Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do jakiej fazy pryskać można axialem , bo wychodzi mi miejscowo na nowej działce owies głuchy , ma do 10 cm , ale tez małe wychodzą, wypadało by poczekać aż wszystkie skiełkują i podrosną żeby środek doszedł do niego , a i jaka dawaka 0,6 wystarczy ?

Opublikowano

Nie długo będę leciał pszenice jara na owies gluchy rumba i muszę coś dorzucic na przytulie, co dorzucic?  Fluroksypyr? W jakiej dawce 0,6 może być mało?

Opublikowano
32 minuty temu, miwigos napisał:

Do jakiej fazy pryskać można axialem , bo wychodzi mi miejscowo na nowej działce owies głuchy , ma do 10 cm , ale tez małe wychodzą, wypadało by poczekać aż wszystkie skiełkują i podrosną żeby środek doszedł do niego , a i jaka dawaka 0,6 wystarczy ?

Do rozwiniętego liścia flagowego pryskałem i było ok

30 minut temu, magtom36 napisał:

Nie długo będę leciał pszenice jara na owies gluchy rumba i muszę coś dorzucic na przytulie, co dorzucic?  Fluroksypyr? W jakiej dawce 0,6 może być mało?

0,6l przytulię wykręci.

Opublikowano

9 kwietnia poszedł wirtuoz pro w dawce 0,8l 

Pytanie czy dobrze myślę że to już wychodzi flagowy i czy czekać aż więcej go wyjdzie więcej  czy jechać jutro/pojutrze z t2 priaxor 0,7l bo widzę że coś zaczyna się pojawiać na liściach jakieś plamy. Narazie na pojedynczych sztukach.

IMG_20240505_193212.jpg

IMG_20240505_193151.jpg

Opublikowano
rolnikos25 napisał:

fungicyd lepiej na grubej czy drobnej kropli?

ja wszystkie grzybowkki robię na niebieskiej końcówce 0.3 ale zalecane są drobne krople

Smo_larz napisał:

9 kwietnia poszedł wirtuoz pro w dawce 0,8l 

Pytanie czy dobrze myślę że to już wychodzi flagowy i czy czekać aż więcej go wyjdzie więcej  czy jechać jutro/pojutrze z t2 priaxor 0,7l bo widzę że coś zaczyna się pojawiać na liściach jakieś plamy. Narazie na pojedynczych sztukach.

IMG_20240505_193212.jpg

IMG_20240505_193151.jpg

jeśli już cos wyskoczyło w pszenicy to 0.7l priaxora niewiele da. Albo litr albo 0.7 priaxor i 0.5l tebu chociaż albo 0.5l protio 300

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Piffpaff napisał:

ja wszystkie grzybowkki robię na niebieskiej końcówce 0.3 ale zalecane są drobne krople

jeśli już cos wyskoczyło w pszenicy to 0.7l priaxora niewiele da. Albo litr albo 0.7 priaxor i 0.5l tebu chociaż albo 0.5l protio 300

Tebu myślałem dać na kłos w t3 

To pójdzie 0,7 priaxora i dorzucę do tego 0,5 protio 300. Tylko które będzie dobre? Protendo czy proviso?

Edytowane przez Smo_larz
Opublikowano

Na północnym zachodzie Wielkopolski kłosy Avenue nie ucierpiały w wyniku mrozów, ale flaga tak, w związku z czym pole aktualnie nie wygląda szałowo. Skracanie w tym roku nie było potrzebne, ale kto w momencie zabiegu wiedział, że tak to się potoczy. Aktualna wysokość tego zboża to 50-55cm

spacer.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Smo_larz napisał:

Tebu myślałem dać na kłos w t3 

To pójdzie 0,7 priaxora i dorzucę do tego 0,5 protio 300. Tylko które będzie dobre? Protendo czy proviso?

Akurat wczoraj dokupiłem. 2 litry Proviso, bo postanowiłem zwiększyć dawkę protio do 150 g/ha, to w miarce miało trochę inną barwę (ciemniejszą) niż Protendo, ale nic się nie wytrącało, tak że raczej ok. 

5 godzin temu, metrax12 napisał:

0,5 etefon + 0,2 trineksapak. Za pogodę nie odpowiadam (susza itp.). Oczywiście, etefonu nie stosuje się w późnym okresie, jak zaczyna się pokazywać kłos.

