
51 minut temu, yacenty napisał(a):

Często wystarczy tylko trochę czasu.
Ja bylem załamany rzepakiem tydzień temu, a jednak w sobotę mnie zaskoczył jak również pokazał ze jest do d*py tam gdzie jest dużo słomy.

20250927_103356.jpg

20250927_103338.jpg

20250927_103319.jpg

żeby słoma nie przeszkadzała rzepakowi trzeba przejść na metodę siewu  Strip till  !   łoże siewne jest zawsze czyste , słomę redlica rozpycha na boki , mam zasiane ok 100 ha rzepaku i żadnych problemów ze słomą , przed siewem była tylko płyciutko talerzówka  

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał(a):

żeby słoma nie przeszkadzała rzepakowi trzeba przejść na metodę siewu  Strip till  !   łoże siewne jest zawsze czyste , słomę redlica rozpycha na boki , mam zasiane ok 100 ha rzepaku i żadnych problemów ze słomą , przed siewem była tylko płyciutko talerzówka  

Za przeproszeniem gówno prawda, mocny plon i na niezbyt dobry kombajn to ST pcha się i ściąga kupy. Niema idealnej maszyny 

9 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ostatnio dawałem z 10 lat temu, nie widze potrzby na takie cuda

Może nie miałeś warunków, ja na technopyth też nie widzę potrzeby bo to też cudo 🤪

Opublikowano
56 minut temu, Wicherek napisał(a):

Jakim siewnikiem? 

Opublikowano

Spotkał się ktoś może z artykułem, filmikiem, badaniami jak produkuje się nasiona hybrydowe? Chętnie bym coś poczytał, pooglądał, a w internecie nie mogę za bardzo nic znaleźć? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Taki to poferment skoro rzepak po nim głodował. 

Akurat Asahi to robi robotę, a jak nie wiesz kiedy stosować no to cóż, może nie dawać efektów. 

Ale po co mi to stosować? Ja takich cudów nie stosowałem i nie zamierzam. 

Opublikowano
Godzinę temu, Ksawery napisał(a):

Chce kupić rozsiewacz nowy, wejdzie mi dwa bigbagi mocznika do 1200 litrowego, tak żeby też dało się jechać i pół nie rozsypać?

wg mnie na styk. 1500 l

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wejdzie do 1200 bo sam taki mam i wchodzi ~1,75 biga max, i to jeszcze zapiera się o plandekę i dobrze rozepchane.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Ksawery napisał(a):

Chce kupić rozsiewacz nowy, wejdzie mi dwa bigbagi mocznika do 1200 litrowego, tak żeby też dało się jechać i pół nie rozsypać?

Mocznik ma gestość usypową 1,33 g na cm3 , wiec w najkorzystniejszej opcji potrzeba 1330 l skrzyni nawozowej ,ale ze trudno tak nasypać, a tym bardziej póżniej   poruszać się z tak zasypaną  , potrzebne jest min 10-15 % zapasu .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Może nie miałeś warunków, ja na technopyth też nie widzę potrzeby bo to też cudo 🤪

U mnie obniża ph i poprawia pokrycie oraz wchłanianie środka, po 2-3 mimutach liść sie świeci i jest suchy

Opublikowano

To mój rzepak chrobry stan na dziś, samosiewy trzeba będzie jeszcze pewnie raz poprawić, ale najpierw regulacja. Są pacyki, gdzie ma dopiero 2-3 liście waściwe, ale nie ma na co czekać.

t2PuYcqR.jpeg

Opublikowano

Rzepak ma już 6 liści a na bokach po 1 przejeździe siewnika czyli 3 może 5m praktycznie nie chce rosnąć i ma może marne 2, jak podejść do niego z regulacją bo w przyszłym tyg jak ma być pogoda już pewnie ucieknie a tu jest za mały.

Opublikowano

Umyłem samochód w sobotę, zrobione może 100 km przy prędkości do 160km/u, wczoraj patrzę a on cały zawlony jakimś robactwem. Także pewnie nie tylko u Ciebie 😁