Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, jahooo napisał:

To druga, czy ta, co już robiłeś ?

Druga. Lekko się pociła. Po orce do nocy nic, a rano pojechałem skończyć poprzeczniaki i jak postawiłem ciągnik to tak o wyszło.

42 minuty temu, mf362 napisał:

Dolać oleju i jeździć skończyć pracę w polu 

Taki był plan, pojechałem nawet nawozy rozdziałem, ale za mocno się leje. W jednej pozycji to dosłownie ciurkiem leci.

Lecę po części. A myślałem, że choć raz normalnie wszystko pójdzie

IMG_20240412_135105700_copy_1632x918.jpg

Opublikowano

Ja tak po prostu mam 🤷 tak czy siak rozebrane, złożone, założone - przejechałem te 2.5ha wymieszac, co rozsialem nawozy - nie cieknie. Ale i tak będę musiał rozbierać, ale to już jak się obrobie. Tak wygląda wieniec (czy tam bieżnia, czy jak to tam się fachowo nazywa). Satelity w super stanie, wewnątrz żadnego większego syfu nie było, a tu zęby zmasakrowane. Ciekawe czemu tak. Czy wieniec założyli z jakiego starego co dorwali, czy wymieniali satelity - ale wtedy po ch*j takie gówno zostawiać 🤔

IMG_20240412_165932071_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240412_165940857_copy_2040x1148.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, malaczarna napisał:

Hej. Potrzebuje pastuch elektryczny dla bydła poleci ktoś jakiś w przystępnej cenie? Coś z allegro się nada?

Polski Atva 4, wg mnie cena przystępna, a stosunek jakości do ceny bardzo dobry. Może być zasilany z sieci i z akumulatora, 6J ujarzmi niejedno bydlę

• Like 1
Opublikowano

Nie mam kasy na nic młodszego, a z moim szczęściem do maszyn chciałbym coś jak najprostszego z jak najmniejszą ilością elementow, które mogą się sp***dolic. Do tego nigdy nie miałem z takim styczności to nawet nie byłbym w stanie ocenić w jakiej to jest kondycji, jaki luz jest dopuszczalny itd itd. No i jak prałem teraz z wałem, to nawet na glinie nieźle się uprawiało i myślę, że agregat bierny z cięższym wałem by wystarczyl

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jasiuhonda napisał:

Panowie chce kupic wiertarke do codziennego uzytku. Wiercenie w drewnie, stali jakas mocna bo te z marketu szybko wykanczam. co polecacie?

Nie wiem w jaką półkę cenową i jakościową celujesz ale jeśli nie chcesz wydać dużo to polecam to:

https://allegro.pl/oferta/wiertarko-mieszarka-850w-uchwyt-kluczykowy-walizka-w-zestawie-graphite-13413086460

Ja dokupiłem do niej uchwyt 16 mm i takie wiertło w metalu daje radę bez większego problemu, wiertłami "choinkowymi" można dużo większe otwory wykonywać. Oczywiście nie jest to sprzęt profesjonalny i seryjnie dużym wiertłem głębokich otworów w metalu długo nie powiercisz - do takiego zastosowania to wiertarki Rebir (chyba, bo nie używałem, ale parametry mają obiecujące)...

Wadą jest to że nie ma lewych obrotów - przydają się jak się wiertło zakleszczy...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
9 godzin temu, jasiuhonda napisał:

te z marketu szybko wykanczam. co polecacie?

A z ciekawości - robisz coś konkretnego, czy takie ogólnoużytkowe zastosowanie, jak to na gospodarce?

Ojciec całe życie na gospodarce obskoczył stara celma. Potem kiedyś brat przywiózł jakiegoś b&d 700W, to bardzo bardzo słaba, do tego główka samo zaciskowa była porażką. Ale działała spokojnie z 15lat. W sumie chyba dalej działa, musiałbym zobaczyc, bo gdzieś tam leży na polce. Ja kupiłem parę lat temu celme bodaj 1000W z jakimiś małymi groszami. Wiadomo, że z celma to tam ma niewiele wspólnego, ale przez sentyment wziąłem. Trąci strasznie chińszczyzna, ale ręce wyrywa. Ma gdzieś z 5-7lat i też wszystko nią robiłem i działa bez problemu. Ale prawdziwa zmiana cywilizacyjna to była, jak kupiłem wkrętarkę i wiertarkę stołowa. Wkrętarka Parkinsona kupiona na jedną robotę, ma chyba 3 lata i dosłownie wszystko nią robiłem, poza betonem, bo nie miała udaru. Celme wyciągałem z szafki tylko właśnie do betonu, albo coś grubszego w stali w terenie. Jak w warsztacie to na stołowej - k**wa, bajka. Zanim ją kupiłem nie spodziewałem się, że to taka za***ista sprawa - jakie to wygodne i jak to (przede wszystkim) lekko idzie w metalu. Nie trzeba się zapierać, cisnąć itd. Jak ktoś wierci większość w stali, to nie wyobrażam sobie teraz znowu wszystko ręczną robic. W tamtym roku wziąłem to

