Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Nie normalnie bo nie chciał rosnąć i sie krzewić. 

Po sąsiedzku byla siana pszenica po 20 października po burakach to rosła w oczach i sie krzewiła. Najlepsze jest to ze później siał gość a juz kase za nią wziął bo sprzedał a moja stoi bo ciagle dolewa a niea czym kosić 

Jak nasiona z centrali to 9 ton lekko

Opublikowano (edytowane)

Powiem wam rok zaskakujący susza jak cholera a ozime sypią bardzo dobrze choć bym sam nie wierzył .  Na najlepszej działce 11 t bez kilku kg parametry białko 9 . Na najgorszej dzierżawie pH 3.8 dwa razy obornik wiosna jesień 6100 białko 12 średnia z reszty moich około 7700 parametrow brak w kazdej   . Jare jęczmień 4 t mieszanka 33 33 33 1.5 t może pod 2 z nerwów nawet nie chciałem ważyć .jara stoi jeszcze myślę że coś ok 5 może 6 będzie 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
6 minut temu, alfa napisał:

Powiem wam rok zaskakujący susza jak cholera a ozime sypią bardzo dobrze choć bym sam nie wierzył .  Na najlepszej działce 11 t bez kilku kg parametry białko 9

A bez suszy to ile by sypała?więcej niż mokra kukurydza?

• Like 1
Opublikowano

Moze podobnie bo pewnie grzyb by się wjebal mocny i by leżala już w czerwcu i plon leciałby w dół  a tak wszystko przestojalo dopiero teraz lekko ją nachylilo 

Opublikowano
21 minut temu, alfa napisał:

Moze podobnie bo pewnie grzyb by się wjebal mocny i by leżala już w czerwcu i plon leciałby w dół  a tak wszystko przestojalo dopiero teraz lekko ją nachylilo 

Ile azotu dałeś  w ilu dawkach ? Tylko jeden zabieg grzybowy na kłos?

Opublikowano
24 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Ja wczoraj cześć Euforii skosił . Narazie plon 7,3t mi wychodzi . 

Euforia bez szału niestety. Lepsza odmiana to kws emil

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Ile azotu dałeś  w ilu dawkach ? Tylko jeden zabieg grzybowy na kłos?

W tym roku miało być też  tylko na klos a z racji braku opadów nie czekałem na klos i dałem priaxor 0.9 i tebu 150 czyli takie t23  jak zaczęły kłosy się pokazywać i skracanie jedno moddus z agrolinija s .  Na tej 11 ton poszło dużo gnojowicy i obornika . Azot pierwszy był saletra 200 kg druga dawka po pierwszym kolanku Yara sulfan 250 kg . Npk nie było wcale bo stwierdziłem że tyle nie zapłacę a ziemia zawartości bardzo wysokie.  W tym roku będę dawał już boje się że spadnie za dużo 

Screenshot_20230813-115544~3.png

Edytowane przez alfa
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 1993michal napisał:

muszę opryskać ścierń randapem, jest sens po scierniu sypać wapno i pozniej dopiero orka siewna, choci mi czy to wapno nie wymieszane z gleba nie pojdzie przy orce głeboko i nic nie da

Coś tam zawsze da ale ja bym to głęboko wymieszał przed orka a jak nie to po orce .

Dziwny ten rok na parametry , wszystkie działki traktowałem tak samo i artist koszony 16 lipca 8.6t miał , tydzień temu w piątek 8.3t nie miał a wczoraj znowu miał i plon 9.4t

U mnie średnia z 16ha wyszła 9020kg

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maniekc360 napisał:

Nawiązując do rekordów plonu pszenicy, to jeden gościu miał z 1,5 ha 2,5t pszenicy, Nie wiem, czy był dany azot, na pewno z wiosny długo była blada.

widzę koledzy, że w tym roku idziecie na rekordy typu "kto ma mniej" ;) 

To i ja się pochwale ale odwrotnie, szkoda że działek 0,5ha, ale niechaj i będzie 1,5 zbiornika z kombajnu 2258 (bez nadstawek, druga lampka tj 3/4 pojemności 70hl, pierwsza lampka to 60hl) tj. około 7,5-8m3 przy gęstości ziarna 78-79, wilgotności 13,5-13,8%, finalnie może być 6-6,5t ziarna pszenicy jarej z 0,5ha.

Możliwe jest 12t/ha (a nawet jak się mylę i było by to 11t  z ha, bo nie ważone ale przeliczone z metrów, bez wagi pustej przyczepy :P) jarej bez jakiejkolwiek wyszukanej ochrony poza chwastami, t1, r1 i n1 (łącznie 120kg N)? Na działce nigdy nie uprawiana pszenica, a w roku poprzednim gorczyca na nasiona. Tyle że warunki idealne, wody w opór, ale nie topiel (zaraz przy rzece, klasa 4b, ziarno swoje). Inne jare dały średnio 5-5,5t/ha więc w normie, ale ten kawałek 0,5 przeszedł wszelkie możliwe wyobrażenia. I jakoś dziwny ten rok bo jare szybciej doszły niż ozime.

