Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Premier Polski i Czech popierają Ukrainę w 100 % .

Premier Polski , jedną decyzją można by uruchomić 300 mld dolarów rosyjskich aktywów zamrożonych w bankach europejskich , amerykańskich , japońskich na rzecz wsparcia i odbudowy Ukrainy .

Premier Polski nie trzeba dużo czasu ,by możliwości UE , przewyższyły w każdym aspekcie możliwości ataku Rosji .

Na obecną chwilę nie planuje się wysłać naszych wojsk ale kto wie , co będzie za kilka lat .

Opublikowano

zabierając ruskim  300 powinni w pierwszej kolejności wypłacić odszkodowanie tym co wtopią odwetowo kasę  w rosji bo to normalne zachowanie a nie tłumaczenie że to strata  dla tych inwestorów czyli nie takie proste dać ukrom cos nie swojego 

Opublikowano
jacus napisał:

bardziej chodzilo mi o to ze telefon oguje sie do nablizszego nadajinika niewazne jakiej sieci, ten nowy jest play, inny nawet nie wiem .. mnie wszelkie alerty przychodza z powiatu wadowickiego . u nas ludzi mnogo , gorek pelno,wiec i nadajnikow nie brakuje.  drugi mam prosto domu  na sporej gorze tylko ze 2-3km i przedtem z niego byl zasieg.  raz bawilem sie na lace to na 1,8 ha 5 stacji lapal.

Tera to jest tak, że właściciel słupa to jedno, anteny i falowody czasem drugie nadajniki są już operatorów a tych może być kilku i to mniej niż właścicieli nadajników. Zazwyczaj jednak budowla jest któregoś z operatorów lub emitela czy jak to się teraz nazywa. Nie dojdziesz jak nie weźmiesz fachowca... Czepiali to do kominów to nie szło później ustalić kto samowolkę uprawiał i bezumownie se żarty robił.

v11 napisał:

zabierając ruskim  300 powinni w pierwszej kolejności wypłacić odszkodowanie tym co wtopią odwetowo kasę  w rosji bo to normalne zachowanie a nie tłumaczenie że to strata  dla tych inwestorów czyli nie takie proste dać ukrom cos nie swojego 

W ten sposób dasz inwestorom coś nieswojego.

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

Każda wojna handlowa jak do tej pory się kończyła jakimś małym lub większym kryzysem w Polskim rolnictwie. Bez eksportu my leżymy na całego. 

Mamy jeszcze oprócz kosztów kulturę gospodarzenia i wiedzę. Jak do tej pory, mleko, mięso, warzywa i owoce znajdowały rynek zagraniczny, bo w państwach gdzie koszty niby niskie, to jakoś tego nie potrafili wyprodukować. 

Bardziej znajdowały zbyt towary przetworzone jak np wędliny sery itd. Warzywa i owce to trochę inna bajka. Bo np my też "nie potrafimy" wyhodować bananów.

Natomiast jeśli chodzi o stan obecny to największe problemy są ze zbytem towaru nie przetworzonego jak np zboże. Które kraje z niską kulturą gospodarowania potrafią wytworzyć taniej. W Europie gonią za 10 tonami pszenicy z ha pompując nakłady a rusek wyhoduje 5 ton i lepiej na tym zarobi.

Opublikowano
9 minut temu, tracker napisał:

a tu zaplecze intelektualne Donalda, polecam też komentarze pod

najlepsze są te komentarze loginów - botów, które co chwilę wklejają w zasadzie te same komentarze

Opublikowano

No tak, dlatego taka Hiszpania zamiast się kopać i konkurowac w produkcji zboża skupuje je po śmiesznych cenach nawet od ruskich i zalewa rynek tanim mięsem... Od zawsze najlepiej wychodziło sie na towarach przetworzonych, a nie na bazowych i u nas już od czasów sarmackich jest z tym problem.

Tak się zastanawiam zamiast kopać się z embargiem taki sanepid powinien tak dokręcić kontrolami i wymogami firmy przetwórcze i importujące spoza UE, żęby sie im odechciało tego importu. Przecież nawet ukraina zawsze grała wymaganiami fitosanitarnymi nie do spełnienia w stosunku do naszych produktów... czemu się tego nie robi?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, nie napisał:

bo kiedyś pis mordował biedne dziki a teraz po przeprowadza odstrzał humanitarny :D

PiS tez został odstrzelony humanitarnie. Moga się nawet przed prokuratorem wyspowiadać,:lanie:

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Bardziej znajdowały zbyt towary przetworzone jak np wędliny sery itd. Warzywa i owce to trochę inna bajka. Bo np my też "nie potrafimy" wyhodować bananów.

