Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, HF86 napisał(a):

Ostatnio niedaleko grunty różne od 4 b do 6 i torfów sporo. To wywoławcza 60 ,skończył Pan na 120 i 2,4 mln przelewu. 

Spadkobiercy się podzielili i poszli w świat, a stare jak durnie ciulali całe życie i oszczędzali grosza żeby się rozwijać 🫢

Mam wrażenie że wiele nie zostanie po tych spadkobiercach,powiedzą swoim żeby wzięli kredyt🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Opowiedz o zyskach jakie są z produkcji materiału siewnego gdzie zwykły rolnik ma podobne koszty do tego co robi kwalifikat a zyski 4 razy mniejsze 😁

Ciekawe rzeczy sie dowiaduje😀 Materiał siewny którym sieje, w tym roku był po 3800zł/t. To generalnie zwiększa koszty. Ochrona taka sama w sumie. Musi być zachowana czystość, bo to wiadomo, więc odpowiednie zmianowanie, pszenica zawsze tylko po rzepaku. Dochodzi w razie czego selekcja manualna, bo tylko tak się da to zrobić, a w materiale z hodowli też są dopuszczane nasiona obce, które potem eliminuje. Teraz zyski… W tym roku pszenica 900/t, pszenzyto 800/t, jęczmien jary 900/t. Nie widze tego czterokrotnego zysku, ale jest jednak widoczny i tak jak pisałem, to mnie nadal trzyma przy prowadzeniu gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rowan napisał(a):

Mam, czy dobra to trudno powiedziec 4a i 4b, ale bardzo ciężka. Ale co to ma do rzeczy? Przygotowuje się na to aby zlikwidować jeśli już się całkowicie przestanie opłacać. Szczerze mówiąc raczej gdyby nie to, że robie materiał siewny i cena jest troche inna, to pewnie już bym zrezygnował.

Kurcze masz 100 ha i z tego nie przeżyjesz no tak źle to raczej nie możliwe żeby było... Trochę więcej optymizmu raz jest lepiej a raz gorzej 

Idąc tym tokiem myślenia to w Polsce żadne gospodarstw się nie ostanie jak 100 ha nie wystarczy by się utrzymać 

Edytowane przez jan88
Opublikowano

Napisałem przecież, że narazie to ciągne póki jeszcze widze opłacalność i tabelki w excelu wychodzą jeszcze dobrze, ale jak tylko zejdą po niżej pewnego poziomu, to sie nie bede zastanawiał i na siłe tego ciągnął. Oby sie tak nie stało, bo mimo wszystko, że zostałem na gospodarstwie z przypadku, to lubie to co robie. Jednak nie jest tak, że koniecznie musze robić akurat to, w moim wyuczonym zawodzie pracy jest bardzo dużo, jestem automatykiem/mechatronikiem z wykształcenia i zamiłowania 🙂 Nie satysfakcjonuje mnie tylko „aby przeżyć” 🙂

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Mam wrażenie że wiele nie zostanie po tych spadkobiercach,powiedzą swoim żeby wzięli kredyt🤭

Standard. 2 lub 3 pokolenia żyły wyprowa, później jedno przezera i zazwyczaj ich dzieci to lewaki którzy krzyczą "dajta bo my nie mamy, a oni mają i nam się należy "

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, Rowan napisał(a):

Ciekawe rzeczy sie dowiaduje😀 Materiał siewny którym sieje, w tym roku był po 3800zł/t. To generalnie zwiększa koszty. Ochrona taka sama w sumie. Musi być zachowana czystość, bo to wiadomo, więc odpowiednie zmianowanie, pszenica zawsze tylko po rzepaku. Dochodzi w razie czego selekcja manualna, bo tylko tak się da to zrobić, a w materiale z hodowli też są dopuszczane nasiona obce, które potem eliminuje. Teraz zyski… W tym roku pszenica 900/t, pszenzyto 800/t, jęczmien jary 900/t. Nie widze tego czterokrotnego zysku, ale jest jednak widoczny i tak jak pisałem, to mnie nadal trzyma przy prowadzeniu gospodarstwa.