Rozumiem że masz na myśli 0,5 etefonu 460 (mam akurat ephon top 660 z nufarmu)  Narazie w Apostelu flagowy dopiero wychodzi (4 - 5 cm), ale opadów w najbliższym czasie nie widać i mam trochę obawy co do tego etefonu + trineksapak. Pszenica po rzepaku na 3b/4a klasie, N w dwóch dawkach ok. 160 kg/ha (trzeciej raczej już nie będzie, chyba żeby jutro zaczęło lać 😆)

Opublikowano
36 minut temu, misio3p napisał:

Na północnym zachodzie Wielkopolski kłosy Avenue nie ucierpiały w wyniku mrozów, ale flaga tak, w związku z czym pole aktualnie nie wygląda szałowo. Skracanie w tym roku nie było potrzebne, ale kto w momencie zabiegu wiedział, że tak to się potoczy. Aktualna wysokość tego zboża to 50-55cm

spacer.png

U mnie dokładnie to samo... 

Nie wygląda.

Opublikowano

na lubelskim a szczegółowo na zamojszczyznie pszenicę dobrze wyglądają ale jak nie będzie deszczu to może być rożnie

Opublikowano (edytowane)

Saletra przed deszczem zdecydowanie. Chyba że nie pada, to coś tam dolistne ma sens. Nie wiem co to ten bosfojlar

15 godzin temu, fcbarcelonacule napisał:

sialiście kiedyś ozimą po gryce bezorkowo ? zastanawiam się czy bawić się w ekoschemat na tym polu

Oczywiście, tylko oprysk na jesień konieczny bo mega samosiewy będą. Potem jeszcze czymś najtańszym od dwuliściennych, bo wiosną będzie kiełkować. 

Tu nie chodzi o ekoschematy, to po prostu wygodne, po co orać jak można zasiać bez

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Dnia 4.05.2024 o 22:38, SawekBraczyk napisał:

Tebu , Tebu + Metkonazol, Tebu + Protiokonazol, Azoksystrobina + Tebukonazol , Revytop , co chcesz. 

Azoksystrobina na kłos ?🤔

Opublikowano
22 godziny temu, yacenty napisał:

ja już robiłem ranny oprysk przy upale. rano 19 stopni, woda zredukowana do 150l/ha. w południe 29 stopni. jakoś nie byłem zadowolony z tej pszenicy. wolę pryskać wieczorem

Ja też tak uważam, po oprysku wieczornym do rana jest niższa temperatura i roślina ma lepszy turgor, więc mniej odczuje skutki oprysku. Robisz oprysk o 5 rano, a o 9 jest już 20 stopni, a w południe 25. Z drugiej strony wiadomo, że przy dużej ilości hektarów nie jesteś w stanie wszystkiego zrobić w dobrych warunkach i musisz ryzykować

21 godzin temu, kellyq napisał:

priaxor 1.2l/ha będzie dobrym pomysłem czy może obniżyć a dorzucić protiokonazol? We wtorek pewnie pojadę po deszczu, wychodzi flaga aktualnie

Można obniżyć do 0,8 i dodać 0,4 protiokonazolu

Opublikowano
10 godzin temu, GABBER85 napisał:

8 pięterek, 🤭 ...czyli chyba wracamy  do plonowania z przed 15 lat 😆

A jakie było plonowanie 15 lat temu ? I co ma 8 pieterek do tego , jak 8- 10 pieterek to jest norma w większości odmian pszenic 

Opublikowano
40 minut temu, mysza103 napisał:

A jakie było plonowanie 15 lat temu ? I co ma 8 pieterek do tego , jak 8- 10 pieterek to jest norma w większości odmian pszenic 

na AF a roku na rok wali coraz wiecej , a niektórzy tu uczeni  "przyjmują pieterko za tone"...

stąd to napisałem

Opublikowano
12 godzin temu, boogie7 napisał:

Akurat wczoraj dokupiłem. 2 litry Proviso, bo postanowiłem zwiększyć dawkę protio do 150 g/ha, to w miarce miało trochę inną barwę (ciemniejszą) niż Protendo, ale nic się nie wytrącało, tak że raczej ok. 

Rozumiem że masz na myśli 0,5 etefonu 460 (mam akurat ephon top 660 z nufarmu)  Narazie w Apostelu flagowy dopiero wychodzi (4 - 5 cm), ale opadów w najbliższym czasie nie widać i mam trochę obawy co do tego etefonu + trineksapak. Pszenica po rzepaku na 3b/4a klasie, N w dwóch dawkach ok. 160 kg/ha (trzeciej raczej już nie będzie, chyba żeby jutro zaczęło lać 😆)

Nie było burzy u ciebie w nocy ? U mnie kilka godzin lało. Na dzisiaj też u nas w Śląskim są burze zapowiadane. 

Opublikowano

Brak ochrony fungicydowej z powody pracy za granicą, chce teraz zrobić ten zabieg. Co będzie lepszym rozwiązaniem priaxor 0.8l + 150g protiokonazolu, czy elatus era w dance 1l? Chyba,ze coś innego 

Pozdrawiam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v