Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poziom merytoryczny w tym temacie zaczyna sięgać mułu, skoro są tutaj pacjenci którzy w listopadzie chcą pszenicę azotem nawozić 🤦

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Patrze ze nie trzeba myslec że kwalfikat to taka super sprawa zjebane wszystkie pola i nowa essa siana 320 zostało 240 250 gdzie nigdzie 230 venecja wcale porażka gdzie dobrze posiane mam po 230 235 240  sztuk gdzie głęboko poszło 200 - 225. Zostało mi easy zasiałem w doniczkę na 50 wzeszlo 36  venecja na 50 38 euforia 50 49

Miałem pare lat temu kwalifikat PATRASA, zasiałęm sobie pare działek i brakło mi w połowie pola 3hektarowego wiec dalej siałem już swoim. Moja siana jakieś pół godziny później powschodziła dzień wcześniej od kwalifikatu, do samej zimy kwalifikat nie dogonił moich nasion. To było pare lat temu ale w tym roku nowe nasiona też kiepsko rosną, co prawda nie mam na jednej działce porównania tak jak wtedy ale pszenica z moich nasion ma 3 liście a kwalifikat tej samej odmiany siany tydzień wcześniej jest tak w połowie 2-3 liście.

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Powyżej 200 sztuk jak jest to nie ma tragedii , nawet mimo to że za głęboko zasiana i krzewienie przebiega wolniej , 

Likwidować napewno nie będę bo 40 ha posieje jara koszty siewu nasion tp to napewno na tym nie wyjdę wolę zostawić zastanawiam się tylko ile walnąć aztotu na pierwszy raz.  Mniej jak 200 napewno nigdzie nie ma bo denerwuje mnie to i już na każdym polu po parę razy liczylem. Trzeba liczyć na wiosnę na dodatkowe 2 rozkrzewienia plus te jesienne jedno to 600 kłosów lapnie może.  Może ziarno będzie grubsze i większą mtz będzie i nadgoni.  I że takie himery wychodzą w takim roku gdzie zawsze siałem 430 w tamtym 380 a w tym chciałem spróbować 320 340 bo 380 było luks gdzie był deszcz 

Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał(a):

Likwidować napewno nie będę bo 40 ha posieje jara koszty siewu nasion tp to napewno na tym nie wyjdę wolę zostawić zastanawiam się tylko ile walnąć aztotu na pierwszy raz.  Mniej jak 200 napewno nigdzie nie ma bo denerwuje mnie to i już na każdym polu po parę razy liczylem. Trzeba liczyć na wiosnę na dodatkowe 2 rozkrzewienia plus te jesienne jedno to 600 kłosów lapnie może.  Może ziarno będzie grubsze i większą mtz będzie i nadgoni.  I że takie himery wychodzą w takim roku gdzie zawsze siałem 430 w tamtym 380 a w tym chciałem spróbować 320 340 bo 380 było luks gdzie był deszcz 

To jeszcze nie wyszło (wychodzi ) żadne rozkrzewienie , tylko cały czas żdzbło głowne i nic pozatym nie widać ?

Opublikowano

U mnie na odmianie absint kwalifikat siany1-3 października dopiero 2 do 3 liści i za skurczysyna nie chce rosnąć...Zasiane  nie głęboko tak 2 do 3 cm, powschodziło szybko ale okrutnie się kisi a nie rośnie. Rzepak też ten który zasiałem wcześnie myślałem że urośnie w kolano a jednak bardzo powoli przyrastał.

Z kąd jesteś? ja z małopolski

Opublikowano

To ja nie wiem, miałem w tym roku kwalifikat pszenicy i jęczmienia, pszenżyto posiałem kwalifikatem który przeleżał u mnie w garażu cały rok i wszystko wygląda git, rzekłbym że nawet lepiej niż w zeszłym roku bo nie ma takiej presji chorób  

Opublikowano
3 minuty temu, rocco0987 napisał(a):

U mnie na odmianie absint kwalifikat siany1-3 października dopiero 2 do 3 liści i za skurczysyna nie chce rosnąć...Zasiane  nie głęboko tak 2 do 3 cm, powschodziło szybko ale okrutnie się kisi a nie rośnie. Rzepak też ten który zasiałem wcześnie myślałem że urośnie w kolano a jednak bardzo powoli przyrastał.

Pogranicze Podlasia Mazur. Susza w tej chwili nie do opisania 

Opublikowano

Tak czysto teoretycznie pytam dla kolegi warte jest coś na t1 105 gram epoksy i 420 prochlor? Albo np na T3?

