Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ano będzie..

Jakoś zapłacić za uzbrojenie muszą...

Kogo obchodzi rolnik przy takich biznesach ..

Opublikowano

T1 to raczej wiosna. Jesień T0 morfolina 0,4 i prochloraz 0,4 fajnie czyściło i bez problemu pozwalało na wiosnę polecieć czymś tańszym na start lub go opóźnić żeby zamknąć się w 2 zabiegach choć zależało to też od pogody . 

Opublikowano

jak będzie blokada państw przyfrontowych na zboże to ta pszenica wejdzie przez Rumunię lub Bułgarię bo te państwa zapowiedziały otwarcie rynku. Wejdzie i zostanie lub wyjdzie przez porty Greckie lub Francuskie i oni zarobią na prowizjach a tak na nas będzie to oddziaływać wzgl ceny. Można strajkować ale kijem rzeki nie zawrócisz. Możemy mieć tylko nadzieję na przyszłość że ludzi na świecie coraz więcej i chcą jeść bo z ukraińskimi czarnoziemiami nie mamy szans

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, dzidzia202 napisał:

No właśnie ale rolnicy chyba teraz jaj nie mają bo żadnych strajków nie będzie mimo że za gówniane pieniądze sprzedajemy.

Strajk nie sprawi, że magicznie wszyscy będziemy żyli w szczęśliwości i dobrobycie, raczej odwrotnie- zostana nałozone nowe obowiązki, zalecenia, zakazy. Strajk też Ci nie doda posluchu, a jeszcze bardziej skłóci srodowisko rolnicze (bo ten dostal, a ja nie; bo dla swoich kozysci podlozyl kłodę pod inną gałąź rolnictwa...., itd.). Strajk nie sprawi że cudownie sprzedaż pszenicy pierwszemu lepszemu się opłaci. Po co więc strajkować? Trzeba zagryźć zęby i zacząć doslownie robic cos więcej jak się robi- ale lepiej przeciez strajkować i życ z socjalu. A i nie ogladac się na sasiadów czy innych co tworzą iluzję że pomagaja. A może lepiej robic francuskie i kibolskie burdy dla chwilowych korzyści? UA wejdzie do UE i co wtedy biedny rolnik zrobi?- tez na barykady? Glupota i nic więcej, ostatnio strajki polegaja na lansowaniu liderów, a nie zalatwianiu spraw ogółu.

18 godzin temu, Cheesburger napisał:

Co dodac na T1 do tebukonazolu? Dawalem prochloraz no ale juz nie ma. 

Tez dawalem prochloraz, teraz będzie Unix (tylko to 3x droższy wydatek). Mozna tez fenpropidynę (mączniak) i protiokonazol (zamiast tebu bardziej). Ogólnie raczej mały wybór substancji (nie mieszanin) ogranicza (a co będzie jak tebu zakażą- a ponoc jest juz na liscie wypadowej, tyle ze nie wiadomo kiedy).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie protesty to piątka dla zwierząt weszla by migiem a tak narazie odeszła w niepamięć i nikt nawet niema odwagi się przyznać do projektu.

Gdyby nie strajki to pszenica i inne dziadostwo szłaby całymi drogami i kolejami a tak przynajmniej oficjalnie jest stop i w żniwa na Podlasiu wszystkie skupy braly towar.

Gdyby nie strajki to grosza rekompensaty nikt by nie dostał a tak spora grupa rolnikow skorzystala. Sicjal mówisz ?  A hu to kogo interesuje, firmy za srovidowe wzięły miliony a ja mam się kilkudziesięciu tys wstydzić ? 😁

A ,że Kołodziejczyk się wylansował , ja mu tam nie zazdroszczę i głosować na niego też nie zamierzam 

Edytowane przez zetorr6441
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Gdyby nie protesty to piątka dla zwierząt weszla by migiem a tak narazie odeszła w niepamięć i nikt nawet niema odwagi się przyznać do projektu.

Gdyby nie strajki to pszenica i inne dziadostwo szłaby całymi drogami i kolejami a tak przynajmniej oficjalnie jest stop i w żniwa na Podlasiu wszystkie skupy braly towar.

Gdyby nie strajki to grosza rekompensaty nikt by nie dostał a tak spora grupa rolnikow skorzystala. Sicjal mówisz ?  A hu to kogo interesuje, firmy za srovidowe wzięły miliony a ja mam się kilkudziesięciu tys wstydzić ? 😁

A ,że Kołodziejczyk się wylansował , ja mu tam nie zazdroszczę i głosować na niego też nie zamierzam 

"5" przepychali kilkakrotnie i maja ciągoty do jeszcze kilku prób, więc wszystko przed nami, a jakies elementy tego mozna znaleźć w nowych innych regulacjach, które obowiązują lub obowiazywac będą bo "tak unia chce", tj. np. KPO, zakaz klatek (a norki czy króliki bez klatek raczej nie istnieją), itp. Tutaj strajki tylko zamaskowały i odwlekly intencje polityków.

Pszenica i inne dziadostwo i tak idzie, a mimo oficjalnego zakazu skupy płacą cale 650zł za pszenicę paszówkę, na granicy wsch. pewnie jeszcze mniej. Za to mięcho, nabial i owoce jada na calego obnizając nadal ceny m.in pszenicy- tyle wywalczone, że sior i nawozy w kosmos ceny wywalone za to płody rolne... no właśnie.

