Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

pulpitem i podpórką do ciągnika

U siebie mam tak teraz 👇

1 minutę temu, jahooo napisał:

wciągało się do kabiny

Mi by wystarczyło, żeby po sięgnięciu ręką do tyłu mógł sięgnąć, a teraz to muszę wstawać z fotela. Rzadko w sumie zamykam/otwieram - głównie tylko na transport. Ale jednak wkurwiajace, a jak teraz jeszcze jeden przepuszcza, to jest pretekst to ogarnąć.

IMG_20220528_132214_copy_901x652.jpg

Opublikowano

@soltys48

Dopiero pierwsze testy. Wszystko narazie robione na sztukę, żeby zobaczyć jakie długości wszystkiego dobrać. 

Wał ma taki minus, że jest dość wąski - jak ramię mam tej długości żeby mi za ciągnik nie wystawało, to na równym i skosie w orane idzie luks, ale jak tylko skos w niezaorane, to go ściąga w bruzdę i nie chce wyskoczyć. Ugniata bok ostatniej skiby i w kolejnym przejeździe wygląda jakby pług nie dorzucał. Teraz ramiee przedłużyłem, zobaczymy czy będzie różnica. Tyle z minusów. Z plusów - generalnie za***ista sprawa taki wał :) co prawda w glinie nie załatwi sprawy, ale myślę, że jeden przejazd z uprawa mi odpadnie. Gdzie lżejsza ziemia, to grządka. Generalnie myślę, że jakbym się w końcu dorobił agregatu z jakimś cięższym wałem, to można by było prosto po orce siać.

IMG_20240410_191700739_copy_918x1632.jpg

IMG_20240410_190021958_copy_918x1632.jpg

IMG_20240410_194913508_copy_1632x918.jpg

IMG_20240410_193612506_copy_1632x918.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

@soltys48

Dopiero pierwsze testy. Wszystko narazie robione na sztukę, żeby zobaczyć jakie długości wszystkiego dobrać. 

Wał ma taki minus, że jest dość wąski - jak ramię mam tej długości żeby mi za ciągnik nie wystawało, to na równym i skosie w orane idzie luks, ale jak tylko skos w niezaorane, to go ściąga w bruzdę i nie chce wyskoczyć. Ugniata bok ostatniej skiby i w kolejnym przejeździe wygląda jakby pług nie dorzucał. Teraz ramiee przedłużyłem, zobaczymy czy będzie różnica. Tyle z minusów. Z plusów - generalnie za***ista sprawa taki wał :) co prawda w glinie nie załatwi sprawy, ale myślę, że jeden przejazd z uprawa mi odpadnie. Gdzie lżejsza ziemia, to grządka. Generalnie myślę, że jakbym się w końcu dorobił agregatu z jakimś cięższym wałem, to można by było prosto po orce siać.

IMG_20240410_191700739_copy_918x1632.jpg

IMG_20240410_190021958_copy_918x1632.jpg

IMG_20240410_194913508_copy_1632x918.jpg

IMG_20240410_193612506_copy_1632x918.jpg

Wg mnie za daleko Masz go wypuszczonego 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Dlatego pisałem, że testuje narazie. Po robocie jadę dalej orać już z przedłużonym ramieniem zobaczę czy będzie lepiej. Nie chciałem narazie skracać odległości, bo tak mam jakis margines przy cofaniu. Ale to po południu zobaczę jak będzie szło.

A narazie jest tak daleko, bo akurat miałem taki kawałek urwanej liny 😅

Opublikowano

Nie lepiej wywalić ten zawór i bezpośrednio z rozdzielacza? Można szybe zamknąć i się już tak nie kurzy w środku, tylko jeżeli masz tam na siłowniku jednostronnym i sprężynie to rozdzielacz musi trzymać ciśnienie

Opublikowano
Dnia 11.04.2024 o 05:10, soltys48 napisał:

No i mylisz się. Przedłużyłem ramię jakieś 30-40cm i teraz idzie luks, ani razu nie zsunął mi się w bruzdę, zapasu jest na 1-3 pierścienie - tyle się nakłada w zależności jak wał pojdzie.

Skracalem natomiast linę i nie poprawiło to nic, a przy zawracaniu (w lewo) wał szedł za blisko pługa i haczyl o niego. Żeby tak mocniej skrócić, to trzeba by było jeszcze dać z tyłu ramie, żeby linę trzymało w bok. A tak jak mam - ramię przykręcone w miejsce przedłużka, wystarczy żeby był z tyłu zapas.

IMG_20240411_154249544_copy_1632x918.jpg

IMG_20240411_182306922_copy_1632x918.jpg

IMG_20240412_064317845_copy_1632x918.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v