Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, arek96 napisał:

Pany przecie w się sami nakręcacie, gaz w normie, płody rolne w dół. Kto im kupi ten nawóz jak wy tu gadacie o podwyżkach, chyba tylko jacyś napaleńcy co za wszelką cenę muszą mieć ciemno zielone na polu. Nie siejemy sami paniki!!!!

Ktoś kto traktuje bamberstwo poważnie uprawia  sieje nawozi i NIEKIEDY zbiera hobbyści mogą lawirować 

Opublikowano
15 godzin temu, arek96 napisał:

Pany przecie w się sami nakręcacie, gaz w normie, płody rolne w dół. Kto im kupi ten nawóz jak wy tu gadacie o podwyżkach, chyba tylko jacyś napaleńcy co za wszelką cenę muszą mieć ciemno zielone na polu. Nie siejemy sami paniki!!!!

Każdy kto żyje tylko  z "ziemi"  wie  że  bez plonu niema zysku a  bez  nawozu  o plon  trudno , zwłaszcza tam  gdzie od  dawna  brak  hodowli i obornika 

• Like 2
Opublikowano
Dnia 16.04.2023 o 10:12, krzys111 napisał:

Skąd macie takie ceny nawozów, na kurpiach kupowałem saletrę po 2900 a lubofos 4-12-12 po 2650.🙁

Ten lubofos chyba po 1550 jest na kurpiach. Będę u sąsiada to zerknę czy to to ale też coś równie wartościowego 

22 godziny temu, Soltys85 napisał:

Okolice Ostrołęki saletra 2470 brutto z anvilu

Dylewo? 

14 godzin temu, krzys111 napisał:

Ja kupowałem z okolic Baranowa saletrę po 2900

W Baranowie chyba już po 2500. Od Jurka brałeś?

Opublikowano

Ta sól pewnie ze złóż kanadyjskich, jeśli dobrze pamiętam potas z kanady jest biały a nie czerwony. Biore już pare lat ten sam wieloskładnik z yary i czasem jest biało czerwony a czasem sama biel- w zależności z kąd mają potas. Teraz import ze wschodu ograniczony to pewnie więcej jest tej białej z kanadytakże w polskich nawozach.

• Like 2
Opublikowano
Dnia 16.04.2023 o 13:28, Agrest napisał:

To słabo. Myślałem że po 1800 chociaż się dostanie.

Kolega ze 2 tygodnie temu , albo i nawet więcej kupował właśnie po 1800 zł/netto. Oczywiście cały samochód

Dnia 16.04.2023 o 13:29, PRIMO napisał:

RSM-26 może by i był po tyle. 

A 26 był wówczas po 1600 netto 

Dnia 16.04.2023 o 14:00, hubertuss napisał:

Na razie to nawet nie ma terminu od kiedy do kiedy miały być kupione. Dać mogą hojnie bo wybory a chłop wkurzony jest.

Myślę że to bardziej propaganda , bo przecież w tamtym roku jak dawali , to 3 miesiące musieli czekać na decyzje z uni żeby mogli taki dadatek dać , bo niby bez zgody uni nie dało się tego w tamtym roku ogarnąć . Tak samo i ze zbożem , dopłaty od 15 grudnia co mają być też kupę czasu czekali żeby unia dała pozwolenie , a teraz buch , ni stąd ni z owąd wyskoczyli że do wszystkiego będą dopłacać , granicy wcześniej nie mogli zamknąć , a tu cyk i zamknęli , jednym słowem cuda się dzieją 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Musiałem trochę nawozów zamówić, i przewieźli mocznik po 2750 i korn-kali za 3250. Brutto. Drogo jak na dzisiaj? 

U mnie kornkali to samo. Temu wziąłem 60 tke 2 stówki drożej.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A to użytków zielonych pewnie 250. Druga sprawa wolę tańsze nawozy niż jałmużnę a i przez samą zapowiedź zaraz nawozy znowu wy***ią w górę by było za co ją zapłacić.

