Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Znajomy zaczynał wieki temu od claasa 85 i ok.100ha. Od ok. 20lat 4 cyfry do obrobienia. Przez te lata cały czas claas z dwoma bardzo krótkimi ( 1-2sezony) "eksperymentami" z innym kolorem. Obecnie znów claas i koniec eksperymentów.

Opublikowano

Tydzień przed świętami kolega kupił Jd 1188, mieliśmy do domu 94km, po ujechaniu 20km mówi że buja go na boki chwile później okazało się że rozdupczyło się łozysko w tylnym kole. Wyjechaliśmy skoro świt żeby po dniu do domu zajechać i takiego uja pół dnia straciliśmy na szukaniu łożyska po sklepach bo nigdzie nie było, sama naprawa zeszła 15minut. W gruncie rzeczy z planowanych 4godzin jazdy zeszło nam 12.

Opublikowano

Awet nie wiedziałem że takie były :

https://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/prototyp-ursusa-c-336-odnaleziony-trafi-do-muzeum-w-szreniawie,155617.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR29YZTLu2RsfScZNL8yx1QJPk7Z7VTFGPVO_Afl9IDR360KkkIQT6w71JY_aem_FZPrXg11fuuulMXgeRMnwA#google_vignette

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Też to wiem tylko nie wiem które oznaczenia silnika. Musze poszukać w necie czy ta się łapie.

Coś tam przerabiają niby.

"Ołówki" pompy oleju wypadają 

+- 3 tys przeróbka 

Kolega w paszczecie b6  teraz miał ten problem chciał robić ale odpuscil

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Też to wiem tylko nie wiem które oznaczenia silnika. Musze poszukać w necie czy ta się łapie.

Coś tam przerabiają niby.

Jeśli gniazdo nie jest wyrobione na okrągło to wystarczy sama wymiana imbusa/ ołówka,  jak trochę ogarniasz to w q5 sam sobie poradzisz.

• Like 1
Opublikowano

Ale to jest pojebane🤦‍♂️ Jedni piszą że od 10 a drudzy że od 12 to jest poprawione. Takie gówno. 

Właśnie rozmawiałem ze znajomym to jego szwagier zatarł tak Q5. Ołówek się wyrobił a kontrolka smarowania nie zadziałała. Silnik umarł.

Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ale to jest pojebane🤦‍♂️ Jedni piszą że od 10 a drudzy że od 12 to jest poprawione. Takie gówno. 

Właśnie rozmawiałem ze znajomym to jego szwagier zatarł tak Q5. Ołówek się wyrobił a kontrolka smarowania nie zadziałała. Silnik umarł.

W tym passacie podobnie. 

Tyle że się nie zatarł, pojechał na co innego do warsztatu, zrobił go, odpalił no i po chwili zgasł. Coś go tknęło żeby wykręcić czujnik, kręcić rozrusznikiem a olej nie leci. 

Silnik nie ucierpiał, ale turbina się przytarła 

Opublikowano

Trzeba uważać...

Widziałem ostatnio filmik 

Brak ciśnienia 

Zwalili miske, rozrząd 

A tam pompa od 1.9 TDI i zębatka przyspawana do wału 😅 

Zdarta do zera bo bez napinacza 

Ogólnie CR dopiero chwalą 

Tych PD mało jest dobrych 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, soltys48 napisał(a):

A nie później?

Mechanik mi mówił że od od 2010 albo 2012 siedzi dłuższy ołówek 100mm a nie 75. W tych późniejszych to chyba 2014 był lifting - 150 i 190km już jest zrobione to inaczej. Czy to prawda nie wiem, poczytam jeszcze ale już mi sie audi odechciewa. Chyba że kupić i od razu wszystko porobić, wtedy spokój.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mechanik mi mówił że od od 2010 albo 2012 siedzi dłuższy ołówek 100mm a nie 75. W tych późniejszych to chyba 2014 był lifting - 150 i 190km już jest zrobione to inaczej. Czy to prawda nie wiem, poczytam jeszcze ale już mi sie audi odechciewa. Chyba że kupić i od razu wszystko porobić, wtedy spokój.

szwagra zięć kupił A4 z PD i na dzień dobry robota pompy , wymiana panewek, bo ktoś nie zadbał i nie było rady

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

zmieńcie mechaników, do 2008 roku by cienki  wybierak ale też były różne rodzaje napędu pompy oleju, na kołach zębatych albo na łańcuchu i te były najgorsze. Później w cr założony grubszy  ale tez trzeba go wymieniać.  podstawa to wymiana oleju co 10 tyś a nie 30-40, wtedy każdy silnik będzie długo sprawny

codo tego z linku to nie było takiego silnika o mocy 174km, poza tym q5 w manualnej skrzyni niesprzedawalne, jedyna zaleta to mało pali

trzeba sprawdzac jeszcze czy niema drgan, wibracji z półosi, wyrabiają się gniazda w skrzyni biegów łożyska lewej półosi, da się to naprawić bez wyciągania skrzyni

Edytowane przez rafal3939
Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 18:39, soltys48 napisał(a):

Wg mnie nie ma czegoś takiego jak przywiązanie do marki. 

jak wszystkie qnie w gospodarstwie czy auta w domu jednej marki to niby co to jest

W dniu 30.12.2024 o 20:30, Chłoporobotnik napisał(a):

takie i nie tylko takie są efekty wcześniactwa, być może w dużej mierze spowodowanego zaawansowanym wiekiem matki.

ile lat miała gdy cię urodziła ? 

