Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Markos239 napisał:

Bardzo dobrze, niech opadną maski.

I tak są tacy, nawet na tym forum, że by sobie dali d*pę tępym szkłem ogolić za ukrainę. A kto myśli inaczej to według nich ruska onuca. Szkoda tylko, że przez takie zauroczenie ukrainą nas czeka bród, smród i ubóstwo. To cena jaką przychodzi nam płacić za tą pomoc, albo naszą głupotę.

• Like 8
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Mądrala napisał:

Trzymaj dalej i miej nadzieje że robak się pojawi bo jak Trzaskowski mówi w robaku nadzieja na uratowaniu ziemi

17 minut temu, misio3p napisał:

Nasłuchałeś się głupot w tvp i teraz powielasz propagandę. 

Kampania wyborcza nawet tutaj już szaleje

• 0
Opublikowano

Przy obecnych cenach energii, paliw nawozów i ogólnie kosztów cena pszenicy (800 czy 900brutto)  jest nieadekwatna, zaniżona i każdy ma prawo być zły czy nawet oburzony. Nie ma co zarzucać chciwość tym co trzymali, bo wielu tak robi jak raty nie cisną, to normalne w rolnictwie zmagazynować do wiosny, zresztą na giełdach też różne towary czy papiery warto trzymać. Zboże niestety ma termin ważności i to może kiepskie porównanie, ale dla przykładu może być. Nie każdy ma zasadę dzielenia sprzedaży jak ja na 3 części, cześć po żniwach, cześć do końca roku  i część oo nowym. Zawsze na tym wygrywałem i Wam też polecam. Mniejsza trauma później i mniej łez, bo gospodarzę krótko a już takie cenowe wtopy pamiętam. Raz i się nauczyłem. A jak ktoś zapomina to niech sobie notatki robi. 

Sąsiad ma inną zasadę: całą fasolę sprzedał w grudniu i wygrał, bo cena była dobra, za to całą pszenice niedawno i już tak fajnie nie jest. Jednak liczyliśmy, że nawet jakby fasolę i pszenice sprzedał 3/3  to lepiej był wyszedł, dużo lepiej. 

Cena się ustabilizuje, nawozy spadną, oby prąd też, bo dziś widziałem rachunek z małego mieszkanka w bloku, małej rodziny, to do czynszu 700zl dochodzi 300 za prąd, więc kto jest na rencie czy emeryturze albo zarabia 2,5 tysie na rękę to jest zwykłym niewolnikiem i takie życie to wegetacja a o rozwoju można zapomnieć. 

Aha paliwo też kupuje na dwa trzy razy, bo już w lutym po 7.4 myślałem że tanie a teraz dokupię po 6.8 bez łaski. 

Z nawozami podobnie. Kupiłem część w ub. roku, resztę teraz za połowę tego i jakoś te koszty się równoważą. 

Ale wracając do tematu cen pszenicy, to rządzący dali d*py i fajnie jakby ktoś ich wyebał w kosmos, ale te jajka też mogą być, bo te świnie czują się zbyt pewnie i plują nam wszystkim w twarz z uśmiechem, a mnie to strasznie drażni. Nerwowy jestem.. 

• Like 7
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, misio3p napisał:

Nasłuchałeś się głupot w tvp i teraz powielasz propagandę. 

Ogarnij się Pewnie jesteś jednym z tych którzy muszą mieć pana nad sobą bo inaczej się pogubią jak mówił Tusk o polityce niemiec co by było jak by nie zbawcza polityka niemiec Pierwsze latali do moskwy teraz do berlina nie robię błędów pisze z małej litery celowo

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Mądrala napisał:

Ogarnij się Pewnie jesteś jednym z tych którzy muszą mieć pana nad sobą bo inaczej się pogubią jak mówił Tusk o polityce niemiec co by było jak by nie zbawcza polityka niemiec Pierwsze latali do moskwy teraz do berlina nie robię błędów pisze z małej litery celowo

Twój pan to Kaczyński masz go nad sobą i co on dla ciebie zrobił? Niemcy dalej są potęgą w Europie a nas wyprowadził na manowce ot i tyle.

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, ravoj napisał:

Przy obecnych cenach energii, paliw nawozów i ogólnie kosztów cena pszenicy (800 czy 900brutto)  jest nieadekwatna, zaniżona i każdy ma prawo być zły czy nawet oburzony. Nie ma co zarzucać chciwość tym co trzymali, bo wielu tak robi jak raty nie cisną, to normalne w rolnictwie zmagazynować do wiosny, zresztą na giełdach też różne towary czy papiery warto trzymać. Zboże niestety ma termin ważności i to może kiepskie porównanie, ale dla przykładu może być. Nie każdy ma zasadę dzielenia sprzedaży jak ja na 3 części, cześć po żniwach, cześć do końca roku  i część oo nowym. Zawsze na tym wygrywałem i Wam też polecam. Mniejsza trauma później i mniej łez, bo gospodarzę krótko a już takie cenowe wtopy pamiętam. Raz i się nauczyłem. A jak ktoś zapomina to niech sobie notatki robi. 