Co mi po rekonpensacie jak jest jednorazowa i wybiórcza. Wielu skorzystalo i tylko przedłuzyli swoją agonię. Zresztą wszelka dopłata i dotacja to social (zamiast utrzymywac się z tego co się robi to jest się na łasce u Pana, sorry ze tak ale majątek robi się pracą, często harówą, a nie datkami czy jalmużną, która przeklada się po 2-3-kroć na ceny i tego co potem kupujemy i tego co sprzedajemy. A politycy z tego się śmieja bo inflacja zjada każda dotację i zysk ze wszystkiego.).

Jedyny strajk co by dal radę u Nas to interwałowy i cykliczny na wzór francuski (sp. Lepper tez byl zbyt slaby), a nie miasteczko traktorowe czy jarmark pod urzędem. Ale czegos takiego nigdy nie urządza w Pl- tutaj milicja skutecznie spacyfikuje incjatywę, lider "zapomni" po osiągnięciu swoich prywatnych celów, inni obywatele jeszcz bardziej będa przeciwko rolnikowi (jakby teraz popierali jakos wybitnie). Zreszta pójda strajkowac i mówić jak to nie dobrze i źle, ale glosowac będą na stare wygi i inwentarz od 30 czy 50 lat przy korycie.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Został wam jakiś zysk z uprawy pszenicy w tym roku? Bo tak sobie policzyłem to wyszło mi, że prawie nic nie zostało. I co sprzedać pszenicę za bezcen i kupić polifoskę za 3000zł/t czy może nie sprzedawać pszenicy, nie kupować nawozu?

Opublikowano
Dnia 31.08.2023 o 21:03, Piffpaff napisał:

parametrów nie miała ale mi sypala ponad 7t co na 4b jest już bardzo dobrym wynikiem a do tego niska i wystarczyło raz skrócić ale fakt szybko się pokazała i szybko się schowała

Ważone te 7 ton czy szacowane na przyczepy/zbiorniki.

Bo jak to drugie to sie mozna było mocno zdziwić.

Bo jak normalne psznice mają gestość 75-78, dobre dochodza do 80, tak tytanika ledwo przekraczała 70, wiec była dosłownie jakies 10 procent lżejsza niz inne pszenice.

Na przyczepie wyglądąło ze jest duzo, a waga pokazywała zupełnie co innego.

I przez to myślę tak szybko znikneła z rynku, bo co do tego, ze dawała rade na gorszych glebach to masz rację.

Opublikowano

to,że piątka nie weszła to nie protesty rolników a bardzo realna groźba odejścia kilku posłów PiS i utrata większości ,nowe wybory i utrata władzy. Wyrzucono Ardanowskiego moim zdaniem najlepszego ministra rolnictwa żeby wystraszyć innych posłów PiS związanych mocno z tradycją. Piszę tu z tradycją a nie z rolnictwem bo mój poseł PiSu z naszego regionu wcale nie jest związany z rolnictwem tak się postawił że nawet w telewizji mówili że go wywalą. Zresztą całe koło w naszej gminie miało odejść jak i duża część członków w powiecie poznańskim. Cały pomysł z piątką to był Terlecki i nowy podpowiadacz który później został m. rolnictwa A o Kołodziejczyku nic dobrego nie mogę powiedzieć choć mieszka kilka wsi dalej. Wiem że w młodości był leserem i raczej spędzał czas na imprezach niż na pomaganiu w gospodarstwie lub nauce. Nie jest też zbyt inteligentny,co zresztą widać po jego wypowiedziach i facjacie. Powinien zająć się nim kontrwywiad. Takie mam zdanie i pewnie spotkam się tu z krytyką ale jestem na 100 procent przekonany o tym co pisze

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ta 5 jest realizowana tylko powoli , wprowadzana innymi zasadami cel będzie osiągnięty mało kto się połapie . Kiedy to się stało i dlaczego i nikt nie protestował .

Tak jak powoli znikają środki ochrony , Ekoschematy obszarowe to wszystko są ograniczenia . Opłacalność danej produkcji swoje zrobi szybciej jak by na siłę wprowadzali 5 .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

czy jest jakas optymalną dawka azotu pod pszenicę? wydajnosc na moich polach to od 7 do 7.5 ton. na zadbanych polach + deszcz do 8. przyjmuje ten pierwszy przedział, nie chce robić kosztów. ziemia to 3b do 4a. może ktoś ma jakieś sprawdzone receptury?

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

czy jest jakas optymalną dawka azotu pod pszenicę? wydajnosc na moich polach to od 7 do 7.5 ton. na zadbanych polach + deszcz do 8. przyjmuje ten pierwszy przedział, nie chce robić kosztów. ziemia to 3b do 4a. może ktoś ma jakieś sprawdzone receptury?

raczej nie

14 minut temu, jahooo napisał:

30kgN na tone spodziewanego plonu, razem z zasobnoscia gleby

książkowo tak, ale u jednych jest to 20 a u innych 25 a u  jeszcze innych 35- zależy od pogody, innych składników poza N, odmiany, rodzaju gleby..., nawet powietrza (kiedyś jak z kominów więcej siarki leciało można było obserwować lepsze plony gdzie siarki nie ładowano do gleby).

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v