Edytowane przez Troker1979
  • Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

te nawozy to chyba drożeją jednak, albo od 1,5 miesiąca stoją w miejscu. Na początku marca kupowałem siarczan amonu -1800 netto, mocznik -2800 netto ,w połowie marca saletra  2460 netto.

Tanieją tylko trzeba być w temacie

Opublikowano
1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

te nawozy to chyba drożeją jednak, albo od 1,5 miesiąca stoją w miejscu. Na początku marca kupowałem siarczan amonu -1800 netto, mocznik -2800 netto ,w połowie marca saletra  2460 netto.

Tosz saletra 2400br kolega mówił że nawet 2300 znalaz kilka ton. Mocznik litwa 2600br. Mieli 2 t za mało to polski po 2950br.

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie teraz myślę że oni mieli to zaplanowane. Specjalnie ceny nawozów mieliśmy zawyżone o tysiąc złotych jak nie więcej. Wyciągnęli z ludzi ile się tylko dało. Minie pół roku i ludzie zapomną o tym a na świeczniku będzie informacją przed samymi wyborami że w związku z wysokimi cenami nawozów ( które państwo specjalnie zawyżalo, ba nawet produkcje wstrzymują bo przy niskiej cenie gazu nie opłaca się produkować) dadzą nam dopłatę 250 i 500 zł. I tak się kupuje wyborców. Inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć. Skoro zawsze w Niemczech nawozy były kilka stówek droższe jak u nas a w tym roku to w Polsce nawozy są kilkaset złotych droższe. Więc skoro w Niemczech saletra kosztuje po około 1800 zł to w Polsce powinna kosztować nie więcej jak 1500 zł. A mamy tysiaczek drożej 

https://energia.rp.pl/gaz/art38332371-swiat-puchnie-od-nadmiaru-gaz-bedzie-jeszcze-taniec

A wyżej link potwierdzający to że nawozy powinny jechać cały czas w dół. No ale w Polsce dzieją się cuda tak jak z cenami paliw czy energii to i cenami nawozów też można ręcznie sterować. Firmy państwowe i ludzie z nimi powiązani dorobią się przez ostatni okres ogromnych majątków 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Tak sobie teraz myślę że oni mieli to zaplanowane. Specjalnie ceny nawozów mieliśmy zawyżone o tysiąc złotych jak nie więcej. Wyciągnęli z ludzi ile się tylko dało. Minie pół roku i ludzie zapomną o tym a na świeczniku będzie informacją przed samymi wyborami że w związku z wysokimi cenami nawozów ( które państwo specjalnie zawyżalo, ba nawet produkcje wstrzymują bo przy niskiej cenie gazu nie opłaca się produkować) dadzą nam dopłatę 250 i 500 zł. I tak się kupuje wyborców. Inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć. Skoro zawsze w Niemczech nawozy były kilka stówek droższe jak u nas a w tym roku to w Polsce nawozy są kilkaset złotych droższe. Więc skoro w Niemczech saletra kosztuje po około 1800 zł to w Polsce powinna kosztować nie więcej jak 1500 zł. A mamy tysiaczek drożej 

https://energia.rp.pl/gaz/art38332371-swiat-puchnie-od-nadmiaru-gaz-bedzie-jeszcze-taniec

A wyżej link potwierdzający to że nawozy powinny jechać cały czas w dół. No ale w Polsce dzieją się cuda tak jak z cenami paliw czy energii to i cenami nawozów też można ręcznie sterować. Firmy państwowe i ludzie z nimi powiązani dorobią się przez ostatni okres ogromnych majątków 

Dymaja nas na wszystkim te pisiorskie szumowiny szkoda tylko ze ludzie maja krotka pamiec

Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Tosz saletra 2400br kolega mówił że nawet 2300 znalaz kilka ton. Mocznik litwa 2600br. Mieli 2 t za mało to polski po 2950br.

ale co to za różnica 100- 200 zł na tonie , kiedy ceny gazu (podobno głównego składnika) są tak niskie? Ja niemal całe zakupy zrobiłem w marcu , ale byłem pewien ,że cena za np saletrę ,a już na pewno za mocznik w kwietniu  będzie w granicach 1400- 1800 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v