Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5329 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Masz obraz na cały kraj? U mnie będą większe pada pięknie 50l w maju 80 marzec 40 kwiecień 

Poczekaj z szacowaniem jak w magazynie będzie.

Przy tej zmienności aury to 10 minut czasem wystarczy.

U nas ogólnie tak- jare tragedia, ozime trzymają się ale zdecydowanie to nie poziom ubiegłoroczny.

Rzepaki mocno wymrożone robią efekt z daleka, z bliska już słabiej i chyba będzie rok należał do pryszczarka,

Areał zbóż okrojony bo nasiane facelii prosa i strączków, zwłaszcza soi. 

Kuku mniej jak rok temu.

• 0
Opublikowano

Po tym, co statystycy wyczyniają, wcale bym się nie zdziwił, jak jakaś agencja ogłosi rekordowe plony i cena na giełdzie poleci na łeb. A w rzeczywistości będzie połowa tego, ale przecież giełda rządzi. A potem będzie płacz, że biedna afryka głoduje

• Like 2
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, zbyszek8201 napisał:

Ozime na lekkich glebach poddały się jakieś 2 tyg temu. Jakieś tam deszczyku ostatnie były już za późno. Jadę tak bardzo słabe są. Ogólnie jest lipa a opady punktowe ratują nielicznych.

Dokładnie, zdjęcie z wczoraj jak do rodziców jechałem pszenica ozima 

53 minuty temu, jahooo napisał:

Po tym, co statystycy wyczyniają, wcale bym się nie zdziwił, jak jakaś agencja ogłosi rekordowe plony i cena na giełdzie poleci na łeb. A w rzeczywistości będzie połowa tego, ale przecież giełda rządzi. A potem będzie płacz, że biedna afryka głoduje

Tak się dzieje od czasów srowida i wojny na UA ...kto obserwuje to łatwo wychwyci jak manipulują. 

20240524_183722.jpg

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dokładnie, zdjęcie z wczoraj jak do rodziców jechałem pszenica ozima 

Tak się dzieje od czasów srowida i wojny na UA ...kto obserwuje to łatwo wychwyci jak manipulują. 

20240524_183722.jpg

U mnie podobnie 😑

cd5f728b-5233-44e9-88f1-23d121a2d4fd.jpg

• Sad 4
  • 0
Opublikowano

Nie wiem jak u was ale większość firm skupujących proponuje śmieszne kwoty na kontrakty przy tej cenie giełdowej więc nikt nie podpisuje pszenica kontrakt konsumpcja 860 , rzepak 1860 czy będzie drożej nie wiadomo czy w żniwa będzie kwota mniejsza od tych proponowanych nie wydaje mi się

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Chemirol proponował mi za rzepak w czwartek kontrakt w cenie 2030 netto. Ja się śmiałem że za stary tyle nie chcą mi dać, za zeszłoroczny proponują 1950 netto

• 0
Opublikowano
21 minut temu, krychu napisał:

Chemirol proponował mi za rzepak w czwartek kontrakt w cenie 2030 netto. Ja się śmiałem że za stary tyle nie chcą mi dać, za zeszłoroczny proponują 1950 netto

Z tym rzepakiem to nie wiadomo ale przymrozki go trochę dobiły więc może być cena w tym roku na rzepak tak mi się wydaje 

• 0
Opublikowano (edytowane)

https://www.wrp.pl/rolnicy-ruszyli-do-skupow-ceny-zboz-24-05-2024/  mnie się też wydaje że ten ,,ekspert,,który mówi że nie ma aż tak dużych zapasów zboża ma rację bo widzę co się u nas w okolicy dzieje- na początku marca jak zaczęli coś mówić o dopłatach do zboża a cena pszenicy była 610-620 brutto ludzie zaczęli wywozić teraz jest 800 zl brutto, zostało kilka dni do końca maja a ruch prawie żaden 

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

A wszyscy na skupach i w młynach krzyczeli że jak będą dopłaty to oni obniżą cenę o 100 zł , tak jak rok wcześniej     ( złodzieje   )   , dopłaty uchwalili a oni ceny obniżyć nie dali rady  , widać doszli do wniosku że towaru jest mało       !

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, Wicherek napisał:

A wszyscy na skupach i w młynach krzyczeli że jak będą dopłaty to oni obniżą cenę o 100 zł , tak jak rok wcześniej     ( złodzieje   )   , dopłaty uchwalili a oni ceny obniżyć nie dali rady  , widać doszli do wniosku że towaru jest mało       !

Jest mało nawet bardzo malo

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
48 minut temu, Wicherek napisał:

Czego będzie mało i nie dadzą rady sprowadzić tanio to , zapłacą dobrą cenę .

jeśli na świecie jest coś taniej , to tylko głupiec będzie przepłacał drożej byle kupić .

1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

https://www.wrp.pl/rolnicy-ruszyli-do-skupow-ceny-zboz-24-05-2024/  mnie się też wydaje że ten ,,ekspert,,który mówi że nie ma aż tak dużych zapasów zboża ma rację bo widzę co się u nas w okolicy dzieje- na początku marca jak zaczęli coś mówić o dopłatach do zboża a cena pszenicy była 610-620 brutto ludzie zaczęli wywozić teraz jest 800 zl brutto, zostało kilka dni do końca maja a ruch prawie żaden 

Po co było blokować granicę bo zapasy w Polsce są na 9 mil ton .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Czego będzie mało i nie dadzą rady sprowadzić tanio to , zapłacą dobrą cenę .

jeśli na świecie jest coś taniej , to tylko głupiec będzie przepłacał drożej byle kupić .

Ile ci płacą za zbieranie szparagów 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, GABBER85 napisał:

niektorzy chyba zapomnieli co było 1-2 miesiace temu i  skąd był sprowadzany...

2 miesiące temu to było bice piany i zbijane ceny .Teraz Bandera jest wyprzedana i czeka na żniwa tak jak my .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Co ty nie rozumiesz polska i ua to nie  jest  jeden kraj  a polskie porty nie są własnością ua

• 0
Opublikowano

jak bandera wysprzedana okaże się po 5 czerwca , moim zdaniem plonów nie będzie i ceny również 

a to że ludzie nie szaleją ze sprzedażą pod dopłaty świadczy nie o tym że ziarna brakuje  tylko rozporządzenie ............. ujowe  

jak chcieli opróżnić magazyny to powinni brać pod dopłaty faktury wypisane po ogłoszeniu naboru a nie pół roku wstecz 

no ale jakie protesty takie rozporządzenia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v