Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
38 minut temu, androproteam napisał:

W której firmie lepiej opłaca się brać środki ochrony roślin w Agrii czy Procam? Gdzie taniej wychodzi 

na pewno nie kupować u tych co nakupili ukrainskiej pszenicy

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, miwigos napisał:

Mylisz się ani jedno ani drugie nie jest normalne, teraz na nowa maszyne sie czeka minimum pół roku, przy 1900 , ponad rok byś czekał

Teraz to miwigos pier**lisz 2 miesiące temu miałeś taniej nie sprzedawać teraz za wysoka cena twierdzisz 

Rzepak podobnie albo 4000 albo trzymam , poszedł  za 2500. Pewnie chciałeś krócej na taczki czekać 

Edytowane przez stach12
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, ZetorForterra1990 napisał:

Przy dzisiejszych realiach kosztów produkcji, kosztów życia, inflacji i wreszcie minimalnej pensji, nie mówiąc o średniej krajowej to wspomniane przez Ciebie 1900 jest jak najbardziej normalne. Nienormalne są dzisiejsze ceny. Nienormalna jest akceptacja tej ceny.  I nie chodzi o akceptację bezpośrednia, bo zostaliśmy zrobieni w balona i niektórzy muszą sprzedać, ale o akceptację w sensie pogodzenia się i prób szukania usprawiedliwienia straty poprzez brak sprzedaży wcześniej w akceptacji tej podlej aktualnej ceny.

Czasy są jakie są. Kto Ci kiedykolwiek powiedział, że rolnictwo to interes życia? A może powiedział, albo tak widziałeś. Pamiętam jak 30 lat temu gospodarzył mój ojciec. Wtedy na wszystko było. Za wózek świń była pasza do świń,   ciężarówka opału i wiele innych. To był czas gdy moi rodzice postawili dom, chlewnie, kupili ziemię, traktor i wiele innych rzeczy. I nie piszę o 50 ha. Było minęło. Może trzeba się zastanowić i pewne rzeczy przewartościować? Ile masz ha? Ile osób utrzymuje się z gospodarstwa? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dziś odebrałem telefon z mojej lokalnej ARIMR. Panie się grzecznie przedstawiła i powiedziała, że we wnioskiu zadeklarowałem 23 ha pszenicy co było prawdą. Po czym zaczęła dopytywać, czy sprzedałem tą pszenicę czy nie a gdy powiedziałem że jeszcze nie zaczęła pytać o powód. Głownie czy nie sprzedaję z powodu spadku cen.

Gdy ja zapytałem skąd takie pytania odpowiedziała, że prowadzą badania statystyczne.

Odkąd ARIMR zajmuje się badaniami statystycznymi? Zwykle był to gus.

Telefon był na pewno z ARIMR-u bo wyświetlił się stacjonarny i sprawdzałem.

Miał ktoś podobną sytuację i z czym to się może wiązać?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, marcin80wlkp napisał:

Czasy są jakie są. Kto Ci kiedykolwiek powiedział, że rolnictwo to interes życia? A może powiedział, albo tak widziałeś. Pamiętam jak 30 lat temu gospodarzył mój ojciec. Wtedy na wszystko było. Za wózek świń była pasza do świń,   ciężarówka opału i wiele innych. To był czas gdy moi rodzice postawili dom, chlewnie, kupili ziemię, traktor i wiele innych rzeczy. I nie piszę o 50 ha. Było minęło. Może trzeba się zastanowić i pewne rzeczy przewartościować? Ile masz ha? Ile osób utrzymuje się z gospodarstwa? 

Przewartosciowac? No właśnie. Kiedyś rolnik dostawał sprawiedliwe wynagrodzenie, a teraz sprawiedliwe wynagrodzenie dostają wszyscy, którzy sprzedaja rolnikowi, kupują od rolnika, przetwarzają jego towar i dalej sprzedają. Przez uzaleznienie wszystkiego od giełd, kilku wielkich graczy decyduje czy dziś pszenica będzie po 1500 czy po 800. Zarabiają na wirtualnym towarze, przez manipulacje informacyjne, które nie mają  związku z rzeczywistymi przeslankami. A rolnik dostaje ochłapy i na koniec pisze, że jego praca to nie interes życia i że trzeba pewne rzeczy przewartosciowac...

