Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, maniek0987 napisał(a):

No nie do końca te same w belkar kliper jest arylex a tego nie ma w Navigatorze ani w metazachlorze. Więc osłabi sobie działanie. Rozumiem wymieszać jakby te same substancje były. Moim zdaniem wydając tyle kasy na belkar kliper szkoda strzelić sobie w kolano i wymieszać to razem, a później nie byc zadowolonym z działania.

Ja uważam, że nic nie osłabi, parę gram mniej Arylexu/ha, za to więcej pozostałych. Bez  Arylexa te pozostałe świetnie sobie radzą. Ja bym mieszał, 

Ty jeździsz dwa razy. Każdy ma wybór 

Opublikowano
2 godziny temu, felixT napisał(a):

A ile ci płaca od sprzedanej butelki? Będzie z 10 groszy?

Idąc twoim tokiem myślenia każdy kto ma pozytywną opinię o jakimś środku jest naganiaczem. Może lepiej zostaw swoje teorie spiskowe tylko dla siebie. 

Opublikowano
41 minut temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Teraz na pchełkę czy śmietkę go stosowałeś ?
Jaka dawka ? 
Ile twoim zdaniem ten środek "trzyma" ?

Trzyma na razie 3 doby, 0.25kg na ha, pchełka i smietka, widziałem martwe sztuki.

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Ja uważam, że nic nie osłabi, parę gram mniej Arylexu/ha, za to więcej pozostałych. Bez  Arylexa te pozostałe świetnie sobie radzą. Ja bym mieszał, 

Ty jeździsz dwa razy. Każdy ma wybór 

ja bym nie mieszał, bo to co da metazachloru na 1ha w cieczy na 5ha to przeciez raptem 20% dawki.

Tak jak poprzednik pisał - mieszam różne środki ale zawierające te same substancje. Tutaj gdyby to był mój rzepak i moje środki to niestety ale jechałbym 2x najpierw 4ha później 1ha, niestety.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

W cenie inazumy 0.25kg/ha jest carnadine + cyperkill tylko, ze z 2x wieksza dawką acetamiprydu. 

W inazunie jest acetamipryd   i beta cyhalotryna 

A cyperkill to alfa cypermetryna która jest słabsza , mszyc nie bierze . 

Musiałbyś dodac karate zeon zamiast cyperkill 

Opublikowano

Mam plan dac 0.6l/ha  caryx + 0.6l/ha tebu. Jeszcze nie zakupiłem. Tylko pytanie teraz jak to zrobić.  Mam strasznie nierówne wschody. Są rośliny, które mają 4 liście, a sa które dopiero wschodzą jescze. Rzepak Derrick.  Jak najlepiej podejść teraz do tego zabiegi, żeby nie zrobić kuku.

20250917_121924.jpg

20250917_121933.jpg

Screenshot_20250917_133014_Gallery.jpg

Screenshot_20250917_133045_Gallery.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Kedar88 napisał(a):

Idąc twoim tokiem myślenia każdy kto ma pozytywną opinię o jakimś środku jest naganiaczem. Może lepiej zostaw swoje teorie spiskowe tylko dla siebie. 

Ale Ty przy okazji ganisz inny produkt z nazwy.... A takie zachowanie mi osobiście się nie podoba... A tylko dla tego że jest konkurencją to te markowe produkty są w przystępnych cenach... Nie było moim zamiarem się kłócić... 

Opublikowano
51 minut temu, leszczak23 napisał(a):

Kto ci tak powiedział że cyperkill mszyc nie bierze ?

• Root Admin
Opublikowano
41 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam plan dac 0.6l/ha  caryx + 0.6l/ha tebu. Jeszcze nie zakupiłem. Tylko pytanie teraz jak to zrobić.  Mam strasznie nierówne wschody. Są rośliny, które mają 4 liście, a sa które dopiero wschodzą jescze. Rzepak Derrick.  Jak najlepiej podejść teraz do tego zabiegi, żeby nie zrobić kuku.

20250917_121924.jpg

20250917_121933.jpg

Screenshot_20250917_133014_Gallery.jpg

Screenshot_20250917_133045_Gallery.jpg

oszacować których jest więcej.
jak bedziesz miał jakies 50% 4 lisciowych to daj pół dawki, za tydzień drugie pół dawki.

Mam podobne rzepaki, u mnie jedna odmiana jest ewidentnie większa od 6 innych odmian, ale czekam na średnią.

Dziś jade z robakiem i druga dawka graminicydu.

Zobacze co bedzie w sobote, albo podam regulację, albo jeszcze zaczekam na wtorek środę.

