Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

200 g/ha tebu i 30 g/ha będzie okej jeśli chodzi o regulację i ochronę fungi? Czy lepiej zostawić to na później a teraz zrobić zabieg Toprexem?

Opublikowano

Ja jutro jadę toprexem na resztę, dziś w dołkach złapał lekko przymrozek ale to takie koło 0 a moi jest na górce to spokojnie jutro już można jechać dziś noc cieplutka i kolejne też.

Opublikowano
wilkołak napisał:

4 godziny temu, robi57362 napisał(a):

chowacza atakują lubelskie, leci sivanto i skromne dawki siarczanu mocznika i dr Greena

A wcześniej juz były pryskaliście , u na były teraz cisza

u mnie nie było, m a wiem se w ościennych powiatach ludzie sraczki dostawali i pryskali bo czarno bylo

Opublikowano
40 minut temu, wilkołak napisał(a):

A wcześniej juz były pryskaliście , u na były teraz cisza

U mnie to samo, dwa duże naloty chowacza były 7 i 10 marca, od tego czasu cisza. Dziś na przykład złapały się dwa chowacze i kilka słodyszków

Opublikowano (edytowane)

Teraz sprawdzilem kilka prognoz ktore wczesniej pokazywaly ochłodzenie po niedzieli. Zmieniło sie wszedzie, ze jednak bedzie cieplo 🤣 a ochlodzenie moze po kolejnej niedzieli. Zgodnie jedynie pokazuja, ze poniedziałek chłodniejszy i deszczowy a potem cieplo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Ja wczoraj tj. 27.03 pojechałem z regulacją Caryx + Orius.

w momencie oprysku ok. 15 stopni. W nocy 0-1 na plusie. 
Dzisiaj po południu przypaleń jeszcze brak. Kontrola na polu zrobiona, zobaczymy jaki będzie efekt.

Opublikowano
16 minut temu, pawelpapp napisał(a):

Ja wczoraj tj. 27.03 pojechałem z regulacją Caryx + Orius.

w momencie oprysku ok. 15 stopni. W nocy 0-1 na plusie. 
Dzisiaj po południu przypaleń jeszcze brak. Kontrola na polu zrobiona, zobaczymy jaki będzie efekt.

A od czego maja tu być przypalenia, rzepak idzie przypalić środkami grzybobójczymi ?

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, d4rek napisał(a):

Dzis w końcu jednoliścienne, bor i siarczan. Sukces heh. Martwi pogoda na 10 dni i brak możliwości skracania co prawda zaczyna dopiero żyć ale ...

Aż dziwne że jeszcze nikt ci nie napisał że odżywisz chwasty i śor na jednoliścienne nie zadziała. U mnie 2 tyg temu szła taka sama mieszanka. Dziś już żyto czerwone i poskręcane.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał(a):

Ja tez tak robie :)  p.s pytam bo bor oslabia chyba dzialanie insektycydow poprzez wolyw na ph

Zależy jaki bor. Płynne na bazie boroetanoloaminy tak bo podwyzszają pH i należało by je zbić jakimś kwaskiem cytrynowym lub czyms takim.

Natomiast bor na bazie kwasu borowego jak sama nazwa wskazuje jest kwasem, to nie bedzie miał negatywnego wpływu.

Opublikowano

Na jesien poszedł toprex, i teraz mam dylemat czy po raz kolejny toprex dać czy jednak caryx+tebu

Zawsze było na odwrót ale na jesień był mega nie równy i tylko z tej racji poszedł toprex 

Opublikowano

O jakiej porze dnia lecicie z regulacją jeśli dodatkowo dokładacie mikro, makro itp. . Jutro ma niby być nawet 18 stopni w trakcie dnia i nie wiem czy podanie mikro przy pełnym słońcu i takiej temp. będzie najlepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Witam głupio mi zadać pytanie ale mam pierwszy raz rzepak. Jak się mierzy długość pędu głównego? I od jakiej długości się go wiosną skraca i czym najlepiej? To mój rzepak lokalizacja przybliżona Łomża. Z góry dziękuję za odpowiedź.

IMG_20250328_164746.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Ksawery napisał(a):

Zawieszany? To jaki maks on podniesie ?

Zależy co będzie jak będę szukał, jeśli coś większego to pewnie na kołach. Zwykły jakiś pilmet czy biardzki bez hydrauliki 1000l da radę, bo rozsiewacz zasypany 1t nawozu  daje radę bez obciążnika na tuzie. Zawieszany na hydraulice pewnie 800l max bo to już cięższa konstrukcja opryskiwacza. Powyżej 1,5t wagi to już za dużo na ten ciągnik. 

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, Michal0111 napisał(a):

Witam głupio mi zadać pytanie ale mam pierwszy raz rzepak. Jak się mierzy długość pędu głównego? I od jakiej długości się go wiosną skraca i czym najlepiej? To mój rzepak lokalizacja przybliżona Łomża. Z góry dziękuję za odpowiedź.

IMG_20250328_164746.jpg

Mierzysz pęd główny od korzenia. Czyli tak jak u ciebie na zdjęciu od miejsca styku koloru białego z zielonym. Liści nie mierz, tylko stożek wzrostu. 

• Like 1
Opublikowano

Małe porównanie. Dwa pola rzepaku , klasa ziemi IIIb, ta sama odmiana. 

1 i 2 zdjęcie -   zdjęcie ziemia ciepła, rzepak na oborniku -- różnica w  wysokości ok 7 cm

3 i 4  - ziemia zimna , bez obornika

IMG_2241.JPG

IMG_2244.JPG

IMG_2249.JPG

IMG_2251.JPG

Opublikowano
8 godzin temu, Ernst98 napisał(a):

O jakiej porze dnia lecicie z regulacją jeśli dodatkowo dokładacie mikro, makro itp. . Jutro ma niby być nawet 18 stopni w trakcie dnia i nie wiem czy podanie mikro przy pełnym słońcu i takiej temp. będzie najlepszym rozwiązaniem.

Po południu około 16

• Thanks 1