Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał:

Cena lux.

A kolega doprowadził do ładu maszynę i po wielkich przebojach i próbnych ustawieniach nie mógł orać ale w końcu zadzwonił do mnie i ja pojechał i mu ustawił i poprzestawiał  to teraz pierdusona idzie jak dzik w qq😁

Opublikowano
53 minuty temu, superfarmer02 napisał:

A to jak ktoś nie doda zdjęcia w galeri to znaczy że nie ma? 

Dużo tu jest bajkopisarzy co mają tylko w opowieściach, mają ale ich rodzice albo ma to wszystko bank a ja na to:

comment_16324824096HMT5Wr54mvSS7gSpwaPOD.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, Janeczko napisał:

Cyklop nie potrzebny bo tur jest tylko właśnie jeden ciągnik ma tura i obsługuje rozsiewacz więc trzeba innego rozwiazania

Wsypuj turem do rozsiewacza, a później dopiero go podczepiaj 

😅😅😅

• Haha 3
Opublikowano
sladan napisał:

19 minut temu, Janeczko napisał:

Cyklop nie potrzebny bo tur jest tylko właśnie jeden ciągnik ma tura i obsługuje rozsiewacz więc trzeba innego rozwiazania

Wsypuj turem do rozsiewacza, a później dopiero go podczepiaj 

😅😅😅

kiedyś jak miałem ciągnik z turem to tak zrobiłem, wsypałem worek mocznika w rozsiewacz i podczepialem, ale zrobiłem to 2 razy, pierwszy i ostatni 😂

Opublikowano
6 minut temu, Janeczko napisał:

Wg mnie trochę do d*py porada ale dzieki

Zabetonuj z dobrego materiału "szubienicę" w kształcie odwróconej litery L na odpowiedniej wysokości pod rozsiewacz, pod kąt elki zastrzał, na końcu wysunięty przyspawany gruby pręt i jak przywieziesz turem biga to zaraz go powiesisz, odwrócisz ciągnik z rozsiewaczem i sypiesz, można i stojak, ale to więcej zabawy i materiału, można kupić i wciągarkę łańcuchową, ale moim zdaniem to zbyteczne, zawiesi turem bez problemu.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, GABBER85 napisał:

na drzewie

Posadzić dopiero drzewo to się prędzej zestarzeje nim choć raz zawiesi na nim biga.   :P

18 minut temu, slawek74 napisał:

podobnie można by czepiać za jakiś belek w stodole/garażu...

Można jak jest miejsce, łańcuch z porządnym hakiem i też by powiesił bezpośrednio z tura, byleby stodoła się nie zawaliła.   🙆‍♂️

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

kiedyś jak miałem ciągnik z turem to tak zrobiłem, wsypałem worek mocznika w rozsiewacz i podczepialem, ale zrobiłem to 2 razy, pierwszy i ostatni 😂

pamiętam kiedyś że jednym ciagnikiem ładowaliśmy obornik na rozrzutnik, i tym samym ciągnikiem potem rozrzutnik ciągaliśmy po polu

ładowane było trollem-kto miał trolla wie jak się go podpina🤦‍♂️

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano

te podpinanie najgorsze, w rozsiewaczu nawóz, to cięgnem się pokręcić nie da, ciężko na lagi zapiąć bo gdzieś pręży, albo milimetr nie trafia i już męczarnia. A ładowanie jednym i rozrzucanie tym samym to standard w naszych stronach był, dobrze jak ktoś miał rozrzutnik 2 osiowy to łatwiej podczepić, ale jak na jednej osi i stawiali dyszel na kolku, kołek w ziemię wlazł i się męczyli żeby to zaczepić 🤦

Opublikowano
10 minut temu, Uziu92 napisał:

te podpinanie najgorsze, w rozsiewaczu nawóz, to cięgnem się pokręcić nie da, ciężko na lagi zapiąć bo gdzieś pręży, albo milimetr nie trafia i już męczarnia. A ładowanie jednym i rozrzucanie tym samym to standard w naszych stronach był, dobrze jak ktoś miał rozrzutnik 2 osiowy to łatwiej podczepić, ale jak na jednej osi i stawiali dyszel na kolku, kołek w ziemię wlazł i się męczyli żeby to zaczepić 🤦

tak, rozrzutnik jednoosiowy, i do tego ładowacz zawieszany na podnośnik, to było tylko raz, ale pamiętam do tej pory

a najlepsze jak się przypadkiem wajchę od obrotu ruszyło, i się ramię składało w bok i cały ładowacz się do tyłu przewracał🤦‍♂️

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v