Opublikowano
51 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

41.

To jeszcze w miarę.

Normalny wiek.

Jak ma być wszystko dobrze 🤔to wiek raczej nie ma znaczenia.

Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 08:10, Grzechooo napisał(a):

Tydzień przed świętami kolega kupił Jd 1188, mieliśmy do domu 94km, po ujechaniu 20km mówi że buja go na boki chwile później okazało się że rozdupczyło się łozysko w tylnym kole. Wyjechaliśmy skoro świt żeby po dniu do domu zajechać i takiego uja pół dnia straciliśmy na szukaniu łożyska po sklepach bo nigdzie nie było, sama naprawa zeszła 15minut. W gruncie rzeczy z planowanych 4godzin jazdy zeszło nam 12.

Aż mi się przypomniała akcja sprzed kilku lat jak mój brat kupił sobie domek holenderski i ciągnął go sam traktorem do siebie na działkę. Do pokonania miał 10 kilometrów. Jechał powoli może 5km/h bo to wielki kloc i bujało mocno. I jak już zjeżdżał z ulicy w drogę gruntową to rozsypało się łożysko i koło odpadło. Dosłownie 50 metrów od celu rozkraczył się na środku skrzyżowania. Z ulicy go ściągnął na siłę aby tylko w ruchu ulicznym nie przeszkadzał a potem też szukali łożyska pół dnia bo to jakieś niestandardowe było, miał szczęście że to było rano to sklepy pootwierane i w końcu gdzieś znalazł. Naprawił, dojechał te 50 metrów, postawił domek i tak już będzie stał aż do końca świata.

Opublikowano
11 godzin temu, rafal3939 napisał(a):

zmieńcie mechaników, do 2008 roku by cienki  wybierak ale też były różne rodzaje napędu pompy oleju, na kołach zębatych albo na łańcuchu i te były najgorsze. Później w cr założony grubszy  ale tez trzeba go wymieniać.  podstawa to wymiana oleju co 10 tyś a nie 30-40, wtedy każdy silnik będzie długo sprawny

codo tego z linku to nie było takiego silnika o mocy 174km, poza tym q5 w manualnej skrzyni niesprzedawalne, jedyna zaleta to mało pali

trzeba sprawdzac jeszcze czy niema drgan, wibracji z półosi, wyrabiają się gniazda w skrzyni biegów łożyska lewej półosi, da się to naprawić bez wyciągania skrzyni

Ja już nie chce automatu. Dziękuje bardzo za te dobrodziejstwo techniki. Za naprawe 7 w mercedesie w "profesjonalnym" warsztacie dałem 10 tys, wytrzymało 2 miesiące po gwarancji i 8 tys km. Nie miałem sił już sie z nimi ciagać sądzić  itp, po za tym 200km od mojego miejsca zamieszkania,  następny k**wa fachowiec robił i wsadziłem 3 tys, chodziła jak chciała, w końcu taki wiejski mechanik - kobieta zrobiła za kilkaset zł i poszło auto w pizdu do żyda.

Może jak ktoś ma dobry warsztat pod nosem a nie typu- wymieniam wszystko po kolei i może się trafi to czemu nie. Albo podejście typu pełna regeneracja, jebiemy całą skrzynie gdy wystarczy wymienić jeden zaworek - jak było u mnie.

Mi manual wystarczy, było by to drugie auto do jeżdżenia tylko w trasy, wakacje na narty itp.

Powinno być 170km z tego co kojarze. Po niedzieli zadzwonie pogadam z handlarzem. Nie wiem nawet czy to CR czy na pompowtryskach. Ja nie samochodziasz.

Albo dorzuce pare zł i kupie już po liftingu tą 190km.

Opublikowano
4 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

To jeszcze w miarę.

Normalny wiek.

Jak ma być wszystko dobrze 🤔to wiek raczej nie ma znaczenia.

Trochę późno na rodzenie dzieci jeszcze jak są słabe geny . 

18 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mi opowiadał taki gość że padł mu motor w Q5 ale auto miał od nowego . Kupił drugi silnik  i hujnia gubi ciśnienie na wałku rozrządu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v