Tak czysto teoretycznie pytam dla kolegi warte jest coś na t1 105 gram epoksy i 420 prochlor? Albo np na T3?

Opublikowano

Witam mam do opryskania jeszcze 3 hektary na chwasta w pszenicy tylko codziennie są mgly i rośliny nic nie przesychają z rosy, czy możliwe że jakoś tą pszenice przypale pryskając, środek bacara trio czyli troche nalistny troche doglebowy

Opublikowano

Porę mamy jaką mamy
Mam zabieg do zrobienia Expert Met, Dff i granstar
Jaki odstęp czasowy wgl zachowac od przymrozku minimalny ?
I jeszcze kwestia temperatury w trakcie zabiegu bo wymagane 8 stopni też juz ciężko spotkać 

Opublikowano
12 godzin temu, rocco0987 napisał(a):

Też posiałem absinta. 10 października. Posiane może deko głębiej 3-4cm

Poschodzil 1-2liscie

Podkarpackie RJA

Opublikowano
22 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Może i jest tak jak piszesz , też stosowałem EMy własnej produkcji które robiłem w mauzerze , tyle że zastosowałem w jednym roku gdzieś po 50-60 litrów/ha . Pryskane było na ściernisko w czasie deszczu , i po jednym roku nie zauważyłem żeby się coś zmieniło , ale fakt jest taki że ponoć trzeba minimum 3 lata rozlewać żeby coś zauważyć , i czym gleba była bardziej zaniedbana tym ponoć efekty lepsze , 

Mi się nic nie zatykało bo to przecież nie ma jakichś paprochów , można powiedzieć że to woda , o zapachu takiej gnojówki sfermentowanej 

Dokładnie efekt po minimum 3 latach. Mi też nie zatykało sie, robiłem  z  gnojowicy od krów na mleko, wszystko przez sito  ciągnięte. Do mauzera nalewałem max 800 litrów bo jak więcej  to po tygodniu i tak wykipiało, trzymałem minimum 3 tygodnie z daleka od domu bo smód nawet na polu  z 100 metrów do domu , raz dziennie  mieszałem  powietrzem.

Stosowalem  z 5 lat przestałem bo  było sucho i po prostu odechciało mi się. Raz na buraki w sierpniu wypryskałem, efektu nie zauważyłem.  

Opublikowano
13 godzin temu, alfa napisał(a):

200 x 3, albo 4 pędy = srednio 700, będziesz miał najlepsza pszenice w histori, ja sieje 250, sypała najlepiej ta co wyszło 220

Opublikowano

4 pędów mu nie zrobi , a i z 3 będzie problem skoro do tej pory jeszcze rozkrzewienia nie widać żadnego . Ja bym się bardziej skłaniał że będzie miał 2 (max 3) pędy gdzie obasda i tak będzie koło 500 kłosów , więc prawie idealnie 

Opublikowano
16 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Powyżej 200 sztuk jak jest to nie ma tragedii , nawet mimo to że za głęboko zasiana i krzewienie przebiega wolniej , 

Taaa, na pewno? na niektórych glebach tak, ale ludzie sieją teraz gdzie popadnie, na pachudrach pod lasem,wszędzie, bo na YT mówili że flancują i sypie im 10 ton, a na piachudrach żeby się posrał to nie ma opcji żeby mała obsada dała jako taki plon, takie bajki to dzieciom na dobranoc. Jak ktoś mówi że zasiał za głęboko, to w 90% przyczyną są piachudry, na dobrej ziemi nie wciągnie lejów.

• Like 1
Opublikowano

Akurat nie aż taki piach u mnie ciekawiostka że i ta głęboka i płytka słabo rosną i nie krzewia się 

32 minuty temu, mysza103 napisał(a):

4 pędów mu nie zrobi , a i z 3 będzie problem skoro do tej pory jeszcze rozkrzewienia nie widać żadnego . Ja bym się bardziej skłaniał że będzie miał 2 (max 3) pędy gdzie obasda i tak będzie koło 500 kłosów , więc prawie idealnie 

Myślisz że nie zrobi na wiosnę 2?  Wtedy mialbym 600 z tym jesiennym nawet więcej . Gleby o bardzo wysokiej zasobności 

Opublikowano
11 minut temu, alfa napisał(a):

Akurat nie aż taki piach u mnie ciekawiostka że i ta głęboka i płytka słabo rosną i nie krzewia się 

Nie twierdzę że w tym przypadku to była przyczyna, ale w większości tak jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v