Natomiast jeśli chodzi o stan obecny to największe problemy są ze zbytem towaru nie przetworzonego jak np zboże. Które kraje z niską kulturą gospodarowania potrafią wytworzyć taniej. W Europie gonią za 10 tonami pszenicy z ha pompując nakłady a rusek wyhoduje 5 ton i lepiej na tym zarobi.

polska jest 3-4 eksporterem mrozonych warzyw i owocow na swiecie. po belgii i chinach na zmiane z hiszpania..cos ponad 400 tys ton ..

na fb zaczela mi sie wyswietlac strona z ciekawymi grafikami statystycznymi.. w niewielu dziedzinach jestesmy poza czolowa 20 eksporterow  na swiecie..czasami w zupelnie nieoczywistych kategoriach..

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

U nas też jakaś taka polityka była dziwna, wypierająca hodowle. Zaś spokojnie moglibyśmy przetwarzać zboże na coś wartościowszego.   

1 godzinę temu, Dastan napisał:

No tak, dlatego taka Hiszpania zamiast się kopać i konkurowac w produkcji zboża skupuje je po śmiesznych cenach nawet od ruskich i zalewa rynek tanim mięsem... Od zawsze najlepiej wychodziło sie na towarach przetworzonych, a nie na bazowych i u nas już od czasów sarmackich jest z tym problem.

Tak się zastanawiam zamiast kopać się z embargiem taki sanepid powinien tak dokręcić kontrolami i wymogami firmy przetwórcze i importujące spoza UE, żęby sie im odechciało tego importu. Przecież nawet ukraina zawsze grała wymaganiami fitosanitarnymi nie do spełnienia w stosunku do naszych produktów... czemu się tego nie robi?

Można by było, ale nie ma takiej wizji rozwoju w tym kierunku. Odgórnej i oddolnej. 

1 godzinę temu, nie napisał:

bo kiedyś pis mordował biedne dziki a teraz po przeprowadza odstrzał humanitarny :D

tak się robi z ludzi idiotów

Kiedyś PiS próbował to nagłaśniać, że będą odstrzały, by się przypodobać rolniczym środowiskom. Teraz się to po prostu robi. Tak jak Ardanowski pierniczył, by bobry zjadać i robić z nich afrodyzjaki. 

Opublikowano

UE nie może pozwolić państwu, które było potentatem (kiedyś) w hodowli, na to, żeby mogło przetwarzać swoje zboże na mięso - od tego sa Niemcy Dania, ale na pewno nie Polska. Dlatego nawet w spoezeństwie nie związanym ze wsią, wielu ludzi coraz poważniej się zastanawia, czy pozostawanie w UE jest w interesie Polski.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, jacus napisał:

twardy dysk juz wymieniony.

dysydent-ty jestes spec- sata III solid state drive ace a 55 to dobry sprzet ?? 350 zl za taka podmianke to dobra cena ?? nigdy ne mialem z tym do czynienia.

ja nie ma z tym problemu ..wiec moge potwierdzic ze to bylo do niego..

firma (silicon power) ok no może nie super ale to nie jakiś chiński "krzak"  ale cena jakaś taka bo nie podałeś jakiej pojemności ten dysk, jeśli za terabajtowy to za dużo bo za ... z resztą link https://www.ceneo.pl/59048603
samego akurat tego typu dysku nie znam
ale piszą że to TLC czyli nieźle a TBW 500TB (jeśli to jednoterowy) i trzy lata gwarancji to ja mam Kingstona 1TB gdzie TBW 800TB i pięć lat gwarancji producenta tylko mój na NVME PCI 3x4 a nie SATA i już nie do kupienia ale trzy lata temu dałem cztery stówy no ale od wtedy ssdeki potaniały nawet nominalnie mimo inflacji i ... co dziwne te same tylko na laminacie SATA są obecnie droższe od NVME, pewnbie za to że trzeba więcej obudowy i laminatu na te saty xD  bo kości pamięci te same a kontroler wręcz szybszy czyli na nvme powinien być droższy