Gdzie miałeś pszenicę po 900 jak max średnio było 700 złotych  pszenżyto 600 w żniwa i do tej pory są wahania rzędu 20-50 zł na tonie z czystością materiału bywa różnie na zaprawach też oszczędzają z czystością różnie bywa bo kilkukrotnie brali materiał siewny i mieli żyto w pszenicy albo pszenżyto 

Opublikowano
Godzinę temu, Rowan napisał(a):

Ja mam podobnie jesli chodzi o oplacalnosc, ale z jeczmieniami na browar, 3ci rok to moją gospodarke utrzymuje na powierzchni. Kokosów nie ma, ale ważne, że w miarę sie wszystko spina. Buraki jeszcze dużo dały mimo wszystko w ostatnich latach, ale tez zrobilo sie inwestycje w nowe ciągniki na programy. 

Jakie będą następne lata, mysle że jakos przeciuła sie, ciekawe ilu z tego forum zainwestowało w kruszce w odpowiednim czasie?

ja nie mam za bardzo luksusu wykonywania innego zawodu.

Opublikowano

Myślę że każdy niech robi to co lubi, dopóki są z tego pieniądze na życie.

Od siebie składam serdeczne życzenia wszystkim użytkownikom tego forum. Przede wszystkich spokojnych świąt w tych czasach i żeby każdy następny sezon był tylko lepszy. A osobom chcącym odejść z branży lub borykającym się z problemami życzę wytrwałości i dużo siły. Niech chociaż w te dni świąteczne nasze myśli skierowane będą w kierunku rodziny i odpoczynku, a nie ciągłej gonitwie za pracą i pieniądzem. Wszystkiego dobrego 🙂

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Gdzie miałeś pszenicę po 900 jak max średnio było 700 złotych  pszenżyto 600 w żniwa i do tej pory są wahania rzędu 20-50 zł na tonie z czystością materiału bywa różnie na zaprawach też oszczędzają z czystością różnie bywa bo kilkukrotnie brali materiał siewny i mieli żyto w pszenicy albo pszenżyto 

No napisałem Ci jakie są koszty materiału siewnego i jakie za niego się bierze pieniądze.

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Grunty własne , czy dzierżawa

Mam nie całe 30ha dzierżaw.

Opublikowano

Nikt nie jest w stanie przewidzieć tego, co stanie się w przeciągu następnej dekady.  Rok temu sprzedawałem pszenicę po 960 + VAT, w poprzednim zaś tygodniu po 700, więc różnica kolosalna. Nigdy nawet nie pomyślałem o rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa,  ale ostatnio zakiełkowała myśl,  że skoro dają w okolicy po 2500 za dzierżawę,  to może nie byłoby takie głupie,  aby zakończyć przygodę...

Opublikowano
Godzinę temu, AdamKutno napisał(a):

Nikt nie jest w stanie przewidzieć tego, co stanie się w przeciągu następnej dekady.  Rok temu sprzedawałem pszenicę po 960 + VAT, w poprzednim zaś tygodniu po 700, więc różnica kolosalna. Nigdy nawet nie pomyślałem o rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa,  ale ostatnio zakiełkowała myśl,  że skoro dają w okolicy po 2500 za dzierżawę,  to może nie byłoby takie głupie,  aby zakończyć przygodę...

Jeśli już będziecie rezygnować to ja bym dał na waszym miejscu małemu gospodarzowi lub młodemu na dorobku trzeba wspierać rodzinne małe gospodarstwa 😁

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas ludzie na tym ,,zadupiu" potrafia liczyc... Najdroższa dzierżawa w okolicy to 1500zl ale to 17ha w dwóch kawałkach dobrej ziemi.

skoro stosujesz bacter x to niestety ale ludzie w twojej okolicy nie potrafia liczyć. Mialem rzepak na dobrej dzialce, stabilnie poprzednie lata 4.5-5t plonowało, a w tym 3.5t, to sobie policz 1500zł czynszu, u was inne kalkulatory chyba. 

