Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Pewnie szykują na ziarno jakościowe, bo pewnie tylko gakie będzie w cenie.🤔

28 minut temu, seba836 napisał:

Czy 960 zł to dobra cena na kontrakt pszenicy na  nowy sezon?

Myślę że dość dobra jak za paszową. 

• 0
Opublikowano

Ja tez miałem jechać z saletra ale deszcz tylko 2 dni i już jest po a temperatury też amaja być wysokie jak będzie pogoda to wolę dolistnie ją pędzić nawet jam mam wjecha jeszcze ze trzy cztery razy. 

• 0
Opublikowano

Co ciekawe, żaden "większy" nie sypał, tylko właśnie ci którzy mają po kilka ha. pszenicy, dokładają do tego z etatu, i kierują się tym co im jakiś wincenciak w internetach powie 😆

4 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Ja tez miałem jechać z saletra ale deszcz tylko 2 dni i już jest po a temperatury też amaja być wysokie jak będzie pogoda to wolę dolistnie ją pędzić nawet jam mam wjecha jeszcze ze trzy cztery razy. 

Dolistnie ? A czymże to tak będziesz "pędził" ??? 😀

• 0
Opublikowano
13 minut temu, mds212 napisał:

Ty najwiecej wiesz co wieksi robia xD Tyle co na yt zobaczysz :D

Etatowy ciemniak AF się odezwał 🤣 Robię w gosp. ok. 2000 ha. idioto 🤦

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

Czyli napisales o sobie, bo sam z gospo sie nie mozesz utrzymac i jestes robolem u bałera :D

C.ulu, nie jestem lewusem, w przeciwieństwie do ciebie, który całą dobę siedzi jedynie w internetach... 

• 0
Opublikowano

Lepiej mieć z czego dołożyć, niż nie mieć 😆

• 0
Opublikowano

https://youtu.be/DGkZvAmCL9c

Link do filmu, gdzie wyjaśniam działanie tych dwóch naborów i podpowiadam ile faktur złożyć i kiedy. Tak ja przynajmniej to rozumiem. U mnie Agri Plus Szamotuły - jęczmień 800, pszenica paszowa 840, pszenżyto 770. Paszarnia mająca swoje świnie jeszcze trochę trzyma cenę, ale widzę, że na wschodzie z tymi 600zł to już jazda...

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, mds212 napisał:

Czyli napisales o sobie, bo sam z gospo sie nie mozesz utrzymac i jestes robolem u bałera :D

A co w tym złego, niektórzy pracuja w takich gospodarstwach i sobie chwalą

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, mds212 napisał:

Jak juz trzeba dokladac z innego zroidla to zle o Tobie swiadczy

Nie znudziło Ci się jeszcze pisanie na tym forum? Wciąż tylko zaczepiasz i obrażasz wszystkich w kółko, człowieku daj już spokój... w przeciwnym razie powinni Cię zbanować...

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, mds212 napisał:

No tak bo zebys mial z czego do gospodarki dokladac w razie jakby CI jaumuzny nie dali :D

Kolego wszyscy w domu zdrowi?Według Ciebie to Niemcy,Szwajcarzy, Holendrzy to sa typowi robole którzy poszli na etat bo nie potrafili utrzymać się z prowadzonego gospodarstwa, syna uczy nauczycielka która jest właścicielem ponad 100 ha gospodarstwa,widzę ze polskie rolnictwo dokona zywota dzieki takiemu podejściu jakie prezentujesz

obraz.png.c612b63ee168018bc8fad6460e820d88.png

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v