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, ZetorForterra1990 napisał:

Przewartosciowac? No właśnie. Kiedyś rolnik dostawał sprawiedliwe wynagrodzenie, a teraz sprawiedliwe wynagrodzenie dostają wszyscy, którzy sprzedaja rolnikowi, kupują od rolnika, przetwarzają jego towar i dalej sprzedają. Przez uzaleznienie wszystkiego od giełd, kilku wielkich graczy decyduje czy dziś pszenica będzie po 1500 czy po 800. Zarabiają na wirtualnym towarze, przez manipulacje informacyjne, które nie mają  związku z rzeczywistymi przeslankami. A rolnik dostaje ochłapy i na koniec pisze, że jego praca to nie interes życia i że trzeba pewne rzeczy przewartosciowac...

Jakich graczy masz na myśli i o jakich manipulacjach piszesz?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A to temat o środkach ochrony roślin?? 

Najlepiej w Agrolok. 

Czekaj czekaj a to nie na agrolok jest nagonka bo ukraińskie zboże kupują ? Czyli jak rolnik kupuje najtaniej to ok a firmy paszowe to juz źle ?  Kupcie u lokalnego sprzedawcy i daj zarobić naszym 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, ZetorForterra1990 napisał:

Fundusze inwestycyjne. Widziałeś wykresy surowców?

Nie nie widziałem. O jakich surowcach piszesz i jak to się twoim zdaniem powinno zachować i dlaczego. Gdzie jest ta manipulacja i jaki jest mechanizm.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Każdy środek w innej jeśli ma być najtaniej ;)

Ja jak kupuję chemię,to wysyłam sms-em zapytanie do ośmiu firm,a potem wybieram najlepszą ofertę.

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Nie nie widziałem. O jakich surowcach piszesz i jak to się twoim zdaniem powinno zachować i dlaczego. Gdzie jest ta manipulacja i jaki jest mechanizm.

Oho! Czekajcie chwile idę po popkorn. 

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, LonelySoul napisał:

Czekaj czekaj a to nie na agrolok jest nagonka bo ukraińskie zboże kupują ? Czyli jak rolnik kupuje najtaniej to ok a firmy paszowe to juz źle ?  Kupcie u lokalnego sprzedawcy i daj zarobić naszym 

Był sarkazm, nie kupuje u nich za drodzy są i nic ciekawego nie mają, same repak pak i zboza pak. 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Alio napisał:

Dziś odebrałem telefon z mojej lokalnej ARIMR. Panie się grzecznie przedstawiła i powiedziała, że we wnioskiu zadeklarowałem 23 ha pszenicy co było prawdą. Po czym zaczęła dopytywać, czy sprzedałem tą pszenicę czy nie a gdy powiedziałem że jeszcze nie zaczęła pytać o powód. Głownie czy nie sprzedaję z powodu spadku cen.

Gdy ja zapytałem skąd takie pytania odpowiedziała, że prowadzą badania statystyczne.

Odkąd ARIMR zajmuje się badaniami statystycznymi? Zwykle był to gus.

Telefon był na pewno z ARIMR-u bo wyświetlił się stacjonarny i sprawdzałem.

Miał ktoś podobną sytuację i z czym to się może wiązać?

Donie też dzwoniła i o to samo pytała że informacje do ministerstwa rolnictwa bo nie wierzą że ludzie mają zboża takie ilosci

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

😉

8 godzin temu, ZetorForterra1990 napisał:

Skoro jest tak jak piszesz, i widzisz to na własne oczy, to dlaczego nie staniesz się sprzedającym rolnikowi, kupujacym od niego, albo przetwarzającym jego towar? Kto Ci powiedział, że w życie będzie sprawiedliwe? Ktoś Cię zmusza do pracy na roli? Idź na etat, obsiej co masz, załóż RHD, w sobotę zabij tucznika kupionego od sąsiada, rozwieź towar po znajomych i ciesz się wolnością i pełnym portfelem😉 

Edytowane przez marcin80wlkp
  • Like 2
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

Nie nie widziałem. O jakich surowcach piszesz i jak to się twoim zdaniem powinno zachować i dlaczego. Gdzie jest ta manipulacja i jaki jest .

Poszukaj na TVN, w gazecie wyborczej albo na WP. Może tam powiedzą o co chodzi 

Edytowane przez ZetorForterra1990
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, Navara1988 napisał:

Ruska rakieta uderzyła w porcie na Ukrainie  w turecki statek. Matif dziś będzie na zielono

Tak, ale zapomniałeś dopisać że już we wtorek i ten statek stoi tam od lutego zeszłego roku. Detale 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.