Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

u mnie mocznik 2200 brutto saletra 2000 brutto i saletrzak 1650 brutto. rozmyślam czy brać czy czekać, większy lokalny skład bedzie miał dostawę po 15 grudnia, pytanie czy towar nie przyjedzie droższy :D 

To co cię trzyma by kupić jak się obawiasz że podrożeje?. ja nie panikuje i kupie w marcu.

Opublikowano
13 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

u mnie mocznik 2200 brutto saletra 2000 brutto i saletrzak 1650 brutto. rozmyślam czy brać czy czekać, większy lokalny skład bedzie miał dostawę po 15 grudnia, pytanie czy towar nie przyjedzie droższy :D 

Na NPK jakieś ruchy są w dół , ale na azoty cały czas nieznacznie , bo po 10-20 zł do góry z każdą dostawą . Ogulnie to jakichś dużych skoków cenowych w górę raczej nie powinno być , ale na obniżki azotów też bym nie liczył , chyba że wiosną jak już nie będzie potrzebny (maj) 

Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał:

Na NPK jakieś ruchy są w dół , ale na azoty cały czas nieznacznie , bo po 10-20 zł do góry z każdą dostawą . Ogulnie to jakichś dużych skoków cenowych w górę raczej nie powinno być , ale na obniżki azotów też bym nie liczył , chyba że wiosną jak już nie będzie potrzebny (maj) 

Moze dlatego że npk już w sumie nie będą potrzebne w takiej ilości  jak azotowe? Powtarzam że jedynie wstrzymanie się z zakupami może nas uratować 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież wiedzą doskonale ile nawozu jest już kupione….. wystarczyło dać 2x dopłaty do nawozu i juz wszyscy biorą faktury, poza tym przedsiębiorcy muszą wysyłać dane do US wiec mają na widelcu ile Poszło towaru. 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Siarczan magnezu Z Luveny po 1031brutto  brać czy coś lepszego szukać?

Ja mam za 1720br kizeryt. Na szybko sprawdziłem tylko 5%roznicy(nie wiem jak z rozpuszczalnością). W moich warunkach bym brał(ewentualnie trochę więcej sypną).

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

To nie jest teoria spiskowa. Ale nie ma wiedzy ile poszło nawozu?

Zaprzeczysz?

Ile wysiane to inny temat ale ile sprzedane to wiedza jest.

Przedstaw pokrótce jaki jest mechanizm działania?

Jeździ jakiś urzędnik z notesem do wszystkich dystrybutorów i pyta ile czego sprzedali, czy sprzedawcy sami na platformie epuap wpisują każdorazową sprzedaż, czy może wysyłają zdjęcia faktur do jakiejś księgowej?

Naprawdę jestem ciekaw!

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, tommy66692 napisał:

Ale raczej punkty handlowe od dystrybucji nie brały na paragon a i inwentaryzacje musiały robić

Różnica jest taka, że dzisiaj rachunki imienne bierze prawie każdy. Kilka lat temu było tak, że gospodarstwa na ryczałcie nie brały rachunku w zamian za parę zł upustu, a rolnik Vatowiec brał później te same nawozy na fakturę VAT i dzielił się VATem z właścicielem składu.  Działasz w handlu więc nie udawaj, że nie znasz tematu.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, panczo1922 napisał:

Przedstaw pokrótce jaki jest mechanizm działania?

Jeździ jakiś urzędnik z notesem do wszystkich dystrybutorów i pyta ile czego sprzedali, czy sprzedawcy sami na platformie epuap wpisują każdorazową sprzedaż, czy może wysyłają zdjęcia faktur do jakiejś księgowej?

Naprawdę jestem ciekaw!

Widać że wyśmiewanie przez brak wiedzy to norma. Po co zostało wprowadzone ze kasy fiskalne są online? Po co kolejne przykręcenie od lipca? Po to żeby urzędnik w pierdziwojewie wszedł sobie na twoje konto w us i wie czy nie pierzesz kasy i moze łatwo policzyc ole na co wydałeś. 

15 minut temu, tommy66692 napisał:

Ale raczej punkty handlowe od dystrybucji nie brały na paragon a i inwentaryzacje musiały robić

Ja pisze o kowalskich w nie punktach. Punkt handlowy jak sprzedał na paragon to co? Wiedział komu?

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Dużo szło na paragon. Znam wielu co nie brało faktur bo ppprostu były im nie potrzebne a teraz biorą na wszystko.

a co , na paragonie nie widać co jest kupowane?  tak samo jak fv

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Widać że wyśmiewanie przez brak wiedzy to norma. Po co zostało wprowadzone ze kasy fiskalne są online? Po co kolejne przykręcenie od lipca? Po to żeby urzędnik w pierdziwojewie wszedł sobie na twoje konto w us i wie czy nie pierzesz kasy i moze łatwo policzyc ole na co wydałeś. 

Ja pisze o kowalskich w nie punktach. Punkt handlowy jak sprzedał na paragon to co? Wiedział komu?

Jasne że są kasy, to wszystko prawda co piszesz.

Ale myślisz, że jakiś urzędnik robi analizy ile nawozów zostało sprzedane i jakich, żeby w oparci o te dane sterować ceną w górę bądź w dół?!

Proszę Cię!

k**wa w tym Państwie 4 miesiące szukali rakiety mogącej przenosić ładunek taktyczny, a Ty piszesz że robią analizy zakupu nawozów i pod to grana jest cena...

Chyba sam w to nie wierzysz.

Opublikowano
1 godzinę temu, farmerss34 napisał:

a co , na paragonie nie widać co jest kupowane?  tak samo jak fv

A widać imie i nazwisko kupującego? Na zwykłym paragonie nie imiennym i nie z nipem.

29 minut temu, panczo1922 napisał:

Tak,

Ale ktoś te dane do wyliczeń musi przygotować.

Z powietrza to się nie bierze.

Ja odniosłem się do dywagacji że cena spadnie lub nie bo jest dużo kupione lub mało. 
naprawdę myślicie że cieżko to ustalić ,,państwowym” firmą?

Opublikowano

Rakiety szukali bo nie mamy systemu, tutaj system już jest, kwestia dobrych filtrów w raportach. 

1 minutę temu, 6465 napisał:

A czy to ważne z nazwiska kto kupił? 

A czy to ważne że z paragonu nie chcieli rozliczać dopłat? Idąc twoim tokiem nie powinno robic różnicy, paragon tez ma swój numer

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v