Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wystawiłem na allegro do sprzedaży nasiona trawy. Dzwonił jakiś gość (odbierał ojciec) ze Związku nasiennictwa coś tam, cośtam I mówił aby usunąć ogłoszenie bo on poda mnie do sądu bo nie wolno sprzedawać nasion. Ojciec powiedział że to nie są nasiona przeznaczone do siewu, a jako materiał do ścielenia dla kur, królików itp ;) a zresztą nikt nie ma obowiązku sprawdzać co kupujący robi z nasionami itp. Gość dalej uparcie straszliwie aby usunąć ogłoszenie... Mogą coś zrobić nałożyć karę czy tylko straszą?

Opublikowano

Panowie pytanie 

Sąsiad ma w spadku c385 z turem 

Jesienią tur chodził normalnie teraz odpalił i tur nie chce podnosić wężami szarpie trochę uniesie do góry i więcej nie pójdzie ? 

Mówi że nie pamięta czy wajcha od hydrauliki (ta od tylnych wyjść np do kipru) ma być załączona bo tur podpięty do tylnych wyjść 

• AgroTeam
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Do poprawek mechanicznych może znaczyć wszystko

A nawet w starym mechanicznym ciągniku może to pochłonąć fortunę. Ostatnio patrzę sobie na takie starsze złomki, ale jak miał bym się ładować w coś do poprawek to tylko w mega okazyjnej cenie. Inaczej to może być skarbonka. Dziś miałem propozycję Forda 7610 z ładowaczem za około 50 ale dla mnie troszkę dużo jako ciągnik którego tak na prawdę nie potrzebuję

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, griga napisał:

nawet w starym mechanicznym ciągniku może to pochłonąć fortunę.

W temacie o swoim trupku tam czasem wrzucam ceny niektórych rzeczy i np zdarzają się graty z zaporowa cena, a czasami niedostępne. Część jest spoko cenowo, typu pompka zasilająca zamiennik poniżej 100, pompa wody poniżej 300, filtry też w miarę ok, wtryski 50-150/szt, markowa uszczelka pod głowicę 300 itd itd. Ale jakby coś konkretnego typu skrzynia, czy most, to może bez problemu przekroczyć wartości ciągnika - np mechanizm w przednim moście i dłuższa półoś to ceny 1800-2200 euro/szt. i niedostępne w kraju (choć np u mnie w 40letnim ciągniku wyglądają mozna powiedzieć jak nowe). Niektóre łożyska mogą się trafić nietypowe - np gdzieś na grupie widziałem chłopak pytał o złożenie igiełkowe do skrzyni, to występuje tylko w oryginale. Generalnie jak coś robiłem, to z ciekawości sprawdzałem sobie dostępność, to naprawdę trzeba mieć z tyłu głowy, że jak się kupi trupka, to można wpaść po uszy w gówno.

Edytowane przez daron64
  • AgroTeam
Opublikowano

Właśnie dlatego tak ostrożnie podchodzę do tematu złomów. Jeśli w ogóle kupię to tylko takiego który w razie co pójdzie na części i tyle. Tak samo zrobiłem z ładowarką teleskopową. Koszt zakupu to koszt cześci w razie W jak by trzeba było sprzedać.

Opublikowano
21 godzin temu, GABBER85 napisał:

zegary są od ciśnienia oleju i pneumatyki, ogólnie zależy co bo jak wyskakuje na grupach biegów to zazwyczaj synchronizator, jak ktoś nie jeździł do końca to na janusza obrucić i powinien jeszcze połowę przebiegu pochodzić ale to przy normalnym użytkowaniu a nie katowaniu     

6 godzin temu, griga napisał:

A nawet w starym mechanicznym ciągniku może to pochłonąć fortunę. Ostatnio patrzę sobie na takie starsze złomki, ale jak miał bym się ładować w coś do poprawek to tylko w mega okazyjnej cenie. Inaczej to może być skarbonka. Dziś miałem propozycję Forda 7610 z ładowaczem za około 50 ale dla mnie troszkę dużo jako ciągnik którego tak na prawdę nie potrzebuję

no to prawda, ja teraz kupiłem 1046 to silnik igła przód luz w każdym możliwym miejscu, poci się rozdzielacz i chyba było by na tyle. jeszcze skrzynie otworzę aby zajrzeć ale za 20 tys to nie zła cena, całość powinna się 5tce zmieścić z częściami, tym bardziej że już mam doświadczenie a przegląd i dokumenty jak książka pisze   

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v