Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

teraz to każdy z opozycji będzie pisał że od czerwca apelowali że będzie problem, a nawet jakby wiedzieli to pewnie by cicho siedzieli by pis uj***ć bo to najważniejsze.   

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Postawmy sprawę jasno te rzucanie jajek więcej dało jak jeżdżenie traktorami i blokowanie dróg   własnym powiecie... Argumenty siły docierają do rządów nie mowy czy prośby...

Nie osiągniemy niczego jak skala naszej determinacji tego nie odzwierciedli jedna osoba spali auto zamkną ją przyjdzie kilka tysięcy zrobi rozróbę jak we francji to już coś  osiągniemy..

W polityków mam wyjebane bo żaden znich nie był znami i do tej pory nie mówił tego w tv jesteśmy zdani na siebie , teraz ich uwaga ma na celi wybicie sie na wyborach... wszyscy co byli  mają środkowy palec , konfederacja itd czemu ? dajcie im tamci zgotowali nam piekło niech nowi pokażą...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Wiedzę ma bardzo szeroką i spójną. Problem jest taki że  większość wyborców jest prymitywnymi głąbami i nie ma szans by zrozumieli co do nich mówi. Oni potrzebują krótkich prymitywnych i prostackich komunikatów ktore łatwo da im sie wtłoczyć do głów - wina Tuska, Putinflacja, zbrodnia smoleńska itp. Z prostym , ciemnym ludem to jedyny sposób na komunikację  i zarządzanie tym towarzystwem. Władza nie ma celu żeby im dokładnie tłumaczyć, uczyć, uświadamiać bo jak zaczną myśleć i rozumieć co sie dzieje to przestaną na PISolewicę głosować. Im zależy żeby motłoch był głupi i wdzięczny ze dostaje pińcet. 

🤣

dzisiaj w telewizji w której cała prawda całą dobę, a dokładnie w kawie na ławę, której jednym z gości był Pan Mentzen powiedzieli, że ów Pan, to, tak bijące po oczach i kieszeni, i Ciebie i Jego, pińcet, pobiera na dwójkę swoich dzieci🤣 i wiesz co Oszołomie? Uśmiechnął się i nie zaprzeczył😂 Idealista, jopszjegorasa🤣

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

mimo wpompowanych miliardow euro w polske wschodnia przepasc  nadal sie poglebia-pokazuja to wszelkie statystyki..

na zadupiu mieszkasz , w d*pie byles,gowno widziales ,nieudaczniku 😂

Jest prawda, gówno prawda i jest statystyka. ANALityk statystyczny z ciebie.

Twa wiara że miejsce zamieszkania jest w obecnych czasach istotne z punktu widzenia możliwości poznawania świata i rozwoju, jest opóźniona o jakieś 30 lat.  Z drugiej strony.........to możesz miec trochę racji. Dla mnie jest istotne posiadanie ziemi w pierwszej klasie i możliwość rozwoju a nie męczenie się przez pokolenia na małopolskich glinkach i dolinkach bez plonów i żadnych perspektyw. 

5 minut temu, bezbarwny napisał:

🤣

dzisiaj w telewizji w której cała prawda całą dobę, a dokładnie w kawie na ławę, której jednym z gości był Pan Mentzen powiedzieli, że ów Pan, to, tak bijące po oczach i kieszeni, i Ciebie i Jego, pińcet, pobiera na dwójkę swoich dzieci🤣 i wiesz co Oszołomie? Uśmiechnął się i nie zaprzeczył😂 Idealista, jopszjegorasa🤣

A dlaczego miałby go nie pobierać?  Przecież z jego podatków jest to finansowane. Państwo mu siłą odbiera więc trzeba minimalizować stratę i brać.

Ty myślisz w kategoriach emocji a on prostej logiki i dlatego tego nie rozumiesz.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

A dlaczego miałby go nie pobierać?  Przecież z jego podatków jest to finansowane. Państwo mu siłą odbiera więc trzeba minimalizować stratę i brać.

Ty myślisz w kategoriach emocji a on prostej logiki i dlatego tego nie rozumiesz.

🤣

jak bierze bogaty, to bardzo logiczne, jeśli biedny, to głupi motłoch😂 rzeczywiście, masz rację, to wbrew i moim emocjom, ale i logice, bo ta mi podpowiada, że nie powinienem uczestniczyć w czymś, czego jestem przeciwnikiem. 
Ale oczywiście rozumiem Twoje tłumaczenie, w końcu kreujecie się na ludzi z zasadami i wprowadzicie nowe standarda🤣

• Like 3
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Trzeba było zobaczyć jak wieś w belgi wygląda mam wrażenie że na podlasiuu gienków tam jest o wiele lepiej jak w belgii zaniedbane wszystko. Obawiam się że wszyscy jesteśmy tu za jednym jakiś prorok wyskoczy ludzie trzymajlista i zarobicie bo  cena idzie zboża brakuje. O Argentynie jedno słówko bankrutują już chyba któryś raz to wiecie jak tam sie przelewa.

