Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Jaką polecacie sprężarkę do domowego użytku? W tej chwili mam 2.2 kw 24l ale dziś już dymka puściła więc trzeba myśleć o nowej. Budżet tak do 500zł mogła by być troszkę większą od aktualnej. Fajnie jak by w tej cenie był jakiś zestaw akcesoriów bo to też już ledwo dycha 

Ja od 3 lat mam z Castoramy Specair i daje rade. Czasem chodzi po 2-3h prawie non stop i nic sie nie dzieje. Ja dałem 300 pare zł, a teraz pewnie pod 500 podchodzi. Kolega kupil jakiś na Allegro i mało tym robił i już sie sypie. Na cylindrze już rysy, korba ma luzy

Edytowane przez rafal4610
  • Like 1
Opublikowano

W tych tanich to silnik jest z pompą zbudowany. Przerabiałem temat i uważam że najlepsze rozwiązanie to silnik oddzielnie i pompa oddzielnie na paskach. Do lekkiego napompowania koła mam kompresor w walizce 

Opublikowano

Jeśli ktoś ma trochę zdolności wystarczy kupić samą sprężarkę na koło pasowe, wykorzystać starą butlę, używany silnik, dłużej wytrzyma niż chińczyki które różnią się tylko farbą i naklejkami

Opublikowano
9 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Jaką polecacie sprężarkę do domowego użytku? W tej chwili mam 2.2 kw 24l ale dziś już dymka puściła więc trzeba myśleć o nowej. Budżet tak do 500zł mogła by być troszkę większą od aktualnej. Fajnie jak by w tej cenie był jakiś zestaw akcesoriów bo to też już ledwo dycha 

https://www.castorama.pl/kompresor-tlokowy-specair-hl-275-50/8712418175974_CAPL.prd

Taka mam od 5  lat i daje radę.

• Like 1
Opublikowano

są i po 160 wystawione ale moim zdaniem 98 tyle nie jest wart, lepiej trochę dołożyć i walić w coś nowszego i wydajniejszego. Ten z linku tylko 2 lata młodszy od mojego, a musiałbym dołożyć do niego drugie tyle.

turion23 napisał:

9 godzin temu, superfarmer02 napisał:

https://www.castorama.pl/kompresor-tlokowy-specair-hl-275-50/8712418175974_CAPL.prd

Taka mam od 5  lat i daje radę.

ja 50 litrowa wymienilem na 150 litrów dwa tłoki, do malowania już wystarczająca, bije w miarę bo dwa tłoki 70 mm, do dmuchania też super bo 10 bar bije to jak się dmuchnie w filtr czy chłodnice to się moment wyczyści. 50 to zajechałem w malowaniu, tam bez przerwy praktycznie chodziła aż żar z tłoka szedł, ta 150 jak nabije 10 bar to niskociśnieniowym pistoletem nim się wydmucha powietrze to zdąży ochłonąć.

• Like 1
Opublikowano
Uziu92 napisał:

są i po 160 wystawione ale moim zdaniem 98 tyle nie jest wart, lepiej trochę dołożyć i walić w coś nowszego i wydajniejszego. Ten z linku tylko 2 lata młodszy od mojego, a musiałbym dołożyć do niego drugie tyle.

może swojego za mało cenisz 🤔😁

Opublikowano

Nie wystawie nie wiadomo ile drożej bo nikt nie kupi, a za grosze też nie oddam bo posiadam go 12 lat i wiem co mam. A skoro mam sprzedać 96 i dołożyć drugie tyle i kupić 98 to nie ma sensu za bardzo, bo ten 98 względem 96 wiele się nie różni, poprawili parę rzeczy, ale wydajność nadal ta sama, bo cała młocarnia, sita i klawisze to jest to samo, jedynie w tych nowszych już motory kapkę mocniejsze i nowsze. 

Zrobiłbym taki przeskok jak tutaj jeden co sprzedał poznaniaka 2.7m na przekładni mechanicznej i kupił takiego samego na olejowej 🤦

Opublikowano

ale za bardzo nie ma co kupić sensownego, pchać się w coś drogiego na moje mini gospodarstwo w tych czasach to bezsens, a znowu wymienić aby wymienić i mieć w zasadzie to samo tylko 2x drożej to też słaby pomysł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v