Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, jahooo napisał(a):

Wilk Elektronik

to montownia tylko i jedyne co wynaleźli to niszę technologiczną w której ni proniemieckie szuje typu popaprańców ni projankeskie popisdzielców się nie przyp..alały jak kiedyś do podobnej montowni - "Optimusa" i nie zawaliły wynalazku optymalizacji fiskalnej gdzie komponenty kluczowe tzn same kości pamięci a pewnie i płytki PCB są produkowane w Azji a tylko tutaj to polutowane podlega mniejszym haraczom fiskalnym polskim czy xujnijnym niż gotowe z Azji

w całej xujni nikt nie dysponuje technologią produkcji czipów poniżej 130-90 nanometrów czyli poziomu jakiegoś Pentium4 i taki Goodram producent czegokolwiek jak ja wynalazca Języka Polskiego

@jarecki może lepiej żebym się nie zagłębiał co to za "technologia obserwacyjna" i ile hardware-u polskiego będzie w tym propagandowym ustrojstwie a i co do softu też lepiej nie wnikać komu i ile zerżnięte choćby w samych sterownikach matryc optycznych których też nic mi nie wiadomo aby w xujni ktoś potrafił ulepić takie spotykane w obecnie średniopółkowych smartfonach po kilka sztuk na smartfon

nie wiem; może soczewki polerują w tym Skanłeju? co i tego nie odważę się weryfikować
;)

no to może choć nazwa firmy polska? xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

warto korzystać z systemów które można zakupić i zmontować coś po swojemu od czegoś trzeba zacząć np firm WB ELEKTRONIKS sobie ostatnio dobrze radzi ale trzeba korzystać z podzespołów importowanych , co by było gdyby Polska była  na liscie z zakazem eksportu chipów AI JAK TO MIAŁO MIEJSCE NIEDAWNO

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

napiszę zwięźle, bo temat szeroki, a możesz nie zrozumieć

dokumentacja techniczno-obsługowa samolotów produkcji USA jest na serwerach w USA, jak ktoś podskoczy, to zamkna mu dostęp do dokumentacji, katalogów, procedur napraw, i o eksploatacji samolotów możesz zapomnieć

błąd , jaki popełnili amerykanie z F14 dla Iranu już się nie powtórzy

poza tym prawdziwa wartość samoloto to współdziałanie w systemach łaczności, namierzania, programowania amunicji itp

wystarczy, że nie przyjda z USA kody do amunicji czy rakiet i możesz nimi paliki na drewniany płot wbijać

technologie i oprogramowanie używane w FA-50 pochodzi w większości z USA i jest kontrolowane przez USA, większość zastrzeżonej dokumentacji też jest tam

dziś samolot sam w sobie jest jak komputer bez internetu - możesz sobie w kulki pograć albo w pasjansa

(widzę, że lubisz się wywyższać)

to oczywiste, nawet w przypadku samolotów cywilnych, nawet w przypadku samochodów współczesnych, komputerów czy telefonów, wszystko potrzebuje szeroko pojętego serwisu

wg. po-łgłówków w takim razie nie kupujmy nic, strzelajmy procami i rzucajmy dzidami bo usa jednym przyciskiem wszystko zablokują :D nie będzie niczego

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jarecki napisał(a):

warto korzystać z systemów które można zakupić i zmontować coś po swojemu od czegoś trzeba zacząć np firm WB ELEKTRONIKS sobie ostatnio dobrze radzi ale trzeba korzystać z podzespołów importowanych , co by było gdyby Polska była  na liscie z zakazem eksportu chipów AI JAK TO MIAŁO MIEJSCE NIEDAWNO

nic by nie było a może i nawet lepiej by było bo nie te super czipy są przyszłością  bo problem jest obecnie z wykorzystaniem możliwości dużo starszych czipów skoro AI ma niby to się samoprogramować bo deficyt intelektu ludzkich programistów aby wykorzystać potencjał tego co już uznawane za przestarzałe

jankesi przehajpowali znaczenie tych czipów i nawet sami w to uwierzyli
nno może nie wszyscy ale co głupsi z nich a takich najwięcej w polityce że już nazwiskami oszczędzę

nawet Chińczykom odpuścili sporo z tego embarga mimo iż owi Chińczycy o to nie prosili bo doganiają już NVidię swoimi i takie zamykanie technologii przez jednych tylko przyspieszy rozwój tej technologii i ją urozmaici, uróżnorodni a to jest najskuteczniejszy motor rozwoju jaki sama Natura wynalazła

pewnie nie czytałeś co o marce Goodram napisałem skoro tego tylko montażystę nazywasz nadal za coś godnego uwagi inaczej niż tylko przez pryzmat ceny za to samo u i ich konkurencji

19 minut temu, nie napisał(a):