Sąsiad ma inną zasadę: całą fasolę sprzedał w grudniu i wygrał, bo cena była dobra, za to całą pszenice niedawno i już tak fajnie nie jest. Jednak liczyliśmy, że nawet jakby fasolę i pszenice sprzedał 3/3  to lepiej był wyszedł, dużo lepiej. 

Cena się ustabilizuje, nawozy spadną, oby prąd też, bo dziś widziałem rachunek z małego mieszkanka w bloku, małej rodziny, to do czynszu 700zl dochodzi 300 za prąd, więc kto jest na rencie czy emeryturze albo zarabia 2,5 tysie na rękę to jest zwykłym niewolnikiem i takie życie to wegetacja a o rozwoju można zapomnieć. 

Aha paliwo też kupuje na dwa trzy razy, bo już w lutym po 7.4 myślałem że tanie a teraz dokupię po 6.8 bez łaski. 

Z nawozami podobnie. Kupiłem część w ub. roku, resztę teraz za połowę tego i jakoś te koszty się równoważą. 

Ale wracając do tematu cen pszenicy, to rządzący dali d*py i fajnie jakby ktoś ich wyebał w kosmos, ale te jajka też mogą być, bo te świnie czują się zbyt pewnie i plują nam wszystkim w twarz z uśmiechem, a mnie to strasznie drażni. Nerwowy jestem.. 

I takiego to aż miło posłuchać. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Twój pan to Kaczyński masz go nad sobą i co on dla ciebie zrobił? Niemcy dalej są potęgą w Europie a nas wyprowadził na manowce ot i tyle.

jak powiązałeś mnie i Kaczyńskiego ,wymyślasz coś i do tego tworzysz tezę Boże chroń ten naród przed ignorantami

• 0
Opublikowano (edytowane)

Piszesz o robakach i chcesz by Bóg chronił kraj przed takimi jak ty. Śmiech na sali. Jak konfa to też z Kaczorem. Nawet tego nie kryją za bardzo, że jak by co chętnie.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Na spokójnie ceny muszą odbić bo nawet jak nam ta cała saletra stanieje do 1000 zł to cała reszta nie stanieje do poziomów z przed wojny. A żyć trzeba raty płacić i fajnie byłoby się rozwijać coś nowego mieć a nie być niewolnikiem. 

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Trzeba było się rozwijać do roku 2021 , teraz zwijać , nowy zielony ład na rozwój nie pozwala , to dopiero początki zmian .

Ludzie w kolejkę się piszą by sprzedać pszenicę , kino czyste za 960 zł brutto kos, ale tyle nie płaca o 100 mniej bo parametry .

• 0
Opublikowano

Nie jeden z nas będzie miał koszty 4tys a przy cenie 700netto to trzeba unkosić 5.2t pszenicy żeby pokryć koszty. A nie jeden plon taki zbiera w sprzyjającym roku. Smutne to się robi ale trzeba mieć nadzieję. 

• 0
Opublikowano
14 minut temu, dzidzia202 napisał:

Nie jeden z nas będzie miał koszty 4tys a przy cenie 700netto to trzeba unkosić 5.2t pszenicy żeby pokryć koszty. A nie jeden plon taki zbiera w sprzyjającym roku. Smutne to się robi ale trzeba mieć nadzieję. 

Mnie to zastanawia jak będą szły maszyny, które ceny mają napompowane z powodu dobrej koniunktury...

Pokryć koszty i utrzymać rodzinę z tego, to będzie mistrzostwo świata.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Banderowiec był gorszy jak Hitlerowiec zawsze tak mówił mój dziadek ,który cudem uciekł z Wołynia.

Ukraińcy to jedna banda narodod pierwotny nazwa Ukraina były to Ukrajane strony tak zwane dzikie tereny i tak Rus miała swoją Ukrainę. Polska Mołdawia Turcja. Na tych terenach osiedlali się mordercy rabusie złodzieje sama szumowina tam uciekała bandyci na ukrajane tereny końcówki takie i z tą są Ukraińcy tak po krotce. Żaden naród  Są na to książki w internecie można poczytać 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Weź nawet tak nie pisz. Niedługo jaką ustawę przeforsują by karać za złe słowo . Precedens jest , bo o jednej nacji od kilkudziesięciu lat złego powiedzieć nie można.

Wczoraj miałem telefon od wychowawcy syna by porozmawiać bo ukraińcy źle są traktowani w szkole.

Tylko jak k**wa mają być traktowani, jak szczają po deskach i po podłodze i głupio się śmieją mówiąc że Polak sprzątnie.

Bydło i nic więcej, święte jak krowy w Indiach.

Pszenica 900 brutto

Edytowane przez Agrest
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v