Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, isentor napisał(a):

@jahooo Pozazdrościć w takim razie że masz z czego wybierać, bo w moim terenie w sezonie o kombajn jest ciężko, jak nie masz swojego i się nie "zapisałeś" też odpowiednio wcześniej

napisałem - nie ma problemu ten, kto od ręki płaci, temu każdy przyjedzie wykosi, zresztą, ja biorę tylko na rzepak ze stołem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

zapytam o kombainy, jesli mielibyście wybrać kombain podobnej klasy, to byłby class czy jeleń ?

Tylko Claas.

U mnie Derrick jeszcze potrzebuje trochę czasu. Ale kawałki gdzie nachylenie do południa to kilka dni i można kosić. 

20250721_131238.jpg

Edytowane przez respecto088
Opublikowano
W dniu 19.07.2025 o 12:54, racic napisał(a):

Pt 303  zapowiada się  nieźle  z wygląd  z wszystkich odmian ten wygląda najlepiej  jeszcze spodnie łuszczyny są zielone trzeba poczekać 

IMG_20250718_203915.jpg

Jaka wysokość roślin teraz tego PT303 i w momencie kwitnienia ?

Opublikowano
wilkołak napisał:

To ile siejesz roślin na metr ?, tak jak prpducent zaleca , czy mniej

drrica na m2 sieje 40 szt, ale od 2 lat strip till. gdy sialem derrica normalnie 45 szt. hybrydy sialem 40 szt. , trzeba wziac rozrzut samego siewnika, bo potrafil mi numer wyciac.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, lassie napisał(a):

moje drogie kochane dzieci , to że zamkniesz sito nie oznacza że zamienia się ono w szczelną powierzchnię , nie macie instrukcji do waszych sprzętów tam jest prawie wszystko pokazane w tabelach , aczkolwiek ustawienie klepiska do kukurydzy jest nieprawidłowo w instrukcji do jd 1177 

W obecnym jak i w poprzednim jak zamkne na maksa , to jedynie mak przeleci, ale przy wydajnym kombajnie musi być otwarte mocno, bo wyleci tyłem

Ostatnie lata miałem otwarte 5 do 7 na skali kompa, w tym na 8 , jak mniej to nie nadża przelecieć i wylatuje z wiatrem

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

brak magazynu zmusza do sprzedazy z pola. sa momenty ze zdrozeje na chwile, trzeba wtedy pakowac i sprzedawac. czekac az bedzie super drogi jest zgubne. jak z akcjami, byl po 2 tys. ,zdrozal do np 2200, to sprzedaje. jesli zdrozeje do 2.3 tys albo nawet 2.4 tys. , nie zalujemy, nie opowiadamy ze stracilismy. takie sa zasady gieldy, tak trzeba myslec, by nie zwariowac 🤕

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 2
Opublikowano

Potrzebuję porady, ponieważ mam różne opinie innych osób. Może ktoś sie wypowie w tym temacie. Planuję kupić nasiona rzepaku. Zastanawiam się nad KWS Derrick i RGT Guzzi. Wiem, ze ludzie chwalą Derricka, a jak z Guzzi ? Ponoć też jest to dobra odmiana.

Drugie pytanie i chyba najważniejsze. Siew planuje punktowo siewnikiem Monosem. Czy ktoś sieje tak rzepak i może coś powiedzieć, doradzić? 

Opublikowano
11 godzin temu, Lukas3512 napisał(a):

LCH ktoś dziś próbuje wjeżdżać w rzepak? Aktualnie wilgotność 12.5, ziemia wilgotna paruje i kiepsko schnie

Chyba koszą...widziałem dziś na FB jak pytali o domowe sposoby suszenia rzepaku bo nakosili i ma 25% wilgotność 😅

• Haha 3
Opublikowano

Dobrze to słyszeć, miałem w zeszłym roku Bachusa, a w tym roku mam hybrydę z Lidei to na wygląd Bachus o wiele lepszy. Zobaczymy co na przyczepie, ale jesienią znowu sieje Bachusa.

Opublikowano (edytowane)

U nas rzepak suchy jak pieprz. Dzisiaj ostatnie hektary schodziły, to złapałem próbę 4.9 %. Szok. Ale dosłownie ostatni pasek rzepaku i zaczęła się bonanza z nieba. Rzepak na szczęście z głowy. Plon z 45 ha około 180 ton, ale to jeszcze wyjdzie na wadze, jak wywieziemy wszystko. Część po 2080 zł/t, a część na przechowanie.