(widzę, że lubisz się wywyższać) - )to nie było do cytującego ale zostawię)

to oczywiste, nawet w przypadku samolotów cywilnych, nawet w przypadku samochodów współczesnych, komputerów czy telefonów, wszystko potrzebuje szeroko pojętego serwisu

wg. po-łgłówków w takim razie nie kupujmy nic, strzelajmy procami i rzucajmy dzidami bo usa jednym przyciskiem wszystko zablokują :D nie będzie niczego

a kto powiedział że wszystko co jankeskie będzie zawsze czy nawet już teraz jest najlepsze? no może @jacus się upiera że łindołs to jedynie słuszny teraz i na wieki system operacyjny bo taki drogi to pewnie musi być najlepszy

właśnie dopiero co napisałem że cena też jest parametrem jakości i nie sztka mieć kilka egzemplarzy pod zastaw całego państwa jakichś rur latających czy stalowych pudeł z rurą na czole do miotania pocisków za cenę jednej wioski za strzał a może trochę zawodniejsze ale na masę i za grosze bo ilość potrafi przejść w jakość o wiele łatwiej niż cena jednostkowa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, dysydent napisał(a):

pewnie nie czytałeś co o marce Goodram napisałem skoro tego tylko montażystę nazywasz nadal za coś godnego uwagi inaczej niż tylko przez pryzmat ceny za to samo u i ich konkurencji

Czytałem , ale obecnie nawet branża motoryzacyjna Niemiec jest może nie montownią ale korzysta z podzespołów firm zewnętrznych , takie mamy czasy żę trzeba produkt wytwarzać na masową skale  żeby obniżyć koszty jednostkowe ,

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Czytałem , ale obecnie nawet branża motoryzacyjna Niemiec jest może nie montownią ale korzysta z podzespołów firm zewnętrznych , takie mamy czasy żę trzeba produkt wytwarzać na masową skale produkt żeby obniżyć koszty jednostkowe 

o niemieckim poziomie technologii też trochę wcześniej napisałem i jedyne co dopiszę to pytanie - no i co mówi sama praktyka zważywszy faktyczną już recesję u tych Niemców tylko maskowaną coraz mniej skutecznie "kreatywną statystyką"?

Opublikowano

Brat cioteczny mieszka w Monachium już długi czas i mówił że widać zmiany delikatne ale na razie nic złego tam sie nie dzieje , jedynie to mówił żę infrastruktura kolejowo-drogowa wymaga doinwestowania ale to bedzie powiązane ze wzrostem gospodarczym takie inwestycje 

Opublikowano
26 minut temu, nie napisał(a):

jednym przyciskiem wszystko zablokują

ale już o tym pisałem że przy ostatnich nalotach Izraela na Katar jednym przyciskiem wyłączyli Katarczykom obronę przeciwlotniczą .A żeby było mało to jeszcze z katarskiej bazy wystartował stratotanker z katarska ropa i zatankował samoloty Izraela :) .Tak wyglada sojusz z USA .Jeszcze jak dodać to że po zbombardowaniu przez USA Iranu (pomagał Izraelowi) to w odwecie Iran zbombardował bazę w Katarze :) - tak sa korzyści z USA nie dość że kupisz od nich system rakietowy to ci wyłączą w krytycznym momencie , to na dodatek użyja twojej ropy by pomóc twojemu wrogowi a nawet tak pobocznie dostaniesz rykoszetem z innego konfliktu :) 

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-polska-kupi-okrety-podwodne-premier-podal-date,nId,22419988

To już ostatni etap przed bankructwem :) , jak niemcy wcisneli swoje uboty :) Grekom to następnym krokiem było rozkładanie Grecji na łopatki , oddawali za 15 % wartości lotniska , wyspy itd. Czyli Donald dopina plan do końca i na nastepny dzień po zakupie ogłoszą niewypłaclność , moze nawet razem z Francją , Polska zechce zbankrutowac oczywiście nie bedzie na to zgody , złapiemy w rankingach CCC , przelicza to na dług wysokosci 180 % PKB i komornik wchodzi .

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, marks50 napisał(a):

A żeby było mało to jeszcze z katarskiej bazy wystartował stratotanker z katarska ropa i zatankował samoloty Izraela :)

Rząd  PIS nie pszystapił do wsolnego projektu UE jakim miało być zakup samolotów cystern do tankowania samolotów w powietrzu i tak się zastanawiam czy np zakupy ten UE byłby może airbas francuski , bo Błaszczak by pewno postawił na amerykańskie i wtedy ryzyko wyłączenia 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jedynie izrael ma swoje niezależne oprogramowanie do samolotów ,,F '' i być możę do bateri patriot reszta swiata bazuje na oprogramowaniu zależnośći USA 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Na razie instrybutory nad Polska lataja , dzis były dwa gdzieś nad Piłą , guzików nikt nie używa ,Dron bodaj że włoski monitoruje od rana a tak poważniej to P-9 Posejdon fruwa nad Bałtykiem , tak wiec na razie trampek guzika nie naciska .