Nie ma opcji że zdrożeje w sklepach zdrożało już teraz im stanieje towar i przebitkę mają po 200% Rolnik dopóki nie wychodzi na ulice jest super, jedyna nadzieja dla nas strajki piętnowanie władzy bunt, zamieszanie szerzenie defetyzmu bo jest źle, Nie dojdzie do sytuacji że zboża brak , ale nie ma parcia na spekulowanie cen. Nikogo nie smucę ale żniwa za 3 msc.. teraz może trochę ropa skoczy i rzepak ale bez szału...

Kolego 12 lat w Belgii pracowałem, nie u każdego jest syf, są i fajne czyste nowoczesne gospodarki też. 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, bezbarwny napisał:

🤣

jak bierze bogaty, to bardzo logiczne, jeśli biedny, to głupi motłoch😂 rzeczywiście, masz rację, to wbrew i moim emocjom, ale i logice, bo ta mi podpowiada, że nie powinienem uczestniczyć w czymś, czego jestem przeciwnikiem. 
Ale oczywiście rozumiem Twoje tłumaczenie, w końcu kreujecie się na ludzi z zasadami i wprowadzicie nowe standarda🤣

Biedota więcej korzysta niż daje i to oni się powinni wstydzić bo żerują na innych. Ludzie bogaci maja największe prawo żeby brać te socjale,  bo to oni je finansują. Każde inne postępowanie byłoby głupotą ale ty postrzegasz to przez pryzmat propagandy i rozchwianych emocji. Powiedz mi ze kierując się bezwzględną logiką jest inaczej

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

łatwiej bogatemu jest przejść przez ucho igielne niż do nie..królestwa

dobrze zarabia dlatego  bo ma łeb na to nastawiony i nie popuści ani grosza z tego co mu przysługuje  , kazdy bogaty tak ma

wcale bym się nie zdziwił jak by wywęszyli że pampersy pierze haha

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mds212 napisał:

No  tacy jak  Ty. Tacy z ukrainy teraz u mnie pracuja

Ile im płacisz? Taki bamber jesteś  i nie stać cię na pracownika tylko parobka z Ukrainy? Chciałbyś takiego jak ja ale wiesz co, wolę pojechać na zachód zarobić niż Hama dorabiać w Polsce.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Stac mnie, ale jezeli mam ta sama prace wykonana taniej to po co przeplacac? Ty nawozy tez kupujesz tam gdzie jest najdrozej bo sobie tlumaczysz nie bede kupowal od tego co ma tanio bo mnie stac przeplacic? :D To gratuluje podejscia

Edytowane przez mds212
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jest prawda, gówno prawda i jest statystyka. ANALityk statystyczny z ciebie.

Twa wiara że miejsce zamieszkania jest w obecnych czasach istotne z punktu widzenia możliwości poznawania świata i rozwoju, jest opóźniona o jakieś 30 lat.  Z drugiej strony.........to możesz miec trochę racji. Dla mnie jest istotne posiadanie ziemi w pierwszej klasie i możliwość rozwoju a nie męczenie się przez pokolenia na małopolskich glinkach i dolinkach bez plonów i żadnych perspektyw. 

Zgadza się.Uwazam ,że UE to neokomuna,ale to nie znaczy,że nie powinienem brać dopłaty bezpośrednie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, pane napisał:

tylko PIS

PiS to partia ludzi ,która cofa i dzieli ludzi , dbająca tylko o swój prywatny interes i wpływy.Pseudo katolicy którzy zniszczyli by drugiego tylko dlatego ,że ktoś ma inny pogląd polityczny i wyznaniowy.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, MarekUA napisał:

Postawmy sprawę jasno te rzucanie jajek więcej dało jak jeżdżenie traktorami i blokowanie dróg   własnym powiecie... Argumenty siły docierają do rządów nie mowy czy prośby...

Nie osiągniemy niczego jak skala naszej determinacji tego nie odzwierciedli jedna osoba spali auto zamkną ją przyjdzie kilka tysięcy zrobi rozróbę jak we francji to już coś  osiągniemy..

W polityków mam wyjebane bo żaden znich nie był znami i do tej pory nie mówił tego w tv jesteśmy zdani na siebie , teraz ich uwaga ma na celi wybicie sie na wyborach... wszyscy co byli  mają środkowy palec , konfederacja itd czemu ? dajcie im tamci zgotowali nam piekło niech nowi pokażą...