Póki co prognozy pogody mamy pozytywne.

image.png

Opublikowano
56 minut temu, leszczak23 napisał(a):

Alfa cypermetryna to została wycofana parę lat temu, w cyperkilu jest cyperemtryna, która na pchełki jest dość skuteczna.

Opublikowano
46 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

20250917_121933.jpg

Tu można by powiedzieć że ma 3 liście , a nawet jeszcze nie , tego 4 liścia który zaczyna wypuszczać to jeszcze nie ma co liczyć 

Opublikowano

No jest dylemat, ale ten co wschodzi 4 liście będzie miał dopiero za 2 tygodnie, więc trochę późno żeby dzielić dawki. Ja chyba skrócę  pełną dawką za dwa - trzy dni, bo  ten co się pojawił skróci październik, lub poprawka tebukonazolu z metko w ostateczności. U mnie niewiele jest małych to mniejszy problem. Dzielenie dawki chyba nie skróci dobrze tych wyrośniętych a pełna dawka nie szkodzi tym małym, tak wyczytałem w mądrych artykulach. Nie wiem tylko czy najpierw skrócić czy odchwaszczanie ogarnąć. 

1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

ja bym nie mieszał, bo to co da metazachloru na 1ha w cieczy na 5ha to przeciez raptem 20% dawki.

Tak jak poprzednik pisał - mieszam różne środki ale zawierające te same substancje. Tutaj gdyby to był mój rzepak i moje środki to niestety ale jechałbym 2x najpierw 4ha później 1ha, niestety.

No jego decyzja 

Opublikowano

Panowie jak podejść do odchwaszczania takiego rzepaku? Mam zakupiony metazanex i navigator. Ktoś z was ma doświadczenie w odchwaszczaniu tak nierównego rzepaku ? Chciałbym to zrobić w piątek bo później ten duży zasłoni ziemię. Ale czy nie zaszkodzę temu co wschodzi ? 

IMG_20250917_150527148_HDR.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, leszczak23 napisał(a):

Cyperkil to cypermetryna a alfa cypermetryna jest w UE bez zezwolenia jak się nie myślę 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leszczak23 napisał(a):

Mozesz dodać i karate, co wolisz i tak wyjdzie duzo taniej niz inazuma

38 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Panowie jak podejść do odchwaszczania takiego rzepaku? Mam zakupiony metazanex i navigator. Ktoś z was ma doświadczenie w odchwaszczaniu tak nierównego rzepaku ? Chciałbym to zrobić w piątek bo później ten duży zasłoni ziemię. Ale czy nie zaszkodzę temu co wschodzi ? 

IMG_20250917_150527148_HDR.jpg

Navigator jest od liscieni wiec nie ruszy a metazanex dziala głównie przez korzen wiec tez nie powinno go ruszyc

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

No jest dylemat, ale ten co wschodzi 4 liście będzie miał dopiero za 2 tygodnie, więc trochę późno żeby dzielić dawki. Ja chyba skrócę  pełną dawką za dwa - trzy dni, bo  ten co się pojawił skróci październik, lub poprawka tebukonazolu z metko w ostateczności. U mnie niewiele jest małych to mniejszy problem. Dzielenie dawki chyba nie skróci dobrze tych wyrośniętych a pełna dawka nie szkodzi tym małym, tak wyczytałem w mądrych artykulach. Nie wiem tylko czy najpierw skrócić czy odchwaszczanie ogarnąć. 

No jego decyzja 

Ja będę chciał narazie dwuliścienne ogarnąć jak tylko pozwoli wjechać w pole bo narazie mokro fest 

Opublikowano

Czy groch w rzepaku jest ciężki do zwalczenia - gdzieś mi się obiło takie stwierdzenie? 

Planuję zasiać trochę grochu zajmującego a po nim chciałbym zasiać rzepak ale nie wiem jak że zwalczaniem tego grochu bo nigdy nie siałem 

Opublikowano
1 minutę temu, Jarek22B napisał(a):

Czy groch w rzepaku jest ciężki do zwalczenia - gdzieś mi się obiło takie stwierdzenie? 

Planuję zasiać trochę grochu zajmującego a po nim chciałbym zasiać rzepak ale nie wiem jak że zwalczaniem tego grochu bo nigdy nie siałem 

Doglebówka nie pomoże, ale np. nawigator bez problemu

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Jarek22B napisał(a):

Doglebowo go nie bierze. Nalistnie navigator bierze. Ladiva chyba tez. Ja sieje po grochu od 4 albo 5 lat i pryskam navigatorem

Opublikowano
Godzinę temu, Jarek22B napisał(a):

Te stwierdzenia że groch jest trudny do zwalczenia to zapewne od osób które odchwaszczanie opierają tylko na doglebowych. Nalistnie nie ma żadnego problemu 

• Thanks 1