11 godzin temu, bubu1987 napisał(a):

Ale go boli bo widać w komentarzach że sam by chciał ale są tacy co dają więcej i nie ma do nich podjazdu więc pozostaje tylko sobie tu ponarzekać.

Skoro kogoś stać aby tyle zapłacić to tyle płaci, właśnie co komu do tego właściciel też skorzysta patrząc na to z drugiej strony 

Nie to ciebie boli moja osoba, ale jak przeprosisz to wybaczę. 

Opublikowano
7 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Sąsiad w żniwa część sprzedał bezpośrednio z pola po 830 netto i żałuję że nie zrobił tak z wszystką.

Opublikowano

Dobrze zrobił dywersyfikując sprzedaż. Nic lepszego nie mógł zrobić nieznając przyszłości.

W lutym/marcu w centrum kraju można było sprzedać pszenicę konsumpcyjną po 900 netto (odbiór z podwórka) 

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Pszenzyto w żniwa danpasz 780 brutto 

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

skoro stosujesz bacter x to niestety ale ludzie w twojej okolicy nie potrafia liczyć. Mialem rzepak na dobrej dzialce, stabilnie poprzednie lata 4.5-5t plonowało, a w tym 3.5t, to sobie policz 1500zł czynszu, u was inne kalkulatory chyba.

Widze ze dalej piecze... Jakbys umial czytac ze zrozumieniem to bys wiedzial ze to dobra ziemia i spore kawalki w prostokatach a i jedna z najdrozszych dzierzaw. Gosciu co placi to dzierzawe ma swoja paszarnie wiec mysle ze potrafi liczyc.

Opublikowano
35 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Widze ze dalej piecze... Jakbys umial czytac ze zrozumieniem to bys wiedzial ze to dobra ziemia i spore kawalki w prostokatach a i jedna z najdrozszych dzierzaw. Gosciu co placi to dzierzawe ma swoja paszarnie wiec mysle ze potrafi liczyc.

Nie bardziej boli, niż ciebie mocznik uff 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Sadek napisał(a):

Odnośnie mocznika 4 lata temu był taki super ten uff a teraz o nim cisza 🤔.

co ty porownujesz czasu w których zwykły nie był dostępny w ogóle albo różnica cenowa azotu była ogromna. myślałem że ty poważny uzytkownik

Opublikowano
W dniu 24.12.2025 o 08:26, Tomek90 napisał(a):

Jakbys miał 70% dzierżawę to byś się zesrał w takiej sytuacji brzydko mówiąc. 

Osobiście większość mam własności, ale widzę jak to wygląda u innych. W tym roku u znajomego 10ha latem odeszło bo płacił 200zl do ha a ktoś dał 500zl, na dniach 2ha odeszło płacił 500zl, a ten sam dał 700zl i 50% odeszło które robił z 10 lat. 

Trzeba się pogodzić z tym co się posiada, jednego stać na nowe maszyny drugi musi kupować używane.

Nigdy z dzierżawą nie wiązałem programów ani inwestycji w sprzęt, bo dziś jest dzierżawa a za rok może nie być po niej śladu to jest czyjaś własność.

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

co ty porownujesz czasu w których zwykły nie był dostępny w ogóle albo różnica cenowa azotu była ogromna. myślałem że ty poważny uzytkownik

Tego uff nie widziałem na oczy ale część użytkowników go zachwalało a teraz się o nim nic nie mówi, tak jak po części o blu-N.

Opublikowano
19 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

I w większości obecnych rolników  finał będzie jak powyżej 

20 godzin temu, HF86 napisał(a):

Spadkobiercy się podzielili i poszli w świat, a stare jak durnie ciulali całe życie i oszczędzali grosza żeby się rozwijać 🫢

18 godzin temu, HF86 napisał(a):

Standard. 2 lub 3 pokolenia żyły wyprowa, później jedno przezera i zazwyczaj ich dzieci to lewaki którzy krzyczą "dajta bo my nie mamy, a oni mają i nam się należy "

No tak to już jest niektórzy żyły sobię wypruwają , oszczędzają aby się coś dorobić . A następcy żeby to kontynuować brak . Ale za to dzieci mają dobry start