Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja osobiście 5-tki nie przekroczyłem nigdy w rzepaku ale 4,7-4,8t udawało się uzyskać gdzie znajomi kosili 5+ i wszyscy stosowaliśmy tylko wczesnowiosenny azot - saletrosan + saletra/ salmag.

Więc azot podany jesienia to nie jest przepis na 5 ton bo i bez niego da się to uzyskiwać.
Jedyne co na przestrzeni lat zmieniam to dawka jesienna N bo zaczynałem od 40-45 kg, w tym roku mam 85 czystego N.
Z tego co na szybko zerknąłem doświadczenia były prowadzone głównie na zachodzie i centralnej części kraju a jednak wschód ma inny klimat np. 

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, Andpol napisał(a):

@Damianek20Sequela masz swojego czy z centrali?

Nie mam odwagi posiać swoim. Może gdybym miał dużo pola to na próbę mógł bym poświęcić ze 2 h. Co roku kupuje wszystko C1 zarówno rzepak jak i pszenicę . 

W tym roku zamawiałem koledze go też bo w ubiegłym to miał porażkę , siał strip till na jesieni piękny a na wiosnę zostało mu ok 30 proc plantacji zbiór od 1,5-2 t.

Miał siane część swoim liniowym a część Kupczym. W tym roku zasiał 8 h wszystko sequelem jak na razie to ma piękny . Siał go w ściernisko też tylko że po 15 sierpnia a ja 25 zwykłym drapakiem. 

Opublikowano

Też tak myślę czy by nie zwiększyć teraz dawki mocznika do 200 kg i wiosna tylko saletrosan i na tym zamknąć nawożenie. Choć w tym artykule badania z jednego roku i to na poletkach coboru albo demonstracyjnych to też trzeba z pewnym dystansem podchodzić. Jak zamawiałem nasiona to handlowiec mi zachwalał odmianę invicto jak to plonuje grubo ponad 5 ton tylko zapomniał dodać że pole z tym rekordem miało 30 arów.

Opublikowano

Zależy też od ziemi. Ja mam 2 kawałki 3 klasy to nic tam nie muszę robić, żeby rzepaku było ponad 4t i pszenicy ponad 7t. A tam gdzie mam 4 klasę i gorszą to można na głowie stawać i jak warunki nie sprzyjają to g..no jest. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 19:45, XTRO napisał(a):

wszystko zależy pod co orane.

Prawdopodobnie w bezorce siedzę dłużej niż Ty 

Bez wątpienia, ja pojęcia zbytniego nie mam, dlatego pytam. Sieje bez pługa gdzie tylko mogę ze względu na czas, ale nieraz to partactwo, bo po pługu i doprawieniu, wyrównaniu pola siew to bajka, równo, czysto, pięknie 

Opublikowano
27 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Nie mam odwagi posiać swoim. Może gdybym miał dużo pola to na próbę mógł bym poświęcić ze 2 h. Co roku kupuje wszystko C1 zarówno rzepak jak i pszenicę . 

W tym roku zamawiałem koledze go też bo w ubiegłym to miał porażkę , siał strip till na jesieni piękny a na wiosnę zostało mu ok 30 proc plantacji zbiór od 1,5-2 t.

Miał siane część swoim liniowym a część Kupczym. W tym roku zasiał 8 h wszystko sequelem jak na razie to ma piękny . Siał go w ściernisko też tylko że po 15 sierpnia a ja 25 zwykłym drapakiem. 

Ja rok w rok, na około 40-50ha rzepaku sieję zawsze te 30ha swoim. Tyle, że zawsze jest to populacja, testy z mieszańcami wychodziły różnie. Natomiast populacja nie odbiega wogóle od tej kupnej. W tym roku mogę nawet jasno stwierdzić, bo było to widać gołym okiem, że ten swój nie był prawie wogóle atakowany przez pchełke, natomiast ten z porcji bardzo ucierpiał i pryskałem go trzy razy. Na to akurat ma wpływ zaprawa, mogłem i ten z porcji zaprawić, ale przecież on jest niby zaprawiany… 
Co do wydajności, w tym roku miałem Bachusa na wiekszości areału i średnia wyszła ponad 4.5t(IV klasa), natomiast przebił go Areti, bo było dobrze ponad 5t, tyle, że był na III klasie.

Opublikowano
15 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

To czemu piszesz 4k?

Co zrobisz z zaoszczędzonym czasem?