Odmiany jakie były to Kuba i Sparker (za Derricka, bo nas przedstawiciel zrobił na szaro i przed samym siewem powiedział, że jednak nie będzie tej odmiany dla nas, bo zostało wykupione, a zamawiałem wtedy na początku czerwca). Jeszcze został stary Metropol i Chopin na jakieś 5-6 ha. 
Na większym kawałku robiliśmy akurat Sparkera, Chopina i Metropola, by porównać populację z hybrydą, to wyszło, że hybryda mogła plonować o około 300-400 kg więcej. Kuba siany 60 szt./m2 (gleby średnie) , Sparker 65 szt./m2 (gleby ciężkie w uprawie) 53 szt./m2 (gleby średnie) a hybryda jeśli się nie mylę coś koło 55 szt/m2, ale tego nie zapisałem nigdzie, więc nie jestem pewien. Rzepaki siane były 12, 13 i 16 sierpnia. Głodowały w październiku, dopiero na koniec listopada dostały saletrosanu, ale to już było za późno, więc pewnie przez to trochę zredukowały plon. 

Po ściernisku został wylany poferment w ilośc 16 t/ha (to jest blisko 100 kg N/ha), potem NPK 8-20-30 w ilości około 200 kg/ha. Końcem października Saletrosan 26 w ilości około 165 kg/ha. Na wiosnę 03.02 poszło 205 kg/ha Saletrosanu 26 i po dwóch tygodniach Zaksan 180 kg/ha. I tyle z wiosny.

Jesienią dwa razy skracany Caryx 0,8 + Metkonazol 0,8 (11.09.2024) a potem jeszcze Tebukonazol 1l (8.10.2024). Odchwaszczany przy 3 liściu gdzieś Ladiva 0,25l (2/3 plantacji), i Butisan Star 1,5 l + Navigator 0,28l (pozostała 1/3 planatacji). Większej różnicy między polami pod względem chwastów nie zauważyłem. Samosiewy też na jesień, na części pól szła poprawka wiosną, bo drugi zabieg talerzowania był przyśpieszony (samosiewy nie zdążyły skiełkować) ze względu na rozlewanie pofermentu.

Jeśli chodzi o jakieś odżywki, to Bor na jesień (Adob Bor 2l) plus 1/3 plantacji, która była siana 12.08 dostała jeszcze mocznik (20 kg/ha) dolistnie z siarczanem siedmiowodnym 16-32 (12 kg/ha) i w sumie tyle.

Wiosna:
T0 (IonBlue 0,5 l/ha plus Bor 2 l/ha i ten siarczan, co został z jesieni w ilości 8 kg/ha),
T1 (Tebu 0,66 l/ha + Prioto 0,4 l/ha),
T2/T3 (Prioto 0,67 l/ha + Boskalid 0,27 kg/ha + Azoksy 0,4 l/ha). 

Województwo Dolnośląskie, powiat strzeliński. Gleby od IV do I. Opady od stycznia do końca czerwca to jakieś 208 l/m2. Wiosna sucha, bo do połowy maja raptem 80 l, dopiero druga połowa maja i czerwiec były obfitsze w opady.

Edytowane przez Maniaks
  • Like 5
Opublikowano
11 godzin temu, isentor napisał(a):

@jahooo Pozazdrościć w takim razie że masz z czego wybierać, bo w moim terenie w sezonie o kombajn jest ciężko, jak nie masz swojego i się nie "zapisałeś" też odpowiednio wcześniej

Skąd jesteś? Do kiedy u ciebie są żniwa? 

5 godzin temu, RafKil napisał(a):

Po ile obecnie rzepak?

2 netto 

4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

W obecnym jak i w poprzednim jak zamkne na maksa , to jedynie mak przeleci, ale przy wydajnym kombajnie musi być otwarte mocno, bo wyleci tyłem

Ostatnie lata miałem otwarte 5 do 7 na skali kompa, w tym na 8 , jak mniej to nie nadża przelecieć i wylatuje z wiatrem

Dokładnie, w bizonie sito było opuszczone bo inaczej syf, a w nowym otwarte i tylko wytrząsacze pokazują straty, a zboże czy rzepak czyste.

3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

u mnie gosc sieje strip till, a siewnik sieje punktowo. na pewno lepiej niz zwyklym siewnikiem

Mam taki zestaw. Na rozstawie 45 cm to 25 sztuk hybrydy to gęsto.

Opublikowano

Panowie, jak macie ustawione motowidła kosząc rzepak ze stołem. Przysunięte w stronę kombajnu? Ja taką opcję przyjąłem w myśl zasady żeby to co trącę spadało na stół już. Wczoraj kosiłem pierwszy raz dwie najsłabsze działki i w miejscach gdzie był lichy rzepak to aż po stole motowidłami szurałem żeby go podać dalej to tak jest przy koszeniu rzepaku? 

• Like 1