Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Na fakturze 6.47t w dopłatach około 2 ha, wpłynęło 1316.04zł

To do tonażu raczej płacą , czyli jak 3 tony z ha a nie 5,5 tony to mniejsza dopłata . A miało być 3 tys za ha 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

To do tonażu raczej płacą , czyli jak 3 tony z ha a nie 5,5 tony to mniejsza dopłata . A miało być 3 tys za ha 

Jak miałeś 2 ha pszenicy a faktury masz np na 9 ton, to nie dostaniesz pomocy do 2ha tylko 9t : 5,5t/ha =1,63 ha. Tak to działa.

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

3 tys jeśli sprzedałeś 5,5t/ha.

Kręcicie i mylicie pojęcia jak z tym suszowym, a później teksty "bo dali inaczej niż obiecywali". To tak jak do kolegi zadzwonił facet z miesiąc temu po ile pszenica. On powiedział jakąś cenę, powiedzmy 800zł/t, a ten go wyśmiał, bo w tv powiedzieli że 1400zł/t pszenica

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo że na każdy ha powinno być 5,5t żeby dostać całość.do pszenżyta 4,5t a owsa 3,5 kukurydzy suchej 7.

To i tak jakoś mało nawet po 2200 do ha za 5,5t 

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano

mi wychodzi że 1294 powinneś dostać, 

• 0
Opublikowano

Mi też wychodzi 1294zł dopłaty.

Kolega SamaPrawda jest chyba z Wielkopolski więc tam jest limit 1100zł /ha przy 5,5 tonach co daje 200zł do tony.

I teraz tak:
Złożył na 2ha *1100zł =2200zł i to jest jego maksymalny limit.
Ale sprzedał 6,47tony *200zł tona to daje 1294zł i tyle powinien dostać

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Myślałem, że Ty taki wszystko  przewidujący i sprzedałeś po te 1700, ale okazuje się, że też zaliczyłeś wtopę.

Częściowo sprzedałem w żniwa co się dało. Niezbyt jest czas stac w kolejkach, a częściowo tez chciałem te 2000pln za pszenicę. 

2 godziny temu, miwigos napisał:

I wszystko suszy na tych szuwarach masz pojęcie ile tego trzeba logistycznie przewieżć , robota do kilku ludzi

2 lawety na raz ciągane. Przy suszarni pracownik, reszta synowie. 

Mam pojęcie bo widziałem te sterty bel. 

• 0
Opublikowano
36 minut temu, fendt8188 napisał:

1 czerwca skladalem na rzepak i pszenzyto ale na koncie nic nie widac.

No i prędko widać nie będzie, na to po zakończeniu naboru, i może być współczynnik korygujący.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, Desperado napisał:

No i prędko widać nie będzie, na to po zakończeniu naboru, i może być współczynnik korygujący.

srednio wogole wierze ze cokolwiek dostane 

• 0
Opublikowano

Chyba w marcu, musiał bym na fakturę spojrzeć, 1100 chyba była wtedy. Tak jestem z wielkopolski, do waszych dokładnych obliczeń musiał bym dodać dokładną powierzchnię bo parę arów jest chyba tam więcej, ale mniejsza z tym..

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Wicherek nie wyciągaj  takiego gówna na Af  , bo tego  się  nie da czytać, sami pchali jakiś syf techniczny, a teraz żądają wzmocnienia kontroli na import towarów z Unii, to przecież żenada.

• Like 4
  • 0
Opublikowano

To oni w końcu będą dopłacać do tony czy ha ? Bo jak do tony to chyba ich pojebało. To jak chcą dopłacać do tony zboża to powinni dopłacać też do nawozów do tony a nie ha bo to jest bardzo nie sprawiedliwe 

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
Tomek90 napisał:

3 godziny temu, miwigos napisał:

Może u was tyle szuwarów jest , jak ktoś suszy tysiące ton to wiesz ile to by było robotyze słomą, tak to może sobie ktoś co suszy troche , za 20 zł to usługa sprasowania , prąd pare groszy , masz pojęcie

Nie tysiące tylko dziesiątki tysięcy gość suszy. Kukurydze sypałem na polu, pryzma 5m w górę. W tamtym roku skończył w maju suszenie 🙂

Także ilości przerabia. 

znam gościa co suszy słomą koszt około 50zł 1t z 30%, szło na dwie suszarnie i dwa piece i naginali ostro

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, XTRO napisał:

To oni w końcu będą dopłacać do tony czy ha ? Bo jak do tony to chyba ich pojebało. To jak chcą dopłacać do tony zboża to powinni dopłacać też do nawozów do tony a nie ha bo to jest bardzo nie sprawiedliwe 

Sprawiedliwosći to nigdy nie było,ale ludzie tu piszą o 3 różnych programach dopłat do pszenicy te do 15 kwietnia potem do 15 maja i do końca czerwca i stawki są inne, jak ma być sprawiedliwość jak ktoś sprzeda 14 maja a 16 maja jeden dostanie 2200 a drugi 3025

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

A co mnie to obchodzi że Ty chcesz saletrę po 1 tys ? 

Nie umiesz liczyć to nie moj problem. 

Jeżeli chodzi o zboże to Twoje marzenia stały się faktem 

O jakim fakcie piszesz?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze niedawno trzeba było  4t pszenicy na tonę saletry, teraz 2t na1t. 

Też bym chciał aby wszystko na raz staniało w jednej chwili, ale chyba żyjemy nie od dziś i każdy  wie jak to działa. 

No chciałeś żeby stanialo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v