Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
55 minut temu, XTRO napisał:

To oni w końcu będą dopłacać do tony czy ha ? Bo jak do tony to chyba ich pojebało. To jak chcą dopłacać do tony zboża to powinni dopłacać też do nawozów do tony a nie ha bo to jest bardzo nie sprawiedliwe 

Dopłacają do tony ale do ha określili maksymalny limit. Uwaga w nawozach też dopłacają do tony z limitem ha! 
np. ja sprzedałem po 15 maja 50 ton na siebie a miałem powiedzmy 20ha.

Max limit to kwota co mówili czyli 3025 *20ha to mogę dostać = 60500zł na gospodarstwo (3025 zł max do ha i to podzielić na 5,5 tony z ha wychodzi 550zł do tony)

ale sprzedałem 50 ton *550 = 27 500zł i tyle dostanę. 

Analogicznie masz przy nawozach. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Czyli nie składać wogóle?

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/rolniku-chcesz-wyzsze-doplaty-do-materialu-siewnego-musisz-wycofac-stary-wniosek-2451159

• 0
Opublikowano

PiS przed wyborami idzie na całość. Wyższa dopłata do paliwa , do materiału siewnego...dopłaty do zbóż i nawozów. Sypią kasę ostro...chyba dociera do nich że poparcie spada i chcą je częściowo odzyskać...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, zbyszek8201 napisał:

PiS przed wyborami idzie na całość. Wyższa dopłata do paliwa , do materiału siewnego...dopłaty do zbóż i nawozów. Sypią kasę ostro...chyba dociera do nich że poparcie spada i chcą je częściowo odzyskać...

U rolników poparcia nieodzyskaja ,niewiem co za sposób przetwarzania informacji trzeba mieć w głowie aby na tą obłudę chamstwo cwaniactwo glosowac

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Nie chcę takiej polityki , gdzie nie mogę wyżyć spokojnie ze swojej produkcji, tylko muszę liczyć na jałmużnę dopłatową, nie na tym ma polegać polityka rolna.

• Like 1
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

No i prędko widać nie będzie, na to po zakończeniu naboru, i może być współczynnik korygujący.

to ciekawe bo tu niektórzy już pisali że dostali za sprzedaż zboża 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, zbyszek8201 napisał:

Tonący wszystkiego się chwyta. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, XTRO napisał:

Nie wiem czy w końcu patrza na cenę czy nie 

Ile razy to już trzeba wałkować kto ile dostanie ? Wszystko jest w rozporzadniu ,wystarczy przeczytać 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

....to czyli ile?😆

1 minutę temu, dlugin napisał:

Ile razy to już trzeba wałkować kto ile dostanie ? Wszystko jest w rozporzadniu ,wystarczy przeczytać 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/rolnicy-z-oszukanej-wsi-po-spotkaniu-z-ministrem-telusem-co-po-15-wrzesnia-sznur-wideo-2451158

Rolnicy ponownie zostali na lodzie   !  minister w ogóle nie zabiega o przedłużenie ceł po 15 września , oj się będzie działo przed wyborami    !

Co się będzie działo? Kogo konkretnego wybierzemy...Nie ma kogo i taki chu...się polepszy. Ale dopiero bedzie się działo jak władza się zmieni😬 ten burdel jest nie do ogarnięcia.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

....to czyli ile?😆

Przeczytaj rozporządzenie nic trudnego ,przecież to zależy z  jakiego rejonu jesteś i kiedy sprzedałeś . A także ile miałeś pszenicy we wniosku obszarowym .Pomogłem ?🤣🤣🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v