Dawaj jako pierwszy , zobaczymy ile dostaniesz , czy się pozostałym opłaci ?. Przyjdzie kilka tysięcy zrobi rozróbę ?, Ale nie przyjdą w takiej ilości każdy o tym wie .

Podpisali umowy przy tak zwanym okrągłym  stole ,podpisali wiec teraz trzeba ,czekać na wytyczne Unii .

10 godzin temu, Wicherek napisał:

Od  16:44 mówi o ukraińskiej pszenicy , powiedzcie który polski polityk ma taką wiedzę jak on  ?

@Ulman Twój Pan Mentzen przemawia do ciebie , co on powiada o bankach o zakazie gotówki nie pomyliło mu się ?.

Zrób coś z tym .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał:

Redaktor

- Proszę odpowiedzieć tak lub nie
-Mentzen - nie da się tak odpowiedzieć

-na każde pytanie da się odpowiedzieć tak lub nie

- A przestał pan napastować koty w piwnicy?

🤣🤣🤣👍👍👍

Widziałem tą wypowiedź dobra była. Tylko problem z mentzenem jest taki że gość jest skrajnie anty wszystkiemu. I teraz trzeba zadać sobie pytanie czy będzie potrafił zająć się tak finansami że nie zaszkodzi ale i nie pomoże bo to że chce zabrać cały socjal to jestem jak najbardziej ZAaaaa ....

Pisiory teraz będą dawać 700+ i 1000 plus na wakacje no i ch*j cię nie strzeli ? Bo przecież trzeba zabrać znów wszystkim żeby dać części. I tu ciekawe co zrobi Sławomir, bo jedno jest pewne bo on nic nie da nikomu poza swoimi .

• 0
Opublikowano

chce zabrać cały socjal to jestem jak najbardziej ZAaaaa ....@Damianek20.

Wiesz jaki jest socjal w krajach zachodnich jak , Niemcy , Francja , Holandia ?.

kto ile dostaje ?.

To teraz powiedz czego ma nie być w Polsce tak jak jest w zachodnich krajach ?.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

To teraz powiedz czego ma nie być w Polsce tak jak jest w zachodnich krajach ?.

No chyba wiesz że Unia to wszelkie zło?

Naśladować chcesz?

• 0
Opublikowano

Tak jak najbardziej , zaczyna mi się bardziej podobać , to co się dzieje w zachodnich krajach .

W Polsce rozwijali gospodarstwa po 20 lat , a teraz przyszły czasy , że trzeba się zastanawiać czy się opłaci dalej w to inwestować czy uciekać puki czas .

Pszenica po 800 zł , przez 2 lata następne przy tych kosztach ciekawe ile przetrzyma gospodarstw w Polsce .

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Wiedzę ma bardzo szeroką i spójną. Problem jest taki że  większość wyborców jest prymitywnymi głąbami i nie ma szans by zrozumieli co do nich mówi. Oni potrzebują krótkich prymitywnych i prostackich komunikatów ktore łatwo da im sie wtłoczyć do głów - wina Tuska, Putinflacja, zbrodnia smoleńska itp. Z prostym , ciemnym ludem to jedyny sposób na komunikację  i zarządzanie tym towarzystwem. Władza nie ma celu żeby im dokładnie tłumaczyć, uczyć, uświadamiać bo jak zaczną myśleć i rozumieć co sie dzieje to przestaną na PISolewicę głosować. Im zależy żeby motłoch był głupi i wdzięczny ze dostaje pińcet. 

Swiete słowa.  Ująłeś to bardzo dobrze . Po spotkaniu z posłem pis na imprezie i rozmowie z nim po kieliszku to powiedział dokładnie tak jak ty . Że ich wyborcy nie mają swojego rozumu trzeba im podać wszystko na tacy na szybko coś o czymś w telewizji palnąć zwalić na kogoś winę itp I oni to łykają.  A który ma trochę rozumu to już zwolennikiem pisu nie jest . 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, alfa napisał:

który ma trochę rozumu to już zwolennikiem pisu nie jest . 

A czyim, jakby można wiedzieć? bo jak wszystkich innych, to nie wiem czy nie jest jeszcze głupszy, skoro już  wszyscy byli i pokazali co potrafią, chyba że po szczepionce pamięć mu odjęło .

Edytowane przez Desperado
  • 0
Opublikowano

Tylko ten socjal to służy do kupowania wyborców, pomyśl ile kasy by zostało nam w kieszeni gdyby nie socjale. Zabierają tym co pracują i dają tym co nie pracują. U mnie na wiosce jest jeden co nie pracował nigdy i na socjalu od zawsze bo do roboty się nie nadawał, dostał dotacje na nowy dach, ocieplenie,ogrzewanie, okna i panele. Powiedz czyje to pieniądze? Ja na to wszystko muszę z własnej kieszeni wywalić.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.