Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, darfarm napisał:

nasi zniosą zakaz ( bo wtedy UE nie naliczy nam kar).

Naliczy, bądź spokojny🤣

1 minutę temu, tadi77 napisał:

dowiedziałem że składka KRUS wzrosła o 21%

fakt

• 0
Opublikowano

Według mnie Polska może zamknąć granice po porozumieniu z ukrainą ,wtedy unia będzie miała gówn* do gadania .PIS kupił sobie czas do żniw po żniwach muszą skupić zboże bo znowu zostaną otwarte granicę. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To są towary własnością Unii , i muszą jechać .

Polska ma pecha , że graniczy z Ukrainą .

Francja czy Niemcy mają to gdzieś to ich towar .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, tadi77 napisał:

A dziś się dowiedziałem że składka KRUS wzrosła o 21%

Skąd takie informacje czy aby to nie dezinformacja. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Na tvpinfo pis ma 51% poparcia 😂

Jesteś analfabetą wtórnym,że nie umiesz ze zrozumieniem czytać? Sondaż był z pytaniem: kto według uczestniczącego w sondażu wygra w jesiennych wyborach? 51% badanych odpowiedziało,że PIS.Ja,choć będę głosował na Konfederację,też bym tak odpowiedział.A to nie znaczy,że PIS ma 51% poparcia.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, Luki99 napisał:

Skąd takie informacje czy aby to nie dezinformacja. 

U mnie składka krus była 504, teraz 609 zł

Przez te dopłaty będzie jeszcze większy bałagan, ciekawe jak zareaguje rynek jeśli nagle przybędzie na nim  kilka milionów ton zboża, kto i gdzie to skupi jak magazyny przetwórców pełne.

Pszenica kapka Tarnogród 1000 zł netto

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie KRUS 2250zł za mnie i żonę.

Było 1788

462 zł podwyżki czyli 25,84%.

Składka od ha na razie bez zmian.

Łącznie 2634zł kwartał

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1979 napisał:

Zobaczymy co jutro będą krzyczeć ukry i bruksela. Zaraz ursula bedzie grozić karami i wstrzymaniem naszych produktów. 

Niech sobie grozi, może ludzie oprzytomnieją.

11 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Na krus są dwa składki 609 zł    + 81zł

A było  505, powoli zrównają z ZUS   

17 minut temu, 01_Spider napisał:

U mnie składka krus była 504, teraz 609 zł

Przez te dopłaty będzie jeszcze większy bałagan, ciekawe jak zareaguje rynek jeśli nagle przybędzie na nim  kilka milionów ton zboża, kto i gdzie to skupi jak magazyny przetwórców pełne.

Pszenica kapka Tarnogród 1000 zł netto

A kto kupi te miliony ton? Są chętni w tych cenach co tu piszą pk 1400?🤔

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Skup może kupić i po 500 zł, sprzedający dostanie wyrównanie do tych 1400 zł. Od jutra spadek cen na lokalnym rynku bo jeśli rolnicy ruszą do sprzedaży to kto podniesie ceny jak towaru w opór.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Mądrala napisał:

To szczera prawda właśnie wysłałem przelew i wynosi na 2 osoby 1238 +zdrowie

Przy cenie  pszenicy po 800 zł brutto . Prawie 2 tony pszenicy trzeba na kwartał . Rocznie 10 ton przy zbiorach do 4 ton to prawie 3 ha na sam KRUS .

Na skromne , życie 2 tyś na miesiąc x 12 = 24 tyś na rok ile to pszenicy potrzeba sprzedać .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Mądrala napisał:

To szczera prawda właśnie wysłałem przelew i wynosi na 2 osoby 1238 +zdrowie

I jak tu teraz żyć wszędzie podwyżki tylko zboże tanieje. A nawozy paliwo nadal drogie. 

• 0
Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał:

W Polsce jest za dużo gospodarstw rolnych   o 800 tysięcy i tu są problemy , każdy coś chce dla siebie .

O jejku, jejku! A gdzie ten rolnik aktywny?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ten co oda w dzierżawę dostanie dopłatę + dopłata za dzierżawę 2 tyś . To jest rolnik aktywny , chodzi do pracy zarobi z 4 koła na miesiąc . Ten co uprawia niech się martwi że ma ziemię i tanie płody .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v