a z kolei dwutera.. to chyba jakoś za tanio no chyba że używka.
Oczywiście jeśli dysk wymieniasz sobie sam bo jeśli jeszcze plus usługa a jeszcze z przeniesieniem systemu tro ze dwie godziny conajmniej zanim wymienić i system przekopiować z hddeka na ssdeka co by nie instalować i ustawiać od nowa i systemu i wszystkich aplikacji to z kolei nie taka taniocha bo za 5 dych to ja bym ... nnno po bardzo dużej znajomości  a i to w przeze mnie wybranym czasie a nie od ręki chociaż takie rzeczy to wolał bym wytłumaczyć właścicielowi za free i jeszcze mu czytnik jaki zewn pożyczył żeby se sam to zrobił jeszcze przed wymianą i sam te dyski podmienił bo za takie rzeczy jak i instalację systemu dzisiaj już wstyd brać jakiekolwiek pieniądze bo systemy już mają tak łatwe w obsłudze instalatory że ... no wstyd by mi było.

a czekaj - terowy 240 zł tak że... jeśli to usługa to może na przyszłość wymieniaj sam? bo stówa z kolei za usługę tylko odkręcenia paru śrubek i poklikanie ze dwie godziny a i to z większością siedzenia i czekania aż się skopiuje to chyba że ekspres od ręki no ale trzeba mieć bodaj przelotkę z sata na usb i jeśli nie masz se dokup bo będziesz miał teraz ten stary dysk  i nawet lepiej jaką obudowę na dysk z sata do usb najlepiej usb3 i jeśli nie padł to magazyn na dane będzie przenośny

a i tego starego nikomu nie dawaj/sprzedawaj nawet jeśli sformatowałeś bo dane mogą być do odzyskania i dopiero po wyzerowaniu dysku np pod DMDE czy jakim innym programem do tego celu lub ostatecznie usunięciu starych danych i nagraniu pod korek jakimiś bzdurami bo to nieprawda aby było możliwe odzyskanie starych danych w sektorach po nadpisaniu nowymi i w przypadku choćby i zerowania jeden przebieg wystarczy w zupełności bo każdy zużywa niepotrzebnie i talerze i mechanikę. Jeśli sobie zostawiasz to tylko przepartycjonować bo po windowsie nas..ane tych prtycji że lepiej pousuwać i założyć jedną na cały tylko najlepiej MBR a nie GPT jeśli to możliwe bo pod starymi systemami GPT nie odczyta, większe dyski od 2TB już tylko pod GPT ale nie sądzę aby ten Twój był większy

a, i pomogła podmiana?> szybciej działa czy niewiele? bo nie znam w czym to podmieniałeś p za tym że - pamiętam - jakimś Lenovo ale już nawet nie pisałeś bodaj z jakiego roku produkcji

i ciekawostka - DMDE  to białoruski program podobnie jak Victoria (okienkowa nakładka i rozwinięcie MHDD) i to chyba najlepsze programy na planecie do amatorskiej obsługi dysków i ich diagnozowania zwłaszcza hddeków tylko i jednym i drugim można dysk rozwalić i trzeba wiedzieć co się robi choć zwykle tylko grozi utrata danych a nie uszkodzenie dysku by nowych nie dało zapisać.
Jeśli w starym dysku S M A R T  wygląda dobrze to nawet jeśli ma relokowane jakieś pojedyncze sektory pewniejszy od nowego przenośnego zwłaszcza od seagate i dłużej pochodzi niż te nowe badziewia zwłaszcza SMR i ja najwartościowsze dane trzymam na starych dyskach bo już dwa nowe mi padły w ostatnich czterech latach a dwunastoletni jeden chodzi i nie zanosi się na to by padał no ale jako magazyn danych to rzadko podłączany i od czego ma paść?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Dastan napisał:

bo to trzeba chcieć zrobić zatrzymać a nie w portki sr** bo komik powie że następna jest europa i oni o  nią walczą 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Tak jak Ardanowski pierniczył, by bobry zjadać i robić z nich afrodyzjaki. 

Łoooo Panie, to trza najpierw zjeść bobra żeby potem bobra czesać?:lol:

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, tracker napisał:

Jednym słowem w NRD po 2015 roku powstały specjalne ainzatsdzikgrup SS a miałem nadzieję ze u kresu życia mało co mnie zaskoszy 

- i ten świat nie brnie w kierunku zagłady -o nie to brnie w kierunku  samozagłady 

Boją się Putina Kima Huti a tu trzeba się bać najmniej z pozoru j**niętych -widzę że parabola kultury i cywilizacji pokonała już najwyższy punkt i gdyby tylko opadała było by ok ale to wali pionowo w dół 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v