https://allegro.pl/oferta/dcd999nt-dewalt-wkretarka-udarowa-xrp-126nm-tstak-14854737756

No i od tego zakupu celmy nie wyciągnąłem z szafki ani razu. Jak dla mnie mocna w cholerę, trzeba naprawdę mocno trzymać. Główka samo zaciskowa, ale nie ma nawet co jej porównywać do tej ze starego b&d, czy z Parkinsona - nie zdarzyło mi się, żeby wiertło się zatrzymało, a główka obracała. No bajka po prostu. 

Także jak dla mnie - dobra akumulatorowa + stołowa i nic więcej na gospodarkę nie trzeba. 

Opublikowano

potrzebuje do gospodarstwa, ale dosc czesto dlubie w warsztacie i troche w drewnie. stolowa mam fajna sprawa ale czasami potrzebna zwykla. Chce kupic cos konkretnego zeby wytrzymalo jakis czas

Opublikowano (edytowane)

Wiem, że to brzmi jak taki typowy post, gdzie ktoś chwali to co sam ma, ale ja tam byłbym za dobrą akumulatorowa. Dopóki nie miałem, to wydawało mi się, że - a ile ja tam wierce, a po co tyle kasy wydawać itd, ale naprawdę odkąd kupiłem, to sieciowej nie uzywam w ogóle, dosłownie - nie użyłem jej ani razu odkąd mam akumulatorowa z udarem. Tylko kwestia baterii. Ja jak wierce to tam po parę otworów ciągiem max, to jest ok, ale nie wiem ile by wytrzymała w ciągłym użyciu. Np w parkinsonie jak robiłem jakieś pojedyncze otwory to ta bateria (2Ah) starczała i starczała, ale jak stanąłem i miałem kilka otworów w stali, to jednak ginęła w oczach. To samo jak jakieś drzewo szlifowałem tarczkami takimi z papieru ściernego na rzep. To w zasadzie jak stanąłem Parkinsonem i dewaltem i robiłem ciągiem, to szła bateria za bateria - zużyłem jedna z dewalta, brałem druga, a pierwsza ładowałem, zużyłem druga z dewalta, to brałem pierwsza z Parkinsona, zużyłem pierwsza z Parkinsona, to brałem druga, a pierwsza ładowałem. Zużyłem druga z Parkinsona, to brałem pierwsza z dewalta (5Ah), a ładowałem druga i tak w kółko. Także do takiej naprawdę ciągłej pracy, to potrzeba by było myślę ze 4baterie napewno. Ale jak nie robi się ciągiem, to np świeżo naładowany DeWalt - najpierw był w kluczu udarowym - zdejmowałem koło z ciągnika, potem rozbierałem zwolnice, potem ją skręcałem, potem poszła bateria do wiertarki i tam frezem obrabialem 4otwory, to zeszła jedna kreska na te całą robotę. Więc na takie zwykłe użytkowanie 2 starczają w zupełności. Przynajmniej poza tym ciągłym szlifowaniem drzewa nie zdarzyła mi się ani razu sytuacja, żebym stał z robota, bo nie było energii. 

Dobra, kończąc ten przydługi post - po tych moich zakupach i przy takim zwykłym użytkowaniu, jestem zdecydowanie zdania, że zamiast wydawać dużo kasy na dobrą sieciowa, wolałbym wydać dużo kasy na dobrą akumulatorowa.

Nie mam monopolu na rację, ale przemysl co najwięcej robisz i jakie masz dokładnie wymagania i może aku też jest dla Ciebie odpowiednią opcja.

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v