Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bez stołu to w latach 80 jedna osoba u nas kosiła , teraz wszyscy ze stołem , ja mam vario to nawet na pszenicy lekko wysuwam, lepiej wpada w żmijke, na rzepaku mootowidła jak najwolniej i aby lekko dotykały tylko rzepak, w nocy gorzej sie kosi, trzeba wolniej jechać 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Kupujecie rzepak zaprawiany buteo czy lumiposą? Zauważyliście jakieś efekty tych zapraw? Daje radę zabezpieczyć chociaż do 3-4 liścia przed pchełką i gnatarzem? Bo jeśli nie to chyba kupię na samym scenicu. 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Bez stołu to w latach 80 jedna osoba u nas kosiła , teraz wszyscy ze stołem , ja mam vario to nawet na pszenicy lekko wysuwam, lepiej wpada w żmijke, na rzepaku mootowidła jak najwolniej i aby lekko dotykały tylko rzepak, w nocy gorzej sie kosi, trzeba wolniej jechać 

Ale za to czysto idzie idealnie prawie 

9 minut temu, ervyn napisał(a):

Kupujecie rzepak zaprawiany buteo czy lumiposą? Zauważyliście jakieś efekty tych zapraw? Daje radę zabezpieczyć chociaż do 3-4 liścia przed pchełką i gnatarzem? Bo jeśli nie to chyba kupię na samym scenicu. 

Ja nie biore, jebac tych oszustów. Dobre zaprawianie przez nich skończyło się na cruiserze. Buteo raz wziąłem na próbę to porażenie takie samo skierki tam gdzie nie było, a na pchełke to wole perytroid pojechać z jednolisciennymi często to sie zgrywa. 

Opublikowano

Ma ktoś tego Absoluta ? 

Można prosić o jakieś uwagi zdjęcia? 

11 godzin temu, ervyn napisał(a):

😂To ściema ta zaprawa. Jak nie dopilnujesz od robala to i potrafi przy 2 listkach go zjeść cholerstwo jakieś . 

Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Ma ktoś tego Absoluta ? 

Można prosić o jakieś uwagi zdjęcia? 

😂To ściema ta zaprawa. Jak nie dopilnujesz od robala to i potrafi przy 2 listkach go zjeść cholerstwo jakieś . 

Nie zgadzam się miałem w tym roku i nie widzę różnicy 

Opublikowano
41 minut temu, Ksawery napisał(a):

Nie zgadzam się miałem w tym roku i nie widzę różnicy 

Ja mam z ta zaprawą chyba już trzeci rok o ile pamiętam i przy pierwszym razie też tak myślałem to nieźle mi poszarpało go jak wschodził już . Dlatego nie patrzę na nią tylko jadę z robalem od razu . Niestety nie mogę z niego zrezygnować przy zakupie a on tani nie jest bo chyba ok 170 na paczce drożej 

Opublikowano

Wziołem i tak na próbę zaprawiłem 200gram rzepaku w słoiku to tragedia próbowałem od robaka bez grzybów ale chyba się bardzo źle zaprawił... ile powinno być wody/płynu na kilogram nasion i jak zrobić żeby całą zaprawa nie została na ścianie naczynia w którym się je zaprawia... proszę o podpowiedź 

Bałem się dać za dużo wody i chyba dlatego? Ale co z zaprawienia jak rzepak zacznie kiełkować...

Opublikowano
Godzinę temu, piotrek912 napisał(a):

Jakie opinie macie o rzepaku onca? Zastanawiam się czy by nie zasiać 

Jak będzie skoszony to będę mógł coś powiedzieć.  Mam pierwszy raz tą odmianę. 

20250702_172305.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, piotrk8212 napisał(a):

Wziołem i tak na próbę zaprawiłem 200gram rzepaku w słoiku to tragedia próbowałem od robaka bez grzybów ale chyba się bardzo źle zaprawił... ile powinno być wody/płynu na kilogram nasion i jak zrobić żeby całą zaprawa nie została na ścianie naczynia w którym się je zaprawia... proszę o podpowiedź 

Bałem się dać za dużo wody i chyba dlatego? Ale co z zaprawienia jak rzepak zacznie kiełkować...

Jak kiedyś siałem swoim rzepakiem to zaprawialem mesurolem z kukurydzy w betoniarce i było elegancko. 

Opublikowano

mam derrica, sialem swoimi nasionami, czy w tym roku posianie znowu swoimi, czyli c3, to ryzykowny pomysl? niby populacja, ale....moze ktos tak sial. zastanawiam sie jednak nad jakas inna populacja, tylko ze musialaby byc dosc niska, by nie z opryskami nie meczyc.

Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał(a):

Jak u was z zachwaszczeniem? U mnie doglebowka zawiodła mocno, fakt że była pustynia po siewie ale wychodzą trochę rumiany i chabry 

Na kontroli rumian wyszedł po metazachlorze i 2x nawigator. 

Również było sucho podczas zabiegów.

Opublikowano

U mnie czyściutko. A było Doglebowo Command i Metazachlor i poprawka później powschodowo LaDiva. Na ten rok będzie powschodowo tylko Belkar z Kliper. Na zdjęciu na dziś dzień tak wygląda KWS Derrick. 

IMG_5812.jpeg

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Michal0111 napisał(a):

Która odmiana jes lepsza Kws Lauros czy LG Auckland? I dlatego w czym jeden ma przewagę nad drugim?

auckland ma przewagę w cenie bo a w plonie lauros zobacz na wyniki coboru 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

U mnie czyściutko. A było Doglebowo Command i Metazachlor i poprawka później powschodowo LaDiva. Na ten rok będzie powschodowo tylko Belkar z Kliper. Na zdjęciu na dziś dzień tak wygląda KWS Derrick. 

IMG_5812.jpeg

Dwa zabiegi na chwasty, z jakiego powodu ?, drogo strasznie

Edytowane przez wilkołak