Ozima za to najgorsza to jakieś 4,5t/ha jak narazie i raczej tego nie pobiję już, na szczęście. Żniwa w połowie.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
7 godzin temu, witejus napisał:

A bez suszy to ile by sypała?więcej niż mokra kukurydza?

A czemu nie? U mnie w regionie 12 ton pszenicy jest realne. Niektórzy mogą sobie pomarzyć o takich wynikach w kukurydzy.

To tak jak z rzepakiem, pojedyncze działki sypały pod 6 ton a niektórzy w regionie pszenicy tyle nie ukoszą bo zaniedbane.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja to żeby tak zakwalifikowali mi taki kawałeczek z pola 50 m długi i że 12 szeroki to chyba bym rekord świata pobił . Także pszenica może sypać od h*ja tylko to miejsce musiałoby być na całym polu i tak podpasowac jak na tym wspomnianym małym kawałku 

Opublikowano (edytowane)

ALE WAM WALI

mi "wali" Linus 5,5t/ha na redzinach 1 grzyb  330kg saletry i 150PK ,[jeden kwałak najgorszy] rok wyjątkowo mokry-dobry , widocznie za płytko orałem albo deszcz spłukał pszenice

tagrze jak wam wali 10t ewntualnie 12t po suszy, gradobiciu i zniszczonym przez dziki, to fajnie macie..😆 ... OCZYWIŚCIE ROZMAWIAMY O REALU A NIE FARMING SYMULATOR

Edytowane przez GABBER85
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, alfa napisał:

W tym roku miało być też  tylko na klos a z racji braku opadów nie czekałem na klos i dałem priaxor 0.9 i tebu 150 czyli takie t23  jak zaczęły kłosy się pokazywać i skracanie jedno moddus z agrolinija s .  Na tej 11 ton poszło dużo gnojowicy i obornika . Azot pierwszy był saletra 200 kg druga dawka po pierwszym kolanku Yara sulfan 250 kg . Npk nie było wcale bo stwierdziłem że tyle nie zapłacę a ziemia zawartości bardzo wysokie.  W tym roku będę dawał już boje się że spadnie za dużo 

Screenshot_20230813-115544~3.png

To zdjęcie mówi samo za siebie, chyba już  więcej kłosów tam nie zmieści. Zacna pszeniczka

Składniki musisz uzupełnić, wywiozłeś z tego pola 100kg fosforu i 60 potasu o ile słoma została. 

Miałeś szczęście,  że azotu wystarczyło, bez gnojowicy i obornika ten co dałeś wystarczyłby pewnie na 9 ton ( zakładając, że w glebie też sporo go musiało być) 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
7 minut temu, ravoj napisał:

To zdjęcie mówi samo za siebie, chyba już  więcej kłosów tam nie zmieści. Zacna pszeniczka

U mnie  przuy prostych kłosach gęścosjsza,ale widocznie taka cecha odmianowa.sucha a kłosy proste

Opublikowano
7 godzin temu, misio3p napisał:

Proszę nie słuchać bzdur tego troglodyty powyżej. 

Drugi rok z rzędu Euforia nie wygląda, a sypie. 

Ogólnie jestem zadowolony z niej . Nie wyglądała a sypała . Jeszcze jutro 2ha niej mi zostało . Ziarno ładne , grube i nie porosło w kłosie . A RGT Treffer to muszę jeszcze podliczyć . Ale ziarno chudsze i porośnięte było . 

Opublikowano
VonVegans napisał:

7 minut temu, ravoj napisał:

U mnie  przuy prostych kłosach gęścosjsza,ale widocznie taka cecha odmianowa.sucha a kłosy proste

Może puste 😉

Opublikowano

Panowie jak to jest z tym ekoschematem jak zostawia się słomę na polu, trzeba coś zgłaszać w tym roku do agencji? znajomy emeryt pyta, głosił do dopłat, dziś scią pszenzyto i co teraz?

Opublikowano
31 minut temu, Piffpaff napisał:

Może puste 😉

Trochę sypneło na koszty😅

12 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie jak to jest z tym ekoschematem jak zostawia się słomę na polu, trzeba coś zgłaszać w tym roku do agencji? znajomy emeryt pyta, głosił do dopłat, dziś scią pszenzyto i co teraz?

Powiedz mu że jak da 1000 to go nie podjebiesz🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v