🤭😆🤭

Ogólnie się przyjęło, że "k" to kilo czyli tysiąc, kilo- gram,  kilo-watt, kilo-metr a akronim to kg, kw, km, stąd i 4k to 4 tysie, w grach i w necie to podstawa miar

Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Ja co roku kupuje tylko jedną paczkę rzepaku a reszta atakuje swoimi nasionami. Nie mam rzepaku Bóg wie ile ( w tym roku 7.3ha, tamten rok 9.6 ha). Jak tu kolega wyżej pisze swoje nasiona to populacja. Nie widzę różnicy między kupnem a swoim, poza tym że swój szybciej wychodzi pewnie z braku otoczki. 

Jeśli chodzi o pszenice to w tym roku kupiłem kwalifikat na 3 ha, a bywało nawet że kupiłem 50 kg na najmniejsza działkę 0.3 ha na rozmnożenie w tych czasach trzeba ciąć koszty a nasiona do tanich nie naleza

Opublikowano
2 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ktos stosował wal cambella w uprawie rzepaku i zauwazyl lepsze wschody 

od zawsze (ponad 25 lat) tak siejemy

Kiedyś kolczatka z wałem przy orce

od 13 lat campbell 

oczywiście nie licząc tego co striptill

Opublikowano
27 minut temu, Badwolf napisał(a):

Nie muszę przechowywać kilka lat. Swoje sieje rok po kwalifikacie zawsze

No ale poco kupować co rok jak można siać rok po kwalifikacie kilka lat tylko zdolność kiełkowania sprawdzić

Opublikowano
50 minut temu, Andpol napisał(a):

No ale poco kupować co rok jak można siać rok po kwalifikacie kilka lat tylko zdolność kiełkowania sprawdzić

Tak daleko w oszczędnościach nie poszedłem jeszcze ale w tym roku parę kg zaprawionego, swojego rzepaku posiałem ( z tamtego roku). Wcześniej sprawdzałem kiełkowanie domowym sposobem.

Opublikowano

swoja populacja - derrick sieje juz 3 rok, jedyna roznica: szybciej wschodzi, ma wieksza sile kielkowania, jest go wiecej przy tych samych ilosciach wysianych wzgledem kupnego, ma wiekszy wigor poczatkowy.

Opublikowano
21 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

A co powiecie żeby z sadownictwa jakis środek dać na chowacza. Może by skutecznie zadziałał. Ja pomimo że dwa razy pryskalem objadl korzenie. 

Przecież chowacz nie objada korzeni 

Opublikowano
7 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Nie mam odwagi posiać swoim. 

Sequela dostać nie mogłem i mam jego następcę zobaczymy co jest warty?. Sequel ponoć ostatni sezon w sprzedaży był.

Opublikowano
3 godziny temu, korasss napisał(a):

Wiek już ma prawie 70 lat 

TO już oddał bo nie dawał rady tego ogarniać , młodzi jak mają zasobności w ziemi to najpierw je wyciągną ile się da a potem oddają 

4 godziny temu, Andpol napisał(a):

Na kilka lat przechować można tylko w odpowiednich warunkach

Ja nic nie wymyślam z przechowywaniem , tylko jak mi zostaję to sypę do worka z rzepaku i worek wieszam na kołku na ścianie żeby się nie poniewierał pod nogami i na drugi rok sieje nim nawet zdolności kiełkowania nie sprawdzam , bo co niby mu się miało stać ? 

Piszą oczywiście o nasionach swoich , bo od 3 lat sieję 100% pól swoim mieszańcem 

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

swoja populacja - derrick sieje juz 3 rok, jedyna roznica: szybciej wschodzi, ma wieksza sile kielkowania, jest go wiecej przy tych samych ilosciach wysianych wzgledem kupnego, ma wiekszy wigor poczatkowy.

Swój rzepak zacząłem siać praktycznie od drugiego roku uprawy rzepaku , czyli 7 lat , wcześniej 40-70% siałem swoimi , a od 3 lat jak już wyżej wspomniałem tylko swoim sieję , Choć w następnym roku planuję zakup 1-2 jednostek SEPHORA  bo potrzebuję jakiegoś wczesnego rzepaku na dalsze pola które bym chciał wykosić nim się żniwa rzepaczane zaczną , a nie mogę zdobyć takich nasion z rynku 

Chyba że znacie jakieś inne bardzo wcześne odmiany , to może by coś zdobył od ludzi 

• Like 1