Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, karol19920 napisał(a):

Każda firma ubezpieczeniowa na pewną pulę pieniędzy  i może być tak że PZU już nie ma z dotacją a np. generali jeszcze tak.

Małopolska w większej grupie ryzyka. Mało tego każdy powiat w Małopolsce będzie miał inną stawkę 

No ryzyko u nas jest duże, ja mieszkam w szlaku gradowym i czesto lubi sypnąć gradem choć zazwyczaj pare km na południe ode mnie, u znajomego jak szacowali w tym roku z ubezpieczalni szkody, to babeczka mówiła że niedługo to u nas żadna firma nie bedzie ubezpieczała. W tym sezonie to zyebało masakrycznie, u mnie minimum 200t pszenicy poszło z gradem w pisdu.

Opublikowano
12 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Dziś ostatni wjazd w rzepak. Bor, mikro i insektycyd. PT312 Lubelskie LBL 

20251008_141807.jpg

20251008_135248.jpg

W mojej okolicy takie rzepaki to białe kruki, większość w fazie liscieni

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, excited1997lub napisał(a):

Protiokonazol ma delikatne działanie skracające ale zdecydowanie mniejsze niż tebukonazol np

Paktobulotrazol, metkonazol,tebukonazol,protiokonazol,difekonazol 

Tak wygląda działanie triazoli od największego do najsłabszego

Poprawkę też warto wziąść na temperatury 

Bo inaczej skraca 0,5l tebu przy ciepłym wrześniu a inaczej przy październikowym chłodzie 

ile g/ha tego difekonazolu?

tak samo jak tebu?

Opublikowano
58 minut temu, kellyq napisał(a):

W mojej okolicy takie rzepaki to białe kruki, większość w fazie liscieni

U nas na południu Lubelszczyzny nie ma na co narzekać. U mnie siany 23 sierpnia, orka na raz po pszenicy i od razu siew.

Opublikowano

kolega miał kiłę w tym roku też mówił że nic z tego nie będzie sypnął nawozu solidnie na wiosnę i oddało rzepakowi bez większych strat na plonie czy takie coś jest możliwe nie wiem ale faktycznie wyglądał bardzo ładnie na żniwa

Opublikowano
21 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Narazie rośnie

jeśli będę kasował to dopiero w marcu...

Dziś zrobię zdjęcia w tym samym miejscu jak wygląda od tego czasu...

Wniosek z wczoraj - nigdy więcej doglebówki!

Od brzegów pola gdzie przez pomyłkę jedna sekcja była wyłączona to na szerokość 2m od góry pola do samego dołu rzepak jak skurczybyk! Wręcz książkowy...

Ja od kilku lat doglebówek nie stosuję po tym jak zlikwidowałem rzepak i pszenica h*jowa była bo oprysk ją męczył a w tym sezonie prawdopodobnie będzie likwidacja rzepaku bo takie dziadostwo jest aż patrzeć się nie chce i śmiało pszenicę siać mogę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Cezar81 napisał(a):

Wczoraj dokopałem kilka roślin i niestety kiła, zastanawiam się czy coś z tym robić, brak jakiegokolwiek pomysłu 

Kiła=mogiła

2 minuty temu, scoffer napisał(a):

Kiła=mogiła

1 godzinę temu, lukasz493 napisał(a):

kolega miał kiłę w tym roku też mówił że nic z tego nie będzie sypnął nawozu solidnie na wiosnę i oddało rzepakowi bez większych strat na plonie czy takie coś jest możliwe nie wiem ale faktycznie wyglądał bardzo ładnie na żniwa

penicyliną rozgonili i nie zaraził rzepaku ....xD 

Opublikowano
22 minuty temu, Andpol napisał(a):

Ja od kilku lat doglebówek nie stosuję po tym jak zlikwidowałem rzepak i pszenica h*jowa była bo oprysk ją męczył a w tym sezonie prawdopodobnie będzie likwidacja rzepaku bo takie dziadostwo jest aż patrzeć się nie chce i śmiało pszenicę siać mogę.

aż tak źle?!

pokaż zdjęcia

Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak beczkę pogoda...Ja dopiero jednoliscienne zrobiłem. Jeszcze w kolejce na chwasty dwuliscienne zabieg i bor, ale narazie czekam bo mały jest jeszcze siany koło 10 września.  

To samo i mnie. Jeszcze się nie udało wjechać w rzepak. Jak nie przymrozki to teraz deszcz dzień w dzień. Miejscami zakrywa już ziemie. Czekam na poniedziałek ma być coś bez deszczu.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, dexter1908 napisał(a):

To samo i mnie. Jeszcze się nie udało wjechać w rzepak. Jak nie przymrozki to teraz deszcz dzień w dzień. Miejscami zakrywa już ziemie. Czekam na poniedziałek ma być coś bez deszczu.

No tak. Tylko w poniedziałek już zimno. 

U mnie też jak nie pada to mgła/rosa. Co 2 godziny kropi. Mam późny rzepak, nic nie odchwaszczany. Bym zostawił do wiosny ale Navigator już kupiony i Metazanex. 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

W kwestii ubezpieczeń właśnie dostałem ofertę na jesienne ubezpieczenia.

Trzeba podpisać i spać spokojnie

To dobra oferta, długo już w generali ubezpieczasz? Miałeś jakieś nieprzyjemności z nimi?

• Root Admin
Opublikowano
44 minuty temu, F3dor napisał(a):

To dobra oferta, długo już w generali ubezpieczasz? Miałeś jakieś nieprzyjemności z nimi?

Długo, tak długo ze nie pamiętam jak długo. Wcześniej była dwa lata inna firma, ale sami stwierdzili ze ich agent to dupa i nasza współpraca się skończyła.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, F3dor napisał(a):

Wszyscy oferty mają super...poczytaj tylko komentarze z kwietnia i maja jak sprawy załatwiają firmy po szacowaniach potem można twierdzić że firma ok. 

Opublikowano
17 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

370zl 9k full szkody 8%, przezimowanie 15% Generali, risk 250zl 8k full szkody 8% przezimowanie 15% każde 5% wyżej +100zl

Dziś płaciłem OC ciągnika i zapytałem się jak wychodzą cenowo ubezpieczenia upraw , to gościu przedwczoraj liczył klientowi to właśnie w Generali ubezpieczenie ful wypas na 4,5 tony x2000 = 270 zł 

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał(a):

Dziś płaciłem OC ciągnika i zapytałem się jak wychodzą cenowo ubezpieczenia upraw , to gościu przedwczoraj liczył klientowi to właśnie w Generali ubezpieczenie ful wypas na 4,5 tony x2000 = 270 zł 

Podlaskie? 

4 godziny temu, micgal39533 napisał(a):

Mam znajomego fana doglebówki bo taniej i już drugi rok rzędu puste pola

Co ma doglebowka do pustego pola? 

Doglebowka za 110zl

IMG_20251008_125236.jpg