Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Nie było burzy u ciebie w nocy ? U mnie kilka godzin lało. Na dzisiaj też u nas w Śląskim są burze zapowiadane. 

U mnie wczoraj 4 razy burze przeszły o włos ode mnie. Dwa razy chmura była podzielona tak że jednocześnie szła południem i północą a u mnie tylko porosiło - Małopolska. Mieszkam w jakimś trefnym miejscu bo pare lat obserwując radary bardzo często chmury nade mną robią mały pusty pas gdzie nie pada wgl albo tylko lekko pokropi a dookoła doleje. Ale żeby było sprawiedliwie to mieszkam jednocześnie w alei gradowej więc jak już idzie konrketna burza to czesto jest z fajerwerkami.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Inversor napisał:

Czy ktoś zna środek żeby zniszczyć pozostałości rzodkwi oleistej po międzyplonie w pszenicy jarej która się krzewi?

Chyba większość substancji oprócz fluroksypyru, chlopyralidu i halauksyfenu. Skuteczne będą sulfonylomoczniki i regulatory (MCPA, 2,4-d dikamba), florasulam.

Edytowane przez metrax12
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

U mnie wczoraj 4 razy burze przeszły o włos ode mnie. Dwa razy chmura była podzielona tak że jednocześnie szła południem i północą a u mnie tylko porosiło - Małopolska. Mieszkam w jakimś trefnym miejscu bo pare lat obserwując radary bardzo często chmury nade mną robią mały pusty pas gdzie nie pada wgl albo tylko lekko pokropi a dookoła doleje. Ale żeby było sprawiedliwie to mieszkam jednocześnie w alei gradowej więc jak już idzie konrketna burza to czesto jest z fajerwerkami.

Teraz sprawdzam. 10l za noc spadło. Odemnie to tak od Ostrawy szło , prosto na mnie. 

Opublikowano (edytowane)

Bierze czy nie bierze? Bylo pryskane jeszcze przed tym ochlodzeniem z 4 dni. Czyli dobre 3 tyg temu. Poszlo pol dawki chwastoxu turbo  i 0.65l podroby starane. Sa sztuki co leza w polowie zolte na ziemi ale sa i takie

IMG_20240506_130332.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
7 godzin temu, Damianek20 napisał:

Jak sądzicie co będzie lepsze 50 kg saletry czy dolistne 5 l basfoliaru ?

17 kg azotu (w tym połowa azotanowego) kontra 1,8 kg. głównie amidowego 🤔  Jakoś tak dziwnie to wygląda 😉

4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Nie było burzy u ciebie w nocy ? U mnie kilka godzin lało. Na dzisiaj też u nas w Śląskim są burze zapowiadane. 

Ni hu hu, parę kropel spadło przed północą. Z tej waszej burzy, to u mnie tylko trochę błyski było widać..

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Bierze czy nie bierze? Bylo pryskane jeszcze przed tym ochlodzeniem z 4 dni. Czyli dobre 3 tyg temu. Poszlo pol dawki chwastoxu turbo  i 0.65l podroby starane. Sa sztuki co leza w polowie zolte na ziemi ale sa i takie

IMG_20240506_130332.jpg

Przecież widać że pokręcone. Po fluroksypyrze nie ma szans, żeby przytulia się ostała.

Opublikowano
lukasz13_05 napisał:

Brak ochrony fungicydowej z powody pracy za granicą, chce teraz zrobić ten zabieg. Co będzie lepszym rozwiązaniem priaxor 0.8l + 150g protiokonazolu, czy elatus era w dance 1l? Chyba,ze coś innego 

Pozdrawiam 

elatus 1l kosztuje ok 280zl to lepiej dać 1l priaxora i 0.5l protio to masz zaje... kosę i efekt zieloności a do tego wyjdzie taniej parę groszy

• Thanks 1
Opublikowano

Może była w gęstym lanie i środek za bardzo nie doleciał i zamiast ja załatwić tot ylko ja przychamowal, ciekawe czy teraz będzie taka wersja karłowata nie groźna czy odbije

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

17 kg azotu (w tym połowa azotanowego) kontra 1,8 kg. głównie amidowego 🤔  Jakoś tak dziwnie to wygląda 😉

Dziwny jest ten rok. Ale akurat wychodzi flaga to na kłosa może coś by to dało niż ta odżywka sam nie wiem. Zresztą w tym roku to mam tak niskie zboża że i jeszcze dał 200 kg azotu to nie położy . Gorzej będzie ze słoma na zimę 

Opublikowano

Wiem, że trochę nie w temacie, ale temat o ochronie, to tu zapytam. Czy miał ktoś kontrolę z piorin, gdzie inspektor wiedział, co zostało zakupione przez internet i porównywał to z ewidencja? Słyszałem, że mają teraz do tego wgląd, tylko nie wiem czy to jest wykorzystywane przy kontroli.

Opublikowano
45 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Panowie, 120g/ha Mospilanu na wysunięty kłos dobrze zadziała?

Na kłos nie zadziała, chyba że to jakiś owad.

Opublikowano
8 minut temu, alandil napisał:

Wiem, że trochę nie w temacie, ale temat o ochronie, to tu zapytam. Czy miał ktoś kontrolę z piorin, gdzie inspektor wiedział, co zostało zakupione przez internet i porównywał to z ewidencja? Słyszałem, że mają teraz do tego wgląd, tylko nie wiem czy to jest wykorzystywane przy kontroli.

Pierwsze słyszę o czymś takim 

Opublikowano
17 minut temu, alandil napisał:

Chyba przeceniasz możliwości tej instytucji. Zgłosiłem przez epuap wykreślenie opryskiwacza z ewidencji i idę o zakład, że zgłoszą się po upływie terminu ważności badania

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, kamil800 napisał:

Tak. Ona nie rosnie bo na rogu zrobilem mijaka to jest juz na rowni z pszenica. Ale bardziej mnie wlasnie martwi to, ze ta moze zaczac znowu rosnac? 

Raczej nie, jeśli nie wypuściła nowych okółków.

• Like 1
Opublikowano

Podczas szkolenia, osoba prowadząca szkolenie wysunęła takie twierdzenia. W mojej okolicy nikt nikogo nie kontrolował od lat, ale kiedyś nadejdzie ten dzień. Problem stanowią produkty ze skromną rejestracją. A oczywiste jest, że można je stosować w danej uprawie. Np taki czysty tebu. Ma rejestrację tylko w pszenicy i jęczmieniu, żyta i pszenżyta brak ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v