Opublikowano
W dniu 14.09.2025 o 11:14, nie napisał(a):

gdzieś pisali, że to nasza, która miała zniszczyć drona

W dniu 14.09.2025 o 11:27, DTaras napisał(a):

Trochę dużo tego dachu zdmuchnęła no i rakieta z samolotu nie ściga celu do takiego pułapu. Dlatego śmigła czasem mają lepiej. Polski pocisk wystrzeliwany z ziemi piorun ponizej 10 metrów nie odpali głowicy.

potwierdziło się, dobre było źródło

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał(a):

Przecież to było wiadome od początku 

Ja nie wiedziałem, człowiek zaganiany

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał(a):

Cóż. Dom się nie palił a rakieta naparza około 1km/s to wybuchać nie musi. Mamy takie rakiety aby pasowały do samolotów a te najmłodsze nie są. Poco spekulować - trzeba czekać.

Co wy***ała rakieta i to Polska ale wstyd :D

Opublikowano

Nie polska tyko amerykańska

A tak swoją drogą - prezydent coś żąda. W zasadzie to gdy pilot odpalił rakietę to jakiś radar ją śledził i wojsko a tym samym presidąt zna prawdopodobny przebieg zdarzeń.

Mam waprosa do marakasa: jak teraz odczytać powieloną przez Ciebie informację jako to burza dom popsuli?

• Like 1
Opublikowano

Jaka to jest qr** to głowa mała. Czy na prawde Polacy to taki naród debili?

Kilka lat temu: " bandyci w mundurach, ten płot nigdy nie powinien powstać, biedni ludzie szukający swojego miejsca na ziemi, Rosja nie jest naszym wrogiem i trzeba z nią rozmawiać", koledzy partyjni biegający z pizzą pod granicą, wspieranie tej yebanej żydówk Holland, Kurdej Szatan, opluwanie rzeczniczki SG a teraz jaki patriota:

https://wiadomosci.wp.pl/ostra-reakcja-tuska-na-doniesienia-medialne-lapy-precz-od-zolnierzy-7200902102989440a

Opublikowano

Bo teraz trzeba się przypodobac społeczeństwu, żeby nie wywiozło na taczkach, a wczesniej każdy cios poniżej pasa był dobry, żeby przyje... konkurencji

Zauważcie, że Holland znowu nakręciła jakiś paszkwil o Polsce, ale w mediach się go tak silnie nie promuje, jak za PiS, bo teraz to Polska, która ma niemieckiego namiestnika

Opublikowano
32 minuty temu, DTaras napisał(a):

Nie polska tyko amerykańska

A tak swoją drogą - prezydent coś żąda. W zasadzie to gdy pilot odpalił rakietę to jakiś radar ją śledził i wojsko a tym samym presidąt zna prawdopodobny przebieg zdarzeń.

Mam waprosa do marakasa: jak teraz odczytać powieloną przez Ciebie informację jako to burza dom popsuli?

Dron nad Belwederem i budynkami rządu. Nowe informacje .

Funkcjonariusze Służby Ochrony Państwa bardzo czujnie i szybko zadziałali, wykryli osoby, które były operatorami drona .

Polski rząd nie radzi sobie z dronami  :D 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jaka to jest qr** to głowa mała. Czy na prawde Polacy to taki naród debili?

Kilka lat temu: " bandyci w mundurach, ten płot nigdy nie powinien powstać, biedni ludzie szukający swojego miejsca na ziemi, Rosja nie jest naszym wrogiem i trzeba z nią rozmawiać", koledzy partyjni biegający z pizzą pod granicą, wspieranie tej yebanej żydówk Holland, Kurdej Szatan, opluwanie rzeczniczki SG a teraz jaki patriota:

https://wiadomosci.wp.pl/ostra-reakcja-tuska-na-doniesienia-medialne-lapy-precz-od-zolnierzy-7200902102989440a

Jeszcze było coś że ,,Rosja nie jest naszym wrogiem jeśli morduje to tylko detalicznie a  nie hurtowo,, ale powiedz to temu gościowi na forum zaczynającym się na h. on we wszystko uwierzy co powiedzą.

Edytowane przez MariuszDe
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał(a):

jak teraz odczytać powieloną przez Ciebie informację jako to burza dom popsuli

a skąd wiesz że tak nie było , rakieta jak by strzeliła to by raczej za dobrze by wygladał dom , chyba że strzelali drewnianą albo styropianową :)  i nawet saletra ja nie nafaszerowali że okna całe :)  , następna sprawa to ze dom już odbudowują !!!!??? czyli zacieraja ślady , śledztwo nie przeprowadzone a miejsce zdarzenia zacierane :) , W osinach okna wyleciały choć wybuch był w kukurydzy , tu trafienie rakietą i okna całe -komu ten gips chca sprzedać :) , kłamali wcześniej kłamia i teraz :) Rakieta co nie wybucha :) to może ztrudnijmy Włodarczyk niech rzuca młotem w drony albo Fajdka z Majewskim niech miotaja kulą . Popatrz na Palestynę jak wygląda budynek